Modern toplum yaşamının gereklilikleri, ihtiyaçları ve öngörülebilir gereksinimleri doğrultusunda kanun koyucu tarafından çeşitli kapsamlarda ve alanlarda düzenlemeler gerçekleştirilir. Türk hukuk sistemi dahilinde yürürlükte bulunan kanunlar dahilinde gerçekleştirilen bu düzenlemelerden birisi de Miras Hukuku alanındadır.
Bir kişinin vefat etmesi durumunda bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile vasisi pozisyonunda bulunan yasal hak sahiplerine. Vefat eden kişinin menkul ve gayrimenkul tüm varlığını miras olarak alma hakkına sahip olabilmektedirler. Vefat eden kişilerin menkul ve gayrimenkul varlıkları miras statüsü kazanarak. Geride kalan yasal bakmakla yükümlü olduğu kişilere ve vasi niteliğindeki diğer yasal hak sahiplerine kalır.
Bu noktada vefat etmiş olan kişilerin sağlığı döneminde vasiyetname düzenlemesi durumunda mahkeme tarafından bu vasiyetnameye göre. Düzenlememiş ise Miras Hukuku’ nda mevcut olan kurallar çerçevesinde mirasçılara eşit olarak pay edilir. Miras Hukuku’ nda bir diğer önemli konu ise saklı pay oranlarıdır. | Miras Hukuku Saklı Pay Oranları
Mirasta Tenkis Davası Nedir?
Miras Hukuku’ nda saklı payların karşılığını alamamış olan söz konusu mirasçılar. Miras bırakanın yani murisin tasarruf edebileceği bölümü geçen tasarruflarının tenkisini dava etme hakkına sahip olabilmektedirler. Yasal mirasçıların söz konusu paylarına dair tasarruf dahilinde mevcut olan şartlar. Miras bırakanın dileğinin başka biçimde şekillendiği tasarruftan anlaşılmadığı müddetçe, yalnızca pay etme şartları kabul edilerek, uygulaması yerine getirilir.
Saklı pay sahibi olan mirasçılara vefat bağlı şekilde tasarrufa gerçekleştirilen ve tasarruf edilebilir. Bölümü geçen kazandırmaların kendilerinin saklı paylarını geçen bölümü dengeli şekilde tenkise tabi olmaktadır. Tenkise tabi çok sayıda vefat odaklı tasarrufun mevcut olması durumunda. Saklı pay sahibi mirasçıya gerçekleştirilen kazandırmanın saklı payı geçen bölümü ile saklı pay sahibi sıfatında bulunmayan kişilere gerçekleştirilen kazandırmalar dengeli biçimde tenkis edilmektedir. Konuyla bağlantılı olan Tenkis Davası Nasıl Açılır konulu makaleyi okuyabilirsiniz.
Murisin, tasarruf edebileceği bölümü geçmesi durumunda, saklı payı sarsılan mirasçı,. İflası durumunda İflas Dairesi’ nin ya da mirasın geçmiş olduğu tarihte kendisine yönelik ellerinde ödemeden aciz belgesi olan alacaklıların ihtarına karşı tenkis davası açmaması halinde, İflas İdaresi ya da bu alacaklılar, alacaklarının temin edilebilmesi amacı ile gereklilik teşkil eden düzeyde ve mirasçıya tanınmış olan süre içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip olabilmektedirler. Miras sıfatından ayrı tutulan çıkarma tasarrufuna itirazda bulunulmaması halinde de İflas İdaresi ya da alacaklılar, aynı şartlara bağlı olarak tenkis davası açabilme hakkına sahip olabiliyor.
Murisin dileğinin başka şekilde olduğu tasarruf içerisinde anlaşma sağlamadığı durumlarda, mirasçı atanması şeklide ya da diğer bir vefat odaklı tasarruf ile elde edilmiş kazandırmaların tümüne, dengeli şekilde tenkis uygulanır. Saklı pay sahibi olması veya saklı pay sahibi olmaması miras hakkı yok sayılan her bir mirasçı dava açma yolu ile resmi sözleşmenin muvazaa nedeni ile geçersiz kılınmasının belirlenmesini ve bu duruma odaklı olacak şekilde şekillendirilen tapu kaydının iptal edilmesi talebinde bulunabilir. Miras davaları, miras davası nasıl nerede açılır konular için Miras hukuku sayfasını ziyaret edebilirsiniz. | Miras Hukuku Saklı Pay Oranları
Yargıtay Kararı – Miras Hukuku Saklı Pay Oranları
Miras Hukuku Saklı Pay Oranları konusu ile ilgili yargıtay kararı eklenecektir. | Miras Hukuku Saklı Pay Oranları
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?