Miras Paylaşımı Davası Nereye Açılır? Miras paylaşımı davası açmak isteyen yasal mirasçı konumundaki kişiler, Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne başvuruda bulunabilirler.
Miras hukukuna göre miras taksimi ile ilgili hukuki bir durum söz konusu olduğunda, bu vakayla ilgili hukuki işlem yetkili mahkemeye yapılacak olan başvuruyla hayata geçirilmek zorundadır.
Miras Paylaşımı Davası Nereye Açılır?
Dolayısıyla miras paylaşımı konusunda ihtilaf yaşayan hak sahipleri, dilekçeleriyle Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak miras davası açabilirler. Aksi halde başka bir şekilde davanın görülmesi mümkün olmamaktadır.
Miras taksimi davasında dikkat edilmesi gereken husus, yetkili mahkemenin yasal mirasçıların ikamet ettiği il sınırları içinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi değil de mirasa konu olan taşınmazın veya diğer malların bulunduğu il sınırları içindeki Sulh Hukuk Mahkemesi olmaktadır.
Miras Taksimi Davası Nereye Açılır?
Miras Hukukuna göre mirasçılar arasında adaletsiz bir paylaşım söz konusu olduğunda veyahut mirasın taksimi konusunda herhangi bir ihtilaf yaşandığında ve de miras hakkının paylaşılması talebinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe ile başvuruda bulunularak miras paylaşım davası açılabilir.
Miras paylaşım davası nereye açılır sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş olmaktayız.
Miras Davası Kaç Yıl Sürer?
Miras davası maksimum süresi, 2 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Genel olarak ele alındığında, temel düzeydeki bir muris muvazaası miras davasının, Yargıtay süreci de eklenerek en az 4 yılda bitmesi söz konusudur.
Uygulamada meydana gelebilecek aksaklıklar sebebiyle davanın uzama ihtimalini de göz önüne alınırsa, dava süresinin 6 yıla kadar uzayabilme ihtimali bulunmaktadır.
Miras davası aşamalarının takip edilmesiyle, miras bırakan kişinin vefat etmesinin ardından, mirasın paylaşımı için dava açılabilmektedir.
Miras davası işleyiş süreci, oldukça karmaşık ve oyalayıcıdır. Miras davasının ilk aşaması olan, taraflara tebliğ belgesinin ulaştırılması süreci, davanın işleyişini yavaşlatan ve karmaşıklığını arttıran en büyük etmendir.
Mirasçılardan bir tanesi vefat etmişse, bu kişinin vasisine ulaşılması ve tebliğin gönderilmesi gerekmektedir. Davanın başlangıç aşamasındaki tebliğ süreci, davanın işleyişini daha da yavaşlatmaktadır.
Miras Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Miras davası sonuçlanma müddeti süresi yargıda belirlenen hedef süreye göre 730 gündür. Mirasçıların sayısı ve davanın türüne göre farklı işleyişler içerisine giren miras davaları, birbirlerinden farklı zamanlarda sonuçlanmaktadır.
Kesin olarak bir tarih belirtilemeyeceği gibi, ortalama 2 en fazla 3 yıl içerisinde davanın sonuçlanması beklenebilir.
Daha Fazla Bilgi İçin: Miras Hukuku Avukat ve Danışma Konuları
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?