Miras Taksim Sözleşmesi Tapu İptali ve Tescil, Miras sözleşmesi demek ölüm durumunda bırakılan malların kalan kişi ve bireyler arasında paylaşması anlamına gelmektedir. Geçerli bir miras taksim sözleşmesi tarafların memur önünde istek ve arzu beyanı yapması ile olur.
Beyan sonrası itiraz hakkı bulunmamaktadır. Ölümün ardından mirasçılara intikal eden malın beyanı ve verasetçi olup olmadığı önem teşkil etmektedir.
Resmi memur düzenlemesi ve tanıklık yapılmasının nedeni ise; miras sahiplerinin yani mirasçıların haklarının resmi şekilde belirlenmesi için önem teşkil etmektedir. Kesinlik kazanan mallar üzerinde mirasçılar hak sahibi olacaktır.
İntikal işlemi miras hak sahipleri için miras yakınlığı ile bölüşme yapılırken varisler kendi aralarında da pay bölümü yaparak da karar verilebilinir. Eğer noter imzalı bir sözleşme yapılmamış ise o zaman yapılması gereken tapu da mal bölüşümün isteminde bulunması gerekmektedir. Eğer taraflar arasında herhangi bir uyuşmaz durum olmadığı zaman direk mal alma hakkına da sahip olmaktalar.
Miras Taksim Sözleşmesi Reddi Miras Nasıl Yapılır? Miras Taksim Sözleşmesi Tapu İptali ve Tescil
Öncelikle belirtilmek istenen bir durum söz konusudur. Eğer ölüm durumunda vefat eden kişinin borçları mirasçıları tarafından kabul edilmez ise reddi miras yapmak mümkün olmaktadır.
Fakat reddi miras kabul edildiği zaman vefat eden kişinin ardından hiçbir hakka sahip olunamaz. Sonrasında da itiraz yapılamamaktadır.
Miras Taksiminde Zaman Aşımı Söz Konusu Olursa
Eğer miras taksim borçlarından ötürü herhangi bir zaman aşımı söz konusu ise kanunda bu durum ile ilgili herhangi bir madde veya açıklama bulunmamaktadır.
Bunun yanı sıra gelen olarak kanunda yer alan 10 yıllık zaman aşımı baz alınarak işlem yapıldığı bilinmektedir. Ayrıca mal üzerinde herhangi bir zilyetlik (sahibi başkası olmasına rağmen bir mal üzerinde uzun dönem elinde olması veya mal üzerinden işlem yapması) söz konusu ise mal üzerinde zaman aşımı olmamaktadır.
Bu durumda vefat yada vefatlar durumunda kalan mallar için; taşınmaz malların tespit ve incelenmesi ve beyannamesi için dosya tutanağı açılır. Açılan tutanak sonrası beyanname için kadastro tarih belirler. Pay tespiti sonrası da zilyet var olup olmadığı da araştırılmaya alınır ve bu doğrultuda rapor çıkar.
Eğer Taraflar Mal Bölüşümü Yapamazsa
Ölüm yada vefat durumunda taraflar yani mirasçılar mal bölüşümü yapamaz ise bu durumda miras bölüşümü için dava açılır ve mirasçılar yakınlık derecesine göre mal payı hakkına sahip olmaktadır.
Bu durum için genellikle profesyonel yardım sayılan avukat yardımı önem teşkil etmektedir. Diğer makalemiz olan Tapu İptal Davası konusunu okuyabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?