Geliri olmayan kişi nafaka öder mi? İşsiz Erkek Nafaka Öder mi?

Geliri olmayan kişi nafaka öder mi? İşsiz Erkek Nafaka Öder mi?
Yoksulluk nafakası ödeme sorumluluğu, hukuka göre erkek kişinin sürekli ve düzenli bir geliri olup olmamasından bağımsız olarak belirlenir. Geliri olmayan kişi nafaka öder mi?

Boşanma sonrası Geliri olmayan kişinin geliri olmaması onun yoksulluk nafakası ödemekten sorumlu olmaması anlamına gelmez. Yoksulluk nafakası ödeme sorumluluğu, hukuka göre erkek kişinin sürekli ve düzenli bir geliri olup olmamasından bağımsız olarak belirlenir. Ancak, erkek kişinin sosyal ve ekonomik durumu yoksulluk nafakasının miktarını belirlerken dikkate alınacak bir unsurdur.

Geliri olmayan kişi nafaka öder mi?

Boşanan Eşler İşi ve geliri Olmasa Bile Eşlerine Nafaka Ödemekle Yükümlü Olacaklarına dair Yargıtay emsal karar verdi. Yargıtay’ın yeni aldığı karara göre, eşler şiddetli geçimsizlik problemiyle boşanma davası açtıkları zaman, eş çalışmasa bile, tam kusurlu bulunması halinde eşine nafaka ödemek zorunda.

Çalışmıyorum nafaka ödenmezse ne olur?

Eğer bir erkek kişi yoksulluk nafakasını ödemezse, ilk olarak nafaka borcunu ödemeyen kişi aleyhine icra takibi başlatılacaktır. Bu takip, borcun ödenmemesi durumunda borçlu hakkında icra yoluyla tahsilat yapılması amacıyla yapılır. Eğer borçlu halen nafakayı ödemezse, hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilebilir. Bu durumda, borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi cezası verilebilir.

Geliri olmayan kişi nafaka öder mi? İşte Emsal Karar...

Şiddetli geçimsiz yaşadıklarını öne süren çift, 4. Aile Mahkemesi’ne müracaat etti. Karşılıklı açılan davada, davacı (erkek) karısının güler yüzlü olmadığı, sadakat göstermediğini, hakarette bulunduğunu belirterek şikayetçi oldu. Davada 25 bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat açıldı. Davalı (kadın), suçlamalar karşısında, eşinin kendisini sürekli evden kovduğunu, üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini ve evde bulunan eşyaların eşi tarafından satıldığını iddia etti. Davalı kadın boşanma talebinin yanı sıra 50 bin TL maddi tazminat, 50 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu.

Nafaka Hakkında Mahkeme Nasıl Karar Verdi?

Şikayetler karşısında mahkeme, erkek tarafının ispatlanan bir kusuru olmamasından dolayı davacı kadının davasını reddetti. Mahkeme, bu kararı verirken, kadının üçüncü kişiler ile ilişkide bulunarak evlilik birliğini bozduğunu öne sürdü. Davacı, yani erkeğin boşanma davası kabul edildi. Tazminat miktarı ise 5 bin TL maddi ve 5 bin TL manevi olarak belirlendi. Hukuk dairesi, kocanın işsiz olması ve gelirinin bulunmadığının ve bu nedenle tedbir nafakasının durdurulduğunun altını çizdi. Daireye göre nafakanın tamamının kaldırılması için işsiz olmanın yeterli bir gerekçe olmadığı belirtildi. Aile Mahkemesi’nin kararında ısrarcı olması ile Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi.

Boşanan Eşler İşi Olmasa Bile Nafaka Hakkında Genel Kurulun Kararı

Genel Kurul, davada iki tarafın da geliri bulunsa dair tedbir nafakasının verilmesine engelleyici bir durum olmadığını belirtti. Bununla beraber, eğer birbirinden davacı olan eşlerin ekonomik durumları birbirine yakın seyrediyorsa, durumun değişebileceği belirtildi. Yargılama sonunda, erkeğin tamamen suçsuz olduğu, kadının ise evlilik süresince üçüncü kişiler ile gönül ilişkisine girdiği için tam kusurlu olduğuna karar verildi. Bu nedenle kadının davası reddedilerek, erkeğin davası ile birlikte eşlerin boşanmasına karar verilmiştir. Kararın bozulması yalnızca tedbir nafakası için geçerli olmuştur. Haber konusu Boşanan Eşler İşi Olmasa Bile Eşlerine Nafaka Ödemekle Yükümlü Olacaklar şeklinde emsal karar vermiştir. Diğer hukuk haberleri için ana sayfayı ziyaret ediniz.

Bu haber toplam 1204 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara