Nişanlanma Nedir? – Nişan Tazminat Davası | Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde nişanlanma kavramı geçerlidir. Evlilik yolunda olan çiftlerin birbirlerine evlenme vaatlerinde bulunması anlamına gelen nişanlılık süreci hukuki açıdan yorumlanabilir ve dava konusu edilebilir.
Nişanlanmanın Hukuki Bir Anlamı Var Mıdır?
Nişanlanma kelimesinin hukuki anlamı, farklı cinsten iki kişinin birbirlerine evlenme niyetine ilişkin ortak irade açıklamalarıdır.
Şunu belirtelim ki; nişanlanma için her iki tarafında ortak irade ile evlenme vaadinde bulunması gerekir, tek taraflı olmasının hiçbir hukuki değeri yoktur.
Türk Medeni Kanun Nişan Tazminat Davası
Nişanlanma süreçleri Türk Medeni Kanunu esaslarında da yer alır ve 118. ile 123. maddeler arasında açıklanmıştır. Kanunlar önünde değerlendirildiğinde nişanlanma için bir merasim şartı yoktur. Karşılıklı vaatlerde bulunulmuş olması yeterlidir.
Nişan merasiminin hukuki açıdan zorunluluğu olmasa da açılabilecek maddi ve manevi tazminat davalarında ispat bakımından fayda sağlayacaktır.
Gerek nişanın varlığını gerekse özellikle de maddi tazminat davalarında nişan için yapılan giderlerin ispatı hususunda merasim destekleyici bir unsur olabilir.
Nişanlanma ile ilgili en önemli husus, nişanlanmanın karşı tarafı evliliğe zorlamak için hukuki bir hak doğurmamasıdır. Nişan atıldığında, nişan sürecinde yapılan harcamalar geri istenemez ve ceza şartıyla dava edilemez. Nişan sürecinde taraflara doğan haklar maddi ve manevi tazminat açabilme hakkıdır. | Nişanlanma Nedir? – Nişan Tazminat Davası
Nişanlanmanın İptalinde Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı
Maddi tazminat davalarında, haksız gerekçeyle nişanı bozan taraf için, dürüstlük kuralları çerçevesinde karşı tarafın evlenme amacıyla yapmış olduğu harcamalar, katlandığı maddi zorlukların bir karşılığı olarak maddi tazminat ödenmesine karar verebilir.
Ancak burada söz konusu olan tazminat, evlilik için yapılan ödemelerin iadesi değildir. nişan giderleri de bu kapsamda yorumlanabilir ve kişilerin maddi fedakarlıkta bulunan annesi, babası ya da zarar görmüş olan bir başkası da tazminat davası açabilir.
Manevi tazminat ise haksız nişan iptali nedeniyle kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın açabileceği bir miktar para ödenmesine hükmedilebilecek davalardır.
Nişan Bozulması Hediyelerin İadesi İstenebilir
Ayrıca evlilik ile sonuçlanmayan nişan süreçlerinde tarafların nişan sürecinde verilen hediyeleri geri isteme hakları da TMK’da düzenlenmiştir. Burada hediye kavramı için ‘alışılmışın dışındaki hediyeler’ kavramı çok önemlidir.
Sadece kadın ve erkeğin değil, anne baba ya da diğer kimselerin nişan sebebiyle vermiş olduğu hediyeler geri istenebilir. Hediye geri verilmezse maddi karşılığı sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre belirlenir.
Nişan Tazminat Davası Danışma Nişanlanma Nedir? Nişan Tazminat Davası
Nişanlanmanın bozulması öncelikle kişilerde maddi kayıpların yanında manevi yönden zarara uğratmakta, psikolojik yaralar açmaktadır. Bu durum sadece nişanlanmış ve evlenmeye hazırlanan çiftlerin değil, ailelerinde de manevi yaralar açmaktadır.
Tüm bu açıklamalar ışığında, nişanın bozulması sebebiyle uğranılan zararlar olan maddi ve manevi konularda tazminat davası açabilir, nişan hediyelerini ve takılarını iade isteyebilir. Nişanlanmadan kaynaklı uyuşmazlıklar, dava süreci hakkında avukat desteği ve danışmanlığı alınması faydalı olacaktır. | Nişanlanma Nedir? – Nişan Tazminat Davası
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?