Apartman Görevlilerinin Kıdem Tazminatını Kim Ödeyecek?

Apartman Görevlilerinin Kıdem Tazminatını Kim Ödeyecek? Uzun süredir büyük tartışmalara neden olan kıdem tazminatımeselesi, apartman görevlileri özelinde uzmanlar tarafından yanıtlandı.

Kapıcıların hizmetlerinin karşılığı birçok yerde aidatlarla karşılanmaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=4EcmrIivBAQ

Apartman Görevlilerinin Kıdem Tazminatını Kim Ödeyecek?

20 yıldan fazla kapıcılık yapan kişilerin ya da kısa süredir apartman görevliliği hizmetini yürüten kişilerin; emeklilik veya işten çıkarılma durumlarında kıdem tazminatı kimler tarafından ödenecek? Uzun süredir yanıtı bulunamayan bu soruya nihayet uzmanlar tarafından cevap getirildi.

Kapıcı, bahçıvan, apartman görevlisi, temizlikçi vb. apartman hizmetlerinde çalışan kişilerle, ev sahipleri arasında sürekli tartışmalar yaşanmaktadır. Özellikle kıdem tazminatı ve sigortalılık hakkında büyük bir karmaşa söz konusudur.

Görevine son verilen ya da emekli olan kapıcılar için kıdemtazminatının ödenmesi yasal bir zorunluluktur. Kat mülkiyeti kanuna göreapartman sakinleri, apartman hizmetlerini yürüten her görevli için ortak ödemeve avansa eşit olarak katılım sağlamaları gerekmektedir. Bu nedenle sorumluluğunev sahiplerine ait olduğu yorumu yapılabilir.

Kiracılar KapıcınınKıdem Tazminatını Öder Mi?

Apartman hizmetlerini gören kişilerin emeklilik ya da farklıbir sebeple kıdem tazminatına hak kazanmasının ardın kiracıların bu ödemeyekatılması düşünülemez. Kapıcıların ya da farklı bir apartman görevlisininalacağı kıdem tazminatı için kiracılar, oturduğu mülkiyetin sahibinden almak yada kiradan düşmek kaydıyla bu ödemelere katılım gösterebilir. Bunun dışındaaidat ve diğer tüm hizmetlere kiracılarında katılım sağlaması gerekmektedir.

Kat mülkiyeti kanununda doğrudan kiracıları kıdemtazminatına katılım için zorlayan bir şart bulunmamaktadır. Ancak oturduğu süreboyunca apartman giderlerine katılması gerekir.

Apartman görevlilerinde kıdem tazminatı içinkiracıların kat sahipleriyle görüşmeleri tavsiye edilmektedir.  

Kapıcıların KıdemTazminatı Nasıl Hesaplanır?

Apartman görevlilerinin, yaygın adıyla kapıcıların kıdemtazminatı hesaplanırken; kapıcının aldığı brüt ücret ve mülkiyetin emsalkira bedeli mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu unsurlardan ayrı olarak kapıcının;kira, elektrik, su vb. tüm giderleri apartman sakinleri tarafındankarşılanıyorsa, kapıcıların kıdem tazminatı hesaplamaları da bu doğrultudadeğişiklik gösterecektir.

Apartman görevlilerinin kıdem tazminatlarıhesaplanırken, mülkiyetin bir yıl içindeki toplam yakıt, elektrik ve sugiderleri, 12 aya bölünerek, 30 günlük yani 1 aylık kıdem tazminatına denk gelenmiktara eklenir.

Kanun kapsamında kıdem tazminatından yararlanmak isteyenapartman görevlilerinin tüm unsurlulara dikkat ederek hesaplamalarını yapmalarıgerekmektedir. Kapıcıların hesaplanan kıdem tazminatlarının ödenmesi için evsahiplerinin bu ödemeye katılmaları ön görülmüştür.

Yapılan son düzenlemelerle birlikte apartman görevlileri kıdem tazminatlarını kolayca hesaplayabileceklerdir. Emeklilik ya da işten çıkarılma durumlarında kapıcılar kıdem tazminatından yararlanabileceklerdir. Apartman Görevlilerinin Kıdem Tazminatını Kim Ödeyecek makalesi hakkında daha geniş bilgi için Kapıcı kıdem tazminatı hakkında geniş bilgi alabilirsiniz.

Geçerli Neden Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır

Kıdemtazminatı alabilmek için geçerli nedenolmaksızın işten çıkarılması gereklidir. İş sözleşmesi ve yasalar uyarınca hemçalışanın hem de işverenin bazı yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülüklerden enönemlisi çalışanın mesleğini icra etmesi işverenin ise bunun karşılığındaödemede bulunmasıdır. Bir çalışan işten çıkarılması kıdem tazminatı hakkını dadoğurur. Fakat çalışanı işten çıkarılması için haklı bir neden varsa bu durumdakıdem tazminatı ödenmesine gerek yoktur. Ahlak ve iyi niyet kurularına uymamakda geçerli nedenle işten çıkarmayagösterilebilecek örneklerden birisidir.

Kıdem Tazminatı Alabilmek İçin Kaç YılÇalışmak Gerekli?

Kıdemtazminatı hakkının doğabilmesi için bir kurumda en az 1 yıldır çalışılıyorolunması şarttır. 1 yıldan az çalışan kişilerin kıdem tazminatı hakkı daolmayacaktır. Fakat 1 yıldan az çalışan kişilerin ihbar tazminatı alabilmesimümkündür. En az 6 aydır bir kurumda çalışan kişilere 4 hafta öncesinden iştençıkarılacağı bildirilmelidir. Bu bildirimin yapılmadığı hallerde de ihbar tazminatı İş Kanunu uyarında birhak olarak çalışana ödenmek durumundadır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri