Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Hukuk sistemimizde bir koruma tedbiri olarak uygulanan tutuklama kararı, herhangi bir hukuksuzluk durumuna bağlı olarak şüpheli veya sanığın kaçma ya da konuya ilişkin delilleri karartma ihtimali söz konusu olduğu durumda, bu hallerin önlenmesi için gerçekleştirilen önleyici bir tedbirdir.

Tutuklama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Yetkili hakim tutuklama ilamını dilerse davanın soruşturma aşamasında dilerse de kovuşturma aşamasında verme yetkisine sahiptir.

İlgili kanunlarımızda yeralan hükümlere göre savcıların tutuklama kararı vermesi mümkün değildir.Nitekim herhangi bir davanın soruşturma aşamasında şüpheli ya da sanık hakkındatutuklama kararını sulh ceza hakimliği verme yetkisine sahiptir. Bunun akabindedavanın kovuşturma aşamasında yani dava başvurusunun yetkili mahkeme tarafındankabul edilip davanın açılmasının akabinde söz konusu ceza davası hangimahkemede görülüyor ise o mahkemenin hakimi, hukuk adına tutuklama kararıverebilmektedir.

Tutulama Kararı Yerine Adli Kontrol Kararı

Bazı durumlarda yetkilihakim, şüpheli veya sanıklar hakkında tutuklama kararı yerine adli kontrolkararı da verebilmektedir. Bu durumda tutuklama kararı yerine adli kontrolkararı verilmesiyle yargılama sürecinin daha da hızlanması söz konusuolacak ve daha sağlıklı bir şekilde ilerleyecek olması gündeme geliyorsa eğer,hakimin tutuklama kararı yerine adli kontrol kararı vermesi mümkün olmaktadır.Öte yandan bu karar yukarıda belirttiğimiz gibi tamamen hakimin görev ve yetkialanında yer almaktadır.

Mahkeme tarafındantutuklama kararı verilmesinde iki unsur önere çıkmaktadır. Bunlar; delilleremüdahale edilmesinin önüne geçmek ve sanığın kaçmasını önlemektir. Bununyanında söz konusu haller dışında sanık veya şüphelinin mağdurlara baskı yapmaveya etkileme durumu da söz konusu olduğunda tutuklama kararı verilebilmektedir.Tutuklama kararı geçici bir karardır. Dolayısıyla tutuklama nedenleri ortadankalkması durumunda bu önleyici tedbire de son verilmektedir.

Tutuklama Kararına İtiraz

Tutuklama kararına itiraz; Avrupaİnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa maddeleri ile belirlenen vedavada sanık veya şüpheli olarak görülen kişiye tanınan en önemli haklararasında yer almaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklamayaitiraz etme süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu durumda şüpheli olaraktutuklanan kişinin yasal temsilcisi veya eşi dahi söz konusu karara itirazedebilme hakkına sahiptir.

Sulh ceza hakimliği tarafından verilen tutuklama kararları yine bu mahkeme tarafından değerlendirmeye alınırken, asliye ceza hakimliği tarafından verilen kararlar ise ağır ceza mahkemesi tarafından incelenmektedir. Asliye ceza mahkemesinde yargılama dahilinde tutuklama süresi en fazla 1 yıl olmaktadır. Tutuklama kararının verilebilmesi için sanık veya şüpheli hakkında suçu işlediğine dair makul bir şüphe bulunmalıdır.

Ceza Hukuku avukat ve danışma konularını okumak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Avukatlık Ve Danışmanlık Haberleri