Çalışanlarından Makas Alanlar Tazminat Ödeyecek!

Çalışanlarından Makas Alanlar Tazminat Ödeyecek! Geçtiğimiz günlerde bir mahkeme oldukça şaşırtıcı bir karara imza attı.

Özel bir şirkette çalışan moda tasarımcısı C.Y. adlı kişi, patronunun kendisinden makas aldığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Başvurusunun değerlendirilmesinin ardından mahkeme, çalışanından makas alan işverene tazminat ödemesi kararını verdi.

Çalışanlarından Makas Alanlar Tazminat Ödeyecek!

Çalışanını küçük düşürmeye yönelik bir hareket olarakdeğerlendirilen bu davranış işverenin tazminat ödemesiyle sonuçlandı. Özel birmoda tasarım firmasında çalışan C.Y. toplantı sırasında patronunun ondan makasaldığını ve bu hareketi yüzünden ruh sağlığının bozulduğunu iddia eden modatasarımcısı, mahkemenin vermiş olduğu kararla haklı bulundu.

İşyerinde çalışanına mobbing uyguladığı ve küçük düşürücüdavranışta bulunduğu gerekçesiyle işverene, Yargıtay kararıyla tazminat ödemesikararı verildi. Yerel mahkemece reddedilen kararın peşini bırakmayanmoda tasarımcısı C.Y. Yargıtay’a başvuruda bulunarak kararın yenidenincelenmesi talebinde bulundu. Talep üzerinde incelenen yerel mahkeme kararı, Yargıtay9. Hukuk Dairesi tarafından bozularak işverenin C.Y. adlı çalışana manevitazminat ödemesi kararını verdi.

Makas Alan PatronuYargıtay Affetmedi!

Yerel mahkemede büyük bir ilgiyle takip edilen davada,patronun, kendisini küçük düşürecek şekilde yanağından makas aldığıgerekçesiyle başvuran C.Y. isimli moda tasarımcısı, yerel mahkeme tarafındanhaksız bulunmuştu. Bunun üzerine davayı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne taşıyan C.Y.patronun yaptığı bu hareket yüzünden ruh sağlığının bozulduğunu ve depresyonagirdiğini beyan etmesinin üzerine bu sefer haklı bulundu.

Yargıtay tarafından verilen kararla çalışanını küçükdüşürecek şekilde yanağından makas alan patron manevi tazminat ödeme cezasınaçarptırılarak, C.Y. ye tazminat ödemesine hükmetti.

Yargıtay’ın verdiği karara binaen artık işverenlerinçalışanlarının yanağından makas alması da tazminata sebep olacak davranışlarkapsamına alınmış oldu. Yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın yanlış olduğunubelirten Yargıtay, işvereni tazminat ödemeye mahkûm etti.

Yargıtay’dan İlginçKarar!

Moda tasarımcısı olarak çalışan C.Y. patronunun diğerçalışanlarının yanında makas almasının ardından dava açması, Yargıtay’ın dahaönce hiç rastlanmayan bir karar vermesiyle sonuçlandı.

Kanunlar kapsamında işverenlerin çalışanlarından makasalmasına yönelik herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Ancak yapılan budavranışın kişiyi küçük düşüren ve hakaret içeren bir davranış olarakdeğerlendirilmesi Yargıtay’ın kararında etkili olduğu düşünülmektedir.

İşyerinde; hakarete uğrayan, küçük düşürülen ya da mobbingemaruz kalan çalışanların tazminat talepleri ispatlandığı takdirde,onaylanmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda çalışanın yanağından makas almakta küçükdüşürücü hareketler arasında sayılarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesitarafından işverenin tazminat ödemesiyle sonuçlanacak bir davranış olarak kararverilmiştir.

Yanağından makas alınan C.Y.’nin patronu Yargıtay kararıylaçalışanına manevi tazminat ödeyecek.   

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri