Mesai arkadaşına 'yalaka' demek tazminatsız kovulma nedeni!

İş Arkadaşına Bunu Yapan Yandı! Yargıtay’dan Emsal Karar. Mesai arkadaşına 'yalaka' demek tazminatsız kovulma nedeni!

İş yerinde, mesai arkadaşlarıyla “yalaka” tabiri kullanarakkonuşan bir çalışan, tazminatsız olarak işten çıkarılınca soluğu İşMahkemesi’nde aldı. Mahkeme tarafından verilen kıdem tazminatı kararı,Yargıtay’dan geri döndü.

Yargıtay, çalışmakta olduğu iş yerinde mesai arkadaşına“taklacı, yalaka” tabiriyle konuşan bir işçinin tazminatsız kovulmasıgerektiğine dair karar verdi. Bursa 2. İş Mahkemesi’ne başvuran bir işçi, işsözleşmesinin herhangi bir haklı sebebe dayanmadan işveren tarafından tektaraflı bir şekilde feshedildiğin iddia ederek; kıdem ve ihbar tazminatı ileeşitlik ilkesine aykırı bir şekilde davranıldığını, bunun sebebine dayalıolarak tazminatın davalıdan tahsil edilmesi gerektiğini söyleyerek; mahkemedenbu yönde karar vermesi talebinde bulundu.

Davalı işveren, davacının sürekli üstleri tarafındanuyarıldığını, izin almadan işe gelmediğini, mesai arkadaşlarıyla “taklacı”,“yalaka” tabirleri kullanarak konuşup; bir takım olumsuz davranışlar yaptığınıve iş düzenini bozduğunu, tedbirsiz davranışları ve dikkatsiz bir şekildeçalışmasından dolayı şirkete zarar verdiğini söyledi. Mahkeme, işçiye kıdemtazminatı ödenmesi gerektiğiyle ilgili karar verdi. Söz konusu kararı, davalıavukatı temyiz etti.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi bu anlamda emsal bir karar verdi.Davacı işçinin, müdürlerinin çalışmasını takdir edip övdüğü çalışmaarkadaşlarına “Taklacı”, “Yalaka” gibi tabirler kullandığının belirtildiğikararda, davacının hal ve hareketlerinden çok fazla rahatsızlık duyulduğu, işegirdiği an itibarıyla yazıhane bölümünde çalışan kadınlarla ilgili belgen aşağıçok pis konuşmalar yaptığı konularının tutanaklarla sabitlendiği belirtildi.

Davacıdan çalışanlara “taklacı”, “yalaka” gibi hoş olmayanlakaplar takarak disiplinsizlik ve huzursuzluk meydana getirdiği içinsavunmasının istendiği, davacının da kimseyi rahatsız edecek şekilde bir üslupkullanmadığı, şaka amacıyla birbirlerine karşı sürekli bu tarz söylemleryaptıklarını ama bu konuda herhangi bir art niyet olmadığını, arkadaşları ilearasının gayet iyi olduğunu ve herkesle iyi anlaştığını söylediğinin görüldüğüvurgulandı.

Yargıtay’dan Emsal Karar

Yargılama esnasında davalı şahidi olarak dinlenen tutanaktanıkları, davacının huzursuzluk yaratıp, işi yavaşlattığını belirttiklerini;işçilerle ilgili olarak küfürlü konuştuğuyla ilgili beyanının somut bir şekildefesih sebebi olmadığı şeklindeki hatalı gerekçenin de davanın iş akdininişveren tarafından haksız feshedildiğinden, kıdem ve ihbar tazminatının kabuledilmesine karar verildiği aktarıldı.

Bahse konu olan tutanak ve tanıkların da doğruladığı somutolaylarla birlikte mahkeme tarafından verilen “kıdem ve ihbar tazminatınınkabulü” kararının hatalı olduğu ve bozulduğu, buna oy birliği ile kararverildiği Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri