Yargıtay’dan Önemli Kıdem Tazminatı Açıklaması

Yargıtay’dan Önemli Kıdem Tazminatı Açıklaması. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen yeni kararla birlikte çalışanların iş sözleşmelerinin feshi hakkında yeni bir düzenleme getirildi.

Kararın açıklanmasının ardından işçilerin gece vardiyalarında üst üste çalıştırılmalarının yasalara uygun olmadığı bu nedenle işçi tarafından iptal edilen iş sözleşmenin tazminata tabi olduğu kararı verilmiştir.

Yargıtay’dan Önemli Kıdem Tazminatı Açıklaması

Yargıtay ilgili dairesi tarafından verilen karar benzerşekilde çalıştırılan tüm kişiler için emsal niteliğindedir.

Yargıtay’a dava olan konunun başlangıcı Gaziantep 3. İşMahkemesinde görülen bir davadır. Gaziantep’te aşçı olarak çalışan bir kişi,sürekli gece postasında çalıştırıldığı için hastalandı. Gündüz çalışmatalebinde bulunan işçinin bu talebi kabul edilmeyerek işveren tarafından kişininzorla istifa ettirildiği ortaya çıktı. Konuyu mahkemeye veren işçi içinYargıtay’dan bugün sevindirici haber geldi.

Sürekli GeceVardiyası Yapanlar Tazminat Alabilecek!

Yargıtay’ın geçtiğimiz günlerde verdiği emsal niteliğindekikararla birlikte; sürekli gece vardiyasında çalışmaya zorlanan kişiler kanundabelirtilen şekilde istifa etmesi halinde çalıştığı yerden kıdem tazminatıalabilecek.

Normal şartlarda çalışan tarafından fesih edilen işsözleşmelerinden herhangi bir tazminat doğmamaktadır. Ancak Yargıtay 22. HukukDairesi tarafından verilen kararla artık üst üstü gece vardiyasındaçalıştırılan kişilerin istifa etmeleri halinde tazminat almaları mümkündür.

Kıdem tazminatı haberi Yargıtay tarafındanaçıklandıktan sonra kararın birçok kişi için emsal teşkil edeceğidüşünülmektedir. Kanunlar kapsamında bir kişinin 7,5 saatten fazla gecepostasında çalıştırılması kanunsuzluk teşkil etmektedir.

Yerel MahkemeninKararı Yargıtay Tarafından Bozuldu!

Gaziantep’te özel bir otelin mutfağında çalışan işçi sürekligece vardiyasında çalıştırıldığı gerekçesiyle istifa etti. Mahkemeye işsözleşmesinin feshinden doğan kıdem tazminatını almak için başvuran işçinin butalebi, Gaziantep 3. İş Mahkemesi tarafından reddedildi. Yargıtay’ataşınan davada söz konusu işçinin haklı olduğu ve istifasından kaynaklanankıdem tazminatının işçiye ödenmesi kararı verildi.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararın,devamlı gece vardiyasında çalıştırılmak zorunda kalan kişiler için emsal teşkiledileceği ve bu şekilde çalışan kişilerin istifalarının ardından işyerlerindenkıdem tazminatı talebinde bulanacakları düşünülmektedir.

Yargıtay tarafından bozulan yerel mahkeme kararı aynızamanda işçilerin gece vardiyasında çalışma sürelerinin düzenlenmesine de katkısağlayacağı düşünülmektedir.

Gece Vardiyasında EnFazla 7,5 Saat Çalışılabilir!

Yargıtay tarafından verilen kararda gece vardiyasındaişçilerin en fazla 7,5 saat çalışabilecekleri belirtilmiştir. Bu süreden dahafazla çalışma gerektiren işlerde işçinin yazılı onayının alınmasıgerekmektedir. Yargıtay’ınkıdem tazminatı kararı birçok farklı iş kolunda gece vardiyasıonda çalışankişiler için örnek teşkil edecektir.  

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Hukuku Haberleri