İş Kazası Tazminat Davası Nerede Açılır?

İş Kazası Tazminat Davası Nerede Açılır? İş yaşamında artan iş kazaları neticesinde işçi tazminatları da gündeme gelmektedir. Eğer iş kazasına uğramış olursanız belirli tazminat hakkınız olduğunu bilmeniz yararınıza olabilir. Çünkü iş kazası durumlarında çoğunlukla işverenin ihmali bulunmaktadır.

İş Kazası Tazminat Davası Nerede Açılır?

Bu durumda haklarınızı savunmak için gerekli adımların atılması gerekir. İş kazası sonrası nereye dava açılacak olmasının bilinmesi önemli konulardan birisidir.

İş kazası olması halinde tazminat alınması için açılacak dava 7036 sayılı kanun gereği İş Mahkemelerinde açılır. Yani İş kazası tazminat davalarına bakmak ve sonuçlandırmakla görevli mahkeme İş mahkemesidir.

İş kazası tazminat davası nasıl açılır hakkında daha fazla bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz... Tazminat dava Bilgi İçin...

İş Kazası Sayılan Durumlar

İşkazası, tanımı muğlak bir ifade olduğu için hangi durumların iş kazası olarakadlandırıldığını bilmek faydalı olacaktır. Bu yazıda iş kazası tazminatı da gerektiren iş kazalarına öncelikverilmiştir.

  • İşçinin işyerindebulunduğu sırada maruz kaldığı her türlü psikolojik ya da fizyolojik zararlariş kazası olarak nitelendirilmiştir,
  • İşçinin budurumda ne şekilde yaralandığının ya da ölümünün ne olduğuna bakılmaksızınişyeri içerisinde gerçekleşen durumum tazminat davasına konu edilebilir.Örneğin, kalp krizi geçirmiş işçi o esnada işyerindeyse Yargıtay tarafındandurum iş kazası olarak görülebilir.
  • Asıl işiniişverenin talimatı ile yapmayan yani işveren tarafından bir yere gönderilmişhaldeyken başına gelen kaza da iş kazası olarak görülür. Bu durumda da tazminataçma hakkı doğmaktadır.
  • İşverentarafından yürütülmekte olan işe katılmış işçinin maruz kaldığı her kaza herdurumda iş kazası olarak görülmektedir.
  • Çocuğunu emzirmekiçin işe işyerinde ara vermiş kadının uğradığı kaza da iş kazası olaraksayılmaktadır.
  • İşçinin işyeriarabası ile yaptığı kaza trafik iş kazası olarak geçmektedir.

Budurumlarda iş kazasının çoğu durumunda işçinin lehinde karar verildiğigörülmektedir. Şayet işçi veya yaşamını kaybetmişse işçinin mirasçılarıtazminat hakkı elde etmektedirler.

İş Kazası Tazminatı Nedir?

İş kazası tazminat davası işçinin veya işçi yaşamını kaybetmişse mirasçıların yürüteceği davadır. İş kazasından sonra SGK’ya yapılmış bildirim ve alınan rapor neticesinde 10 yıl süre zarfında tazminat açma hakkı doğmaktadır.

İş kazasında tazminat açma süresi yaralanma ya da ölüm olarak ayrıma sahip değildir. Ayrıca tazminat davaları sadece ilgili davalar olarak kalmamaktadır. Örneğin inşaatta çalışırken hayatını kaybetmiş kişiler üzerinden inşaat sahibine “taksirle adam öldürme” suçundan dava açılabilmektedir.

İş Kazaları Davaları Hangi Mahkemeye Açılır?

İş kazası gerçekleştiğinde öncelikli olarak SGK’ya bildirim yapılması gerekmektedir. Üç (3) iş günü içerisinde bildirim yapılmadığı halde kaza iş kazası olarak görülmemektedir.

Bildirim yapıldıktan sonra ise SGK’nın yönlendirdiği hastanelerde düzenlenen rapopr sonucunda tazminat davası iş mahkemelerine açılmaktadır.

  • İş mahkemesi tayini, iş kazasının gerçekleştiği yerin İş mahkemesidir.
  • İş mahkemesi iş kazası sonucunda meydana gelmiş olay nedeniyle uğranılan zararlar olan maddi ve manevi tazminata bakar,
  • İş kazası sonucunda işçinin ölümü gerçekleşmişse mirasçıları davayı iş mahkemesine açarak yürütebilirler.

İş Kazasını Mahkemeye dava açmadan dikkat edilmesi gerekenler

İş kazası nedeniyle mutlaka SGK il müdürlüğüne İş kazası ve maluliyet oranı için başvurulmalıdır.

İş kazası nedeniyle ceza davası açılmış ise, bu dava takip edilmeli, kusur oranı tespiti konusunda dikkat edilmelidir.

İş kazası nedeniyle maluliyet oranı düşük çıkmış ise itiraz edilmeli, farklı oranlar varsa, adli tıp başkanlığında sorun çözülmelidir.

İş mahkemelerine gitmeden önce, kazanın yaşandığı andan itibaren kayıtlarda iş kazası yok ise iş kazasının tespiti davası açılmalıdır.

Bu davanın yürütülmesi, işçinin hukuksal olarak haklarını mahkemeden talep ederken sunacağı deliller ile ilgilidir. Bu yüzden konuya vakıf bir avukata başvurmak sürecin yürütülmesinde doğru adım olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

İş Kazası Haberleri