Hastayı doğru bilgilendirmeyen doktor ve hastaneye tazminat kararı

Hastanenin Hasta Bilgilendirmesinde Hata Yapması. Hastayı doğru bilgilendirmeyen doktor ve hastaneye tazminat kararı.

Hastabilgilendirmesinde hata yapılmasısonucu haberdar olmadığı bir ameliyata alındığı gerekçesiyle bir hasta, özel hastaneye dava açtı. Ameliyatöncesi prosedür dahilinde bilgilendirilmesi ve izin belgesi imzalatılmasıgereken hasta, ameliyat sonrası belden aşağısı felç olunca mahkemeye başvurdu.

Yanlış Ameliyat İzni Alınması

İlkameliyatta, ameliyat öncesi rıza formu dolduruldu. Ancak hastaya, formdabilgilendirmesi yapılan ameliyattan farklı bir ameliyat yapıldı. İkinciameliyatta ise form hazırlanmadığı bilgisi verilirken, hastayı ameliyat veriskler hakkında bilgilendirmeyen özel hastaneye 3 milyon liralık tazminatödeme kararı çıktı. Hasta A.İ.’ın omuriliğinin üst kısmındaki fıtığın alınacağıbilgisi verilirken yanlış ameliyata alınması sonucu çıkan bu kararın emsalteşkil ettiği belirtildi.

Sakarya’da bir özel hastanede meydana gelen olay sonrası, A.İ, belden aşağısı felç bir şekilde eve gönderildi. Doktorundan hayat boyu engelli kalacağını öğrenen İşcan, yanlış bilgilendirme ve ihmal suçlamaları ile Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.

Davada hastane, yaşananın bir komplikasyon olduğu, herkesin başına gelebileceği ve doktor hatasına bağlı bir durum olmadığı yönünde savunma yaparken, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan, böyle bir savunmanın yapılamayacağı bilgisi geldi. Başkanlık, ameliyat öncesi risk bilgilendirmelerinin bulunduğu onam belgesinin usulüne uygun şekilde hastaya imzalatılmadığı durumlarda hastanenin mesuliyeti kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Özel hastane tazminat davası dilekçesi ile açılan davada, hastanenin kusurluolduğu ortaya çıktı. Tazminat tutarının belirlenmesi için bilirkişiyeyönlendirilen dosya, sonrasında 3 milyon liralık tazminat davası ile kapandı.Bilirkişi tarafından hasta A.İ’ın bakiye ömrü dikkate alınarak, iş göremezlikve bakıcı giderleri hesaplandı. Mahkemede verilen detayı rapor sonrası özelhastanenin faizleri de dikkate alarak belirtilen miktarda, A.İ ve ailesiningiderleri hesaplandı.

Bu davasonucunda A.İ, mahkeme kararının doktor hataları, ihmal, doğrubilgilendirilmeme gibi nedenlerle sorun yaşayan insanlar için emsal teşkilettiğini belirtti. Bölge İdare Mahkemesi’nde görüşülecek kararın, 50.000 TLsınırının üzerinde olması nedeniyle Yargıtay’a gönderilmesine karar verildi.

Bedensel Zararlar Nedeniyle HastaneyeDava Açmak

Emsalde görüldüğü gibi özel hastaneye dava açma nedenlerinden biri, bedensel zararlardır. Bu hususta kişinin ailesinin ve kendisinin bakım masrafları, kişinin beden bütünlüğü ve kişisel hakları, hastanın bilgilendirilme hakkı gibi delinen tüm haklar dikkate alınır. Bedensel zararlar geçici ve kalıcı olabilmektedir.

Eğer geçici iş göremezlik raporu söz konusu oldu ise, hastanenin kusurlu olduğunun ispatlanması durumunda kazanç kaybı, kişinin ve ailesinin masrafları, hastane masrafları ve faizlerle birlikte hastaneden tahsil edilir. Eğer yaşanan olayda olduğu gibi kalıcı bir bedensel kayıp söz konusu ise, kazançlarda azalma söz konusu olmasa bile, beden gücü kayıp oranına göre güç kaybı tazminatı, tedavi giderleri ve bakım masrafları hastaneden talep edilecektir. Her iki durumda da manevi tazminat isteme hakkı mevcuttur. Doktor hatası tazminat miktarı bu hesaplar göz önüne alınarak belirlenirken, hastanenin tamamına açılan tazminat davalarında da benzer bir yol izlenir.

Bunların yanısıra hasta, geçici bedensel zararlarda da yalnız manevi tazminat için başvurudabulunabilmektedir. Bu durumda geçici durumun ortadan kalkma süresi göz önünealınarak kişilerin manevi tazminat tutarları hesaplanır. Uzuv kaybıdurumlarında ise protez, ortez gibi materyallerin ücretleri hastanelerdentahsil edilmektedir.

Kusurlu Ameliyat Sebebiyle HastaneyeDava Açmak

Ameliyattadoktordan kaynaklı ya da malzeme eksiği nedeniyle hastane kaynaklı ameliyatkusurlarında da tazminat davasının önü açıktır. Olayda A.İ’ın ameliyatında,ameliyat sırasında kusurlu işlem tespit edilmiştir. Bunun gibi bazı kusurluameliyat örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ameliyatsırasında hastanın içinde materyal unutulması,
  • Ameliyatsırasında kırılan iğne gibi materyallerin, ameliyat yarası içerisinde kalması,
  • Ameliyatsırasında işlem yapılan materyalin sterilizasyonu konusundaki hatalar,
  • Ameliyatsırasında dikim veya açma aşamalarında yapılan hatalar

Bu tip hatalarsöz konusu ise, hasta ispat ile birlikte kesin suretle kazanacağı tazminatdavasını açabilir.

Hastaneye Açılan Davada Tazminatİstenebilecek Kalemler

Bu durumlardahastanın mahkemede hak arayacağı ve tazminatın bedeline eklenecek kalemlerşunlardır:

  • Ameliyatsonrası oluşmuş kusurun tespit edilmesi için harcanan miktar,
  • Kusurnedeniyle çalışılamayan günlerde kaybolan iş gücü miktarı,
  • Ameliyatsebebiyle hastaneye ödenen ücret,
  • Manevitazminat

Bu kalemlerde hasta tazminat isteyebilmektedir. Sağlık hukuku avukat ve danışmanlık konuları için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara

Sağlık Davaları Haberleri