Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır konu girişi Sözleşmeler sadece iki taraf arasında değil aynı zamanda hizmet alımı ve satımlarına söz konusu olan birden fazla kişi arasında da yapılabilmektedir.
Yasalarla desteklenmiş olan bu anlaşmalarda tarafların kendi beyanlarını esas alarak sözleşmeyi yapmaları gerekiyor.
Biçim özellikleri açısından yasada herhangi bir kural bulunmasa da bazı sözleşmelerin güvence sunabilmesi adına bazı öngörülerde bulunulmuştur. Buna örnek olarak taşınmaz malların satış sözleşmeleri gösterilebilir.
Resmi şekilde yapılması zorunluluğu bulunduğu için anlaşmazlık hallerinde bu durumu sözleşme üzerinden ispatlamak da kolaylaşmaktadır.
Sözleşmenin oluşması bir tarafın diğer tarafa yaptığı teklif ve o tarafın bu teklifi kabul etmesi ile mümkün olur. Her iki tarafın da çıkarlarının korunması amacıyla yapılan sözleşmelerde sözleşme koşullarının yerine getirilmiş olması tarafların sözleşmeye olan bağlılıklarını da artıracaktır.
Geçerli bir sözleşmeden söz etmek için sözleşmelerin mutlaka tarafların özgür iradelerini ortaya koyacak şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Sözleşme için yapılan teklif sırasında kişinin bunu kabul etmeye zorlanması, hileyle kandırılması veya korkutulması gibi hallerle karşılaşıldığında sözleşmeler geçersizlik kazanır. Yasalar çocukların, akıl hastalarının ve ergin sayılmayanların sözleşmelerde taraf olmasını kabul etmemektedir.
Bununla birlikte içeriği itibarıyla yasaya ve ahlaka uygun olmayan sözleşmeler de yapılamazlar. Sözleşmeye konu olmuş iki taraftan herhangi biri sözleşmede belirtmiş olmasına rağmen yapması gereken yükümlülüklerini yapmazsa bu durumda karşı tarafında bunu mahkemeye giderek dava açmayla yasal bir zemine getirmesi söz konusu olabilir.
Bununla birlikte mahkeme tarafından tazminat ödenmesi yönünde karar da verilebilir. Tazminat miktarları kişilerin uğradıkları zarar kadar olmaktadır. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Sözleşmeler Nasıl Yazılır?
Mal alımı, yapım işi, kiralama, hizmet alımı olması fark etmeksizin hangi konuda bir taahhüt veriliyor olursa olsun bir sözleşmede bulunması gereken bazı temel hususlar vardır. Bunlardan ilki yapılacak işin tanımı olmaktadır. İşin nasıl ve ne şekilde yapılacağına ilişkin tüm bilgiler burada yer alıyor.
Bunun ardından idarenin ismi ve adres bilgilerinin sözleşmeye eklenmesi gerekir. Yüklenici bir firmanın sözleşmelere dahil olacağı durumlarda bu firmanın ticaret unvanı ile birlikte ismi ve adresi hakkında bilgiler yazılmalıdır.
Eğer alt yüklenici konumunda firmalar bulunuyorsa bunların da görevleri ve sorumlulukları ile birlikte sözleşmeye dahil edilmesi gerekir. Sözleşmeler hukuki açıdan yasalarla korunmakta olan belgeler oldukları için sözleşmenin bedeli, türü ve süresi hakkında da bilgiler yer almalıdır.
Ödemenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, ne kadar bir ödeme yapılacağı ile ilgili hususlar da bu belgelerde yer almalıdır. Sözleşme bedeline dahil edilecek olan her türden giderin de aynı şekilde sözleşmede açık bir şekilde ifade edilmiş olması gerekiyor. Yapılacak işle ilgili detayların aktarılması da sözleşmeler hazırlanırken oldukça önemlidir.
Özellikle montaj, bakım ve onarım, yedek parça gibi konularda mutlaka hizmet şartlarının belirlenmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte teminatlarla ilgili bilgiler, garanti ile ilgili şartlar ve bunun süresi hakkında da açık bir şekilde sözleşmeye bilgilerin eklenmesi gerekmektedir.
İş nerede, ne kadar zamanda ve ne şekilde teslim edilecek bu konu da oldukça önemli olmaktadır. Olası gecikmelerin yaşanması halinde kişilerin alabileceği cezaların da bu noktada belirlenmesi gerekir.
Taraflar arasında iş sırasında ortaya çıkan iş artışları sözleşmede belirtilmesi önemli olmaktadır. Son olarak sözleşmelerde bulunması gereken şeyler denetimlere ilişkin detaylardır.
Bunlar bir yerin veya işin sigortalanması gibi detaylar olabilmektedir. Bunun dışında sözleşme üzerindeki kuralların belirleneceği bölüme mutlaka sözleşmede değişiklik yapılma şartlarının, sözleşmenin feshine ilişkin şartların, anlaşmazlıkların çözümünün nasıl yapılacağının ve sözleşmeye ek belgelerin neler olduğunun eklenmesi gerekmektedir. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Sözleşmelerin İptali Nasıl Gerçekleşir?
Tüketici sözleşmelerinin iptal edilmesi ancak haksız şartların ortaya çıkması ile mümkün olmaktadır. Aynı isimle düzenlenmiş olan yönetmeliğe dayanarak kişiler sözleşmenin iptalini talep edebilirler. Bu noktada haksız şartın kapsamının iyi bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.
Sözleşme şartlarının önceden hazırlanmış olduğu ve tüketici konumunda sözleşmeye dahil olan kişinin etkilerinin üzerinde hissedilemediği sözleşmelerde bu sözleşmenin tüketici ile müzakere edilmeden kabul ettiği fikrine varılır. Bu da sözleşmedeki maddelerin bir şekilde geçersiz olması anlamını taşımaktadır.
Standart sözleşmeler haline gelen bu sözleşmelerde satıcı konumundaki sağlayıcılar ya da kredi verenler bu standart şartlar hakkında tartışma açmak istediklerinde mutlaka ispat yükümlülüklerini de yerine getirmelidirler.
Sözleşmelerdeki şartların haksız olarak öne sürülebilmesi için bu şartların bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Yine yasalarla korunmuş olan bu özellikler aynı zamanda sözleşmelerin ilk hazırlanma aşamasında dikkatli olunması gerektiği göstermektedir.
Sözleşmelerin şartlarının haksız olması sözleşmeye dahil olan tüm hizmetlerin ve malların niteliği, sözleşmeyi ortaya çıkaran şartların nitelikleri gibi her yönden kişileri etkileyen şartlar olmaktadır. Şartların haksız olduğu yönünde bir karar verileceği öngörülüyorsa bu durumda mal veya hizmet olması önemli olmaksızın gerçek değerlerle sözleşme değerleri arasında bir denge kurulması gerekmektedir.
Eğer hukuk yorum yaparak bir sonuca ulaşamıyorsa tüketici lehine olana karar verilir. Tüketici ile satıcı arasındaki sözleşmede yer alan tüm haksız şartlar batıl olarak değerlendirilir. Yok hükmünde olan bu hükümlerin eksikliği halinde de sözleşmeler var kalabiliyorsa bu kalan kısımların varlığı geçerliliğini korumaktadır. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
İş Sözleşmeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hizmet alım satımı sırasında piyasayı ilgilendiren tarafların birbirleri arasındaki hakların korunması ve buna yönelik tüm yasal bağlayıcılıklara yerine getirilmesi amacıyla yapılan anlaşmalara iş sözleşmesi adı verilmektedir. Sözleşmenin yasal düzeyde geçerli olabilmesi ancak hizmet verecek olan kişiye bir teklif yapılmasına ve bunun kabul edilmiş olmasına bağlıdır.
Her iki tarafın da haklarının koruyuculuğunun üstlenmesi adına ortaya atılmakta olan bu sözleşmeler hizmet alanlar açısından çalışmaların garantiye alınmasına yardımcı olurken hizmet verenler açısından da sözleşmenin ihlal edilmesi durumlarında tazminat kazanmalarına yardımcı olmaktadır. İlerde karşılaşılabilecek olan olası problemlerin önüne çok daha önceden geçmek amacıyla kişilerin detayları iyi şekilde hazırlanmış olan bir iş sözleşmesi yapması gerekmektedir. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Hangi Durumlarda İş Sözleşmesi Yapılır?
İş sözleşmelerinin taraflarının mutlaka belirli bir hizmet üzerinden alım ve satım yapan taraflar olmasından dolayı mutlaka sözleşmelerin de buna uygun nitelikler taşıması gerekmektedir.
Buna göre iş sözleşmeleri ile en sık karşılaşılan yerler bir taşeron firmanın çalıştırılacağı, hizmetlerin satın alınacağı, ortaklık girişimleri, gizlilik ve rekabetsizlik anlaşmaları ve gayrimenkul kiralama işlemleri olmaktadır. Genel planı itibarıyla yapılacak olan ödemelerin garanti altına alınmasını sağlayan bu sözleşmeler paranın söz konusu olmadığı halleri ile de geçerli ve yasal olabilmektedir. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Sözlü İş Sözleşmeleri
Daha çok uygulamada yazılı olanları ile karşılaşılmış olsa da sözlü olarak yapılan iş anlaşmaları da bu anlaşmalar kadar geçerli olmaktadır. Sözlü anlaşmalar kişinin belirli bir miktarla söz konusu işi yapacağına söz vermesi olarak tanımlanabilir.
Kişiler bu durumda da yazılı iş anlaşmalarında olduğu gibi haksızlıklarla karşılaşmaları halinde anlaşmaları dava etme hakkına da sahip olmaktadır. Ancak kişilerin mahkemede bu sözlü anlaşmaları ispat yönünden zorluk yaşayacağı göz önüne alınırsa kişilerin yazılı anlaşma yapmaya önem vermeleri gerekir. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Yazılı İş Sözleşmeleri
İş sözleşmesinin yazılı sayılabilmesi için kişilerin el yazısı ile ya da elektronik ortam üzerinden aldıkları çıktılarla sözleşmeleri hazırlaması mümkün olabiliyor.
Dava aşamasına gelen iş sözleşmeleri ile bir kıyaslama yapıldığında yazılı olanlar sözlü olanlara göre daha yüksek ispat olanağını içinde barındıran belgeler olmaktadır. Bununla birlikte taraflar arasında verilen sözlere ilişkin anlaşmazlık ve uyuşmazlıkların da açık bir şekilde iş sözleşmesi üzerinden kontrolünün yapılması sağlanabiliyor. | Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Sözleşme Nedir? Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır?
Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır: Tek Tarafa borç yükleyen (Bağışlama-Ariyet), İki tarafa borç yükleyen Satım-Kira-Hizmet-Eser sözleşmeleri), Muhtemel iki tarafa borç yükleyen (Vekalet, Vedia)
Mal varlığına Yaptığı Etkiye Göre : Borçlandırıcı İşlemler (Bağışlama- Ariyet), Tasarruf İşlemleri, Kazandırıcı İşlemler, Ödeme (ifa) sebebi, Alacak sebebi, Bağışlama sebebi
Mülkiyet Hakkını geçiren Sözleşmeler: Satım sözleşmesi, Bağışlama sözleşmesi, Trampa (Takas) Sözleşmesi
Kullandırmaya Yönelik Sözleşmeler : Kira sözleşmesi, Ariyet (Kullanma ödüncü) sözleşmesi, Karz (tüketim ödüncü) sözleşmesi, Kira avukatı.
İş Görme Sözleşmeleri : Hizmet sözleşmesi, Eser (istisna) sözleşmesi, Vekalet sözleşmesi
Vekalet Sözleşmeleri : Kefalet sözleşmesi, Rehin sözleşmesi
Saklama Amaçlı Sözleşmeler: Vedia (Emanet) sözleşmesi
Diğer Sözleşmeler : Garanti sözleşmesi, Kredi açma sözleşmesi, Tek satıcılık sözleşmesi, Franchising (Pazarlama imtiyazı) sözleşmesi, Lisans sözleşmesi, Çek hesabı sözleşmesi
Sözleşme Türleri Nasıl Hazırlanır? | Sıkça Sorulan Sorular
ALACAK DAVASI – DAVA KONUSU DÖNEMLERE İLİŞKİN TÜM SÖZLEŞME VE ŞARTNAMELERİN DOSYA İÇİNE CELBİ – GEREKİRSE UZMAN BİLİRKİŞİLERDEN YENİ BİR BİLİRKİŞİ RAPOR ALINMASI – YARGILAMANIN YENİDEN YAPILMASI İÇİN DOSYANIN MAHALLİNE GÖNDERİLMESİ ÖZET: Mahkemece, sözleşme ve şartnamelerde sorumluluğa ilişkin açık bir hüküm bulunmadığından tarafların yarı yarıya sorumlu oldukları kabul edilerek hüküm kurulmuştur. Karara esas alınan bilirkişi raporunda sadece taraflar arasındaki sözleşmeler ve genel şartnamenin incelendiği anlaşılmaktadır.
Ne var ki, dava konusu dönemlere ilişkin hizmet sözleşmelerinin eki olan teknik ve idari şartnamelerin mahkemece değerlendirilmediği ve bilirkişi raporunun işin esasına etki edecek bu deliller incelenmeden hazırlandığı, yine yıllık izin tazminatının sadece son işverene yüklendiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, bilirkişi raporunun yukarıda açıklanan ilkelere uygun olmadığı ve hükme esas alınamayacağı ortadadır.
Bu durumda, dava konusu dönemlere ilişkin tüm sözleşme ve şartnamelerin dosya içine celbi, gerekirse davalıların sorumluluk oranlarını gösterir konusunda uzman bilirkişilerden taraf ve yargı denetimine elverişli yeni bir bilirkişi rapor alınması ve sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğinden, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, yargılamanın yeniden yapılması için dosyanın mahalline gönderilmesine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?