Tanıma Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Tanıma davası için gerekli olan evrakların neler olduğu ve tanıma davalarına ilişkin olan hususlar, Uluslararası Özel Hukuk ve Usul Hukuk Hakkında kanuna göre düzenlenmiştir.
Tanıma Davası İçin Gerekli Evraklar
Tanıma davası, yabancı bir mahkemede alınan bir hükmün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti mahkemelerince tanınması anlamına gelir. Yabancı mahkemede alınan hüküm bir icra gerektiriyorsa, tanıma ile birlikte tenfiz davası da açılır.
Tanıma ve tenfiz davaları, yabancı mahkemede alınmış olan kararların, Türkiye’de tanınması ve tenfizi için açılır. Yabancı bir ülkede alınmış olan bir karar, direk olarak Türkiye mahkemelerinde devletlerin egemenliği ilkesince tanınmaz. Farklı bir ülkenin mahkemesinin almış olduğu kararı, bir diğer ülke mahkemesinin tanıması için, şahısların dava açması gerekecektir.
Tanıma Davası Açmak Zorunlu mudur?
Tanıma davası açmak gibi bir zorunluluk bulunmaz. Fakat bu dava açılmadığında ilgili hüküm, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde geçerli olmayacaktır.
Yabancı ülke boşanma kararının tanınmasına ilişkin bir dava açılmadığında, kişinin medeni durumu yalnızca davanın görüldüğü mahkemenin bağlı olduğu ülke sınırları içerisinde değişmiş olacaktır. Söz konusu kişi ya da kişiler, yeniden evlenmek istediklerinde, medeni durumlarının evliliğe uygun olduğuna ilişkin olan evrakları edinemezler.
Yasal olarak hala evli olan kişilerin, birden fazla evlilik yapamayacakları durumu itibari ile, yeniden evlenmeleri imkansızdır. Bu nedenlerle, dolaylı olarak tanıma davası açmak gerekir.
Tanıma Davası Açmak İçin Tanımlanan Süre Nedir?
Tanıma davaları için tanımlanmış herhangi bir süre yoktur. Yine dolaylı olarak tanıma işlemlerinin bir an evvel sonuçlanması adına kişilerin tanıma davalarını bir an evvel açmaları gerekecektir.
Söz konusu olan davanın hükümleri ile alakalı açılacak olan dava, eğer bir başka şahsı da ilgilendirmekteyse, şahısın adresinin değişmesi ya da şahısın tanıma davası öncesi hayatını kaybetmesi gibi durumlarda, tebligat yapılamayacaktır, şartlar, miras hakları ile ilgili hükümler tamamen değişecektir. Bu nedenle tanıma davalarının bir an önce açılması, kişilerin lehinedir.
Tanıma Davaları İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Tanıma davalarında, hakimin dikkate aldığı konu, söz konusu evrakların tam olmasıdır. Hakim, yabancı mahkemede alınmış olan bu kararın, etikliği ya da doğruluğu gibi durumlarla ilgilenmez.
Hali hazırda bir başka mahkeme tarafından verilmiş olan hükmün, başka bir mahkeme tarafından yeniden yargılanması, uluslararası ilişkiler boyutunda, mümkün değildir. Bu nedenle tanıma davalarında hakimin takdir yetkisi yoktur. Hakim, evrakların yerinde olup olmadığına bakar. Tanıma davası için gerekli evraklar;
- Yabancı mahkeme tarafından verilmiş olan kararın, noter tarafından çevrilmiş Türkçe hali,
- Yabancı mahkemede verilmiş olan kararın asıl belgesi,
- Yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın, devletin tanınan resmi bir kuruluşu tarafından verildiğini gösteren apostil
- Kişinin kimlik bilgileri,
- Kişinin Türkiye’de mahkemede bulunma şansı yoksa, avukatına vermiş olduğu vekalet
Şeklindedir. Söz konusu evraklar tamamlanmadığında, tanıma davası sonuçlanamaz.
Makalede tanıma ve tenfiz şartları konuları işlenmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma Ve Tenfiz Davası ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?