Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer – Yurt dışında Yapılan Boşanma Davasının Tanınması ve Tenfizi Ne Kadar Sürer? Boşanma davasını yurt dışında gerçekleştirmiş olup Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kabul edilmesi ve icra edilebilmesi için açılan tanıma ve tenfiz davalarına gerekli evrakların İstanbul, Ankara veya İzmir’deki aile mahkemelerinden birine gerekli dilekçe ile verildikten sonra tanıma ve tenfiz davası sürecinin ne kadar süreceğini belirleyen bazı unsurlar vardır.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma ve tenfiz dava süresi aldığınız avukatlık hizmetine ve taraflardan herhangi birisinin yurt dışında ikamet etmesine bağlı olarak değişmektedir. Türk Mahkemeleri’nin 45 gün içerisinde sonuçlandırmayı düşündükleri tanıma ve tenfiz davası ne kadar sürer sorusuna avukatlık hizmeti alındığında 10 ila 20 gün şeklinde yanıt verilebilmektedir. Taraflardan herhangi birisinin yurt dışında olması ve avukatlık hizmeti almaması dava sürecini uzatarak;

  • 1 ay ila 45 gün,
  • 3 ila 6 ay

Arasında sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Yabancı ülke mahkemelerinde alınmış boşanma kararı neticesiyle elde ettiğiniz hakları Türkiye’de en kısa sürede devam edebilmek için açacağınız tanıma ve tenfiz davalarında avukatlık hizmeti almak gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürede Açılmalıdır?

Tanıma ve tenfiz davalarında herhangi bir yasal zaman aşımı süresi bulunmamakla birlikte boşanma nedeniyle mahrum kalınan veya elde edilen hakların kullanımı için bu davaların en kısa sürede açılmış olması gereklidir.

  • Mal paylaşımı,
  • Nafaka,
  • Yeniden evlenme,
  • Taraflardan herhangi birisinin vefatı halinde oluşacak miras sorunları

Gibi konularda oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçilebilmesi için tanıma ve tenfiz davasının bir an önce sonuçlandırılması gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Masrafları Nelerdir?

Tanıma ve tenfiz davası masrafları Adalet Bakanlığı’nca her yıl belirlenmektedir. Matbu harçla ve dava açılışında yatırılan gider avansı da dava masrafları arasında yer almakla birlikte;

  • Yeminli tercüman apostil onayı,
  • Davanın uzaması halinde artabilecek dava masrafları (Tarafların yurt dışında bulunması veya avukatlık hizmeti alınmaması hali),
  • Avukatlık vekalet ücreti

Gibi ek masraflar da dava açılırken ödenmesi gereken dava masrafları olarak dikkate alınmalıdır.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Tebligat Nasıl Gönderilir?

Yurt dışındaki alınmış boşanma kararının Türk Mahkemeleri’nce tanınmasının ardından alınan kararın davalı adresine tebligatının yapılması gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz davasında tebligat tarafların her ikisinin de Türkiye’de yaşaması halinde ikamet ettikleri adreslere gönderilirken, tarafların yurt dışında ikamet etmesi halinde tebligatın yurt dışında ikamet edilen adrese yapılması gereklidir. Yurt dışına yapılacak tebligatta kararın yeminli tercümanca çevrilmesinin ardından ilgili tarafa posta yolu ile gönderilmesi gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Sürelerini Etkileyen Temel Sorun

İstanbul, Ankara veya İzmir aile mahkemelerinden birinde açılacak bu dava için verilecek evrakların eksik olup olmaması.

Her iki tarafın da Türkiye’de bir avukata boşanma davası açabilmesi için ve tenfiz davası için özel bir vekaletname vermesi.

İlk unsur olan evrakların hepsinin var olup olmadığı sorunun da evrakların hiç birinde bir eksiklik yoksa yani bütün evraklar kanun koyucunun istediği şekilde tamamlanmış ise dava süreci ortalama olarak 1 hafta ile 3 ay süresinde nitelenmekteler ve kesinleştirmektedirler. Diğer unsurumuz olan tarafların Türkiye’de bir avukata vekalet verip vermemesi hususunda ise taraflardan biri sadece Türkiye içerisinde bir avukata vekalet vermiş diğeri vermemiş ise öncelikle diğer tarafa bir tebligat yapılması zorunludur.

Tanıma ve Tenfiz DavasıKanun koyucunun koyduğu tebligat şartı süreci biraz daha uzatmaktadır. Dava dilekçesinin yurt dışındaki eşe yollanması yeterli değildir ayrıca Türkiye sınırları içerisinde açılan tanıma ve tenfiz davasının yurtdışındaki diğer eşe bildirilmesi yani tebliği kanun koyucu tarafından zorunlu bir şart olarak ifade edilmiştir.

Unsurumuzda ki bir diğer sorunumuz ise yurtdışında olan eşin kanun koyucunun kabul ettiği ülkeler arasında hangisinde yaşamış olduğu ile alakalıdır. Tebligatın gitmesi konusunda ülkeler arasında farklılıklar olduğundan bu da tanıma ve tenfiz davasının sonuçlanması gereken sürede farklı süreçler göstermektedir.

Hiçbir eksikliği bulunmayan tanıma ve tenfiz davasının süresi 1 hafta ile 3 ayı bulur demiştik bu süreçte ise yani tek tarafın avukata vekaletname vermesi süresinde ise bu süreç 1 yılı dahi bulabilmektedir. Hızlı ve kolay bir şekilde yurtdışında yapmış oldukları boşanma davasının kabulü ve icra edilmesini Türkiye sınırları içerisinde isteyen çiftler evrakları eksiksiz tamamlayarak ve birer avukata vekaletname vererek süreci kendi lehleri için kısaltabilirler. Tanıma davaları  ile ilgili diğer konulara bakabilirsiniz.

Makalede Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer? konuları işlenmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma Ve Tenfiz Davası ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

3.077 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp