Tanıma Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir? Tanıma ve tenfiz davalarında yetkili mahkeme, tanıma ve tenfiz davasını açan kişinin ikametinin bulunduğu bölgede bulunan Asliye Mahkemeleridir. Eğer dava Aile Hukuku’nu ilgilendiren bir konuda ise, bu defa görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olacaktır.
Kişinin Türkiye’de bir ikamet adresi yoksa, tanıma tenfiz davasında yetkili mahkeme, İzmir, İstanbul ve Ankara olarak belirlenir.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir?
Tanıma ve tenfiz davalarının açılabilmesi için gereken şartlar şu şekildedir;
- Karar yabancı bir mahkemede alınmış olmalıdır.
- Karar kesinleşmiş bir vaziyette olmalıdır.
- Verilmiş olan hüküm, açıkça kamu düzenine aykırı olmamalıdır.
Verilmiş olan kararın doğruluğu mahkemede tartışılmayacaktır ancak, karar kamu hukukuna son derece aykırıysa, tanınması ve tenfizi mümkün olmayacaktır.
Örnekle, bir boşanma davası sonucu, yabancı mahkeme çocukların velayetini babaya vermişse, açılan tenfiz davasında, çocukların velayetinin babaya verilmiş olmasının etikliği sorgulanmayacaktır.
Bu karar yabancı mahkeme tarafından yargılanmış ve uygun görülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına aykırı olan bir kararın tanınması ve tenfizi yapılamaz.
Tanıma ve Tenfiz Davaları Neden Açılır?
Tanıma, yabancı mahkemede alınmış olan bir kararın, Türkiye mahkemelerinde tanınmasıdır. Eğer alınan hükmün sonucunda icra da gerekiyorsa, bu durumda tenfiz davası açılacaktır.
Boşanma durumunun tanınması için, yalnızca tanıma davası açıyor olmak yeterlidir. Boşanma sonucunda nafaka ile ilgili hükümler bulunmaktaysa tenfiz davası da açılır.
Tanıma ve Tenfiz Davalarını Açmak Zorunlu mudur?
Tanıma ve tenfiz davalarını açmak ile alakalı bir zorunluluk bulunmaz ancak, bu davaların açılması dolaylı yoldan kişiye zarar veriyor olabilecektir.
Örnekle, kişi eğer yurt dışında boşanmışsa fakat Türkiye’de medeni durumu hala evli ise, daha sonra evlenmek istediğinde, medeni durumunun bekar olduğuna ilşkin belgeyi edinemeyecektir çünkü kayıtlarda hala evlidir.
Üstelik, karşı tarafın izi kaybedilmişse, tanıma tenfiz davasında tebligat yapılamayacağından, süreç can sıkıcı bir hale dönüşebilir. Bu nedenle tanıma ve tenfiz davalarını bir an önce açmak ve sonuçlandırmak gerekecektir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Zaman Aşımı Nedir?
Kararın alındığı yabancı mahkeme, durum ile alakalı bir zaman aşımı süresi ön görmemiş ise, Türk Hukuk’una göre zaman aşımı süresi göz önünde bulundurulur. Eğer, alınan karar ile alakalı bir zaman aşımı süresi ön görülmüşse, Türkiye’de kararın tenfizi uygulanamaz.
İlamlar Türk Hukuku’nda 10 yılda zaman aşımına uğrar ancak, burada önemli olan kararın Türk Hukuku’na göre mi yoksa kararın alındığı ülkenin hukukuna göre mi değerlendirileceğidir. Yine de tanıma ve tenfiz davası zaman aşımı süresi yoktur.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Hakkında Merak Edilen Sorular Ve Cevaplar
Yurtdışında Evlendim Nasıl Boşanırım?
Türkiye’de Almanya, Avusturya, Belçika, ABD, Fransa ve daha birçok farklı ülkeye göç eden Türk vatandaşları, gittikleri ülkede yaşantılarına devam ediyor. Ancak evlilik ve boşanma gibi hukuki süreçlerde, Türk vatandaşlarının yurtdışındaki hukuki eylemleri Türkiye’de de tanınacağı anlamına gelmez. Bu konuya iki farklı açıdan yaklaşmak gerekiyor.
Türkiye’de Evlenip Yurtdışında Boşanma Durumu
Eğer kişiler Türkiye’de evlenip, yurt dışında boşanıyorlarsa, Türkiye’deki nüfus kayıtlarında hala evli olarak görüneceklerdir. Yabancı bir ülkede alınan boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olması evliliğin nüfus kütüğünden silinmesi için tanıma ve tenfiz davası açmak gerekiyor.
Ancak kanunda yapılan son düzenlemeler ile yurt dışında boşanan çiftler veya temsilcileri, bulundukları ülkelerin Türkiye temsilciliklerine giderek kesinleşmiş boşanma kararlarını ibraz ederek, kolayca Türkiye’deki evlilik kayıtlarını kütüklerinden sildiremiyor.
Ancak boşanmış kişiler birlikte gitmedikleri durumlarda hala tanıma ve tenfiz davası açılma zorunluluğu devam ediyor.
Yurt Dışında Evlenip Türkiye’de Boşanma Durumu
“Yurt dışında evlendim nasıl boşanırım” sorusunun yanıtı ise daha farklıdır. Bu durumda ise yurt dışında evlenen Türk vatandaşlarının, yaptıkları evliliklerini Türkiye’ye bildirip bildirmediğine bakılır.
Eğer Türkiye’ye bildirilmediyse, yurt dışındaki evlilik Türkiye’de geçerli olmayacağı için boşanma kararını da Türkiye’de tanınması diye bir durum söz konusu olmayacaktır.
Yurt dışında evlenenlerin ilk aşamadan evliliklerini Türkiye’ye bildirmeleri, sonrasında ise boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekir.
Tanıma ve Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme
Tanıma ve tenfiz davası yurt dışında alınan karar için Türkiye de dava açması gerekiyorsa, dava açan kişilerin Türkiye’de adresi ilk yetkili mahkemedir. Bu adres yoksa eskiden ikamet ettiği adrese bakılır. Eğer bu adreste sistemlerde kayıtlı değilse Tanıma ve Tenfiz davasında Özel Yetkili kılınan Ankara İzmir ve İstanbul illerinde bulunan mahkemeler görevlidir.
Tanıma ve tenfiz davasında yetkiye itiraz edilmektedir. İtiraz ilk dava dilekçesinin tebliğ edildiği zamandır.
Örneğin Almanya yaşayan ve orada ikamet eden boşanmış eşlerin Türkiye de ikametgah adresi yoksa Ankara İzmir ve İstanbul ilinde bulunan Aile mahkemesinde davayı açarak boşanma sonucunu geçerli hale getirebilmektedir.
Makalede Tanıma ve Tenfiz Davasında Yetkili Mahkeme konuları işlenmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma Ve Tenfiz Davası ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?