Temyiz Nasıl Yapılır? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Temyiz Nasıl Yapılır?

Temyiz Nasıl Yapılır?

Temyiz Nasıl Yapılır? Temyiz işlemleri nasıl başlatılır? Temyiz işlemlerini başlatmak için Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine dilekçe hazırlamak gerekmektedir. Hazırlanan dilekçe ile birlikte profesyonel olarak başvuru işlemleri gerçekleştirilecektir.

Temyiz işlemlerini başlatmak bireysel olarak yapılabileceği gibi bir avukat aracılığı ile de yapılabilmektedir. Genellikle bir avukat aracılığı ile yapılması önerilmektedir.

Bunun nedeni ise dilekçenin yazımı sırasında yer alması gereken bilgilerin büyük bir önem taşıması olup sürecin bir profesyonel tarafından yönetilme gerekliliğinin doğmasıdır.

Temyiz Nedir?

Temyiz ne demek; temyiz kelimesi Arapça bir kelime olup Türkçeye, Arapça dilinden aktarılmıştır. Temyiz kelimesi Arapçada tamyiz olarak kullanılmakta olup;

  • Ayırma
  • Arıtma
  • Farkını gösterme
  • Ayırt etme

Anlamlarına gelmektedir. Türkçede de bir hukuk terimi olarak kullanılmaya başlanmış olup usule uygun olarak inceleme yapılması anlamına gelmektedir.

Temyiz Davaları Nedir?

Temyiz davaları, sonuçlanan bir davanın bir kere daha gözden geçirilmesi için üst mahkemeye sunulması işlemine verilen isimdir. Temyiz davalarında, mahkemenin verdiği karara karşı bir kere daha savunma yapılması istenmektedir. Dava türüne göre başvuru yapılacak makamda da değişiklik yaşanmaktadır.

Temyiz Davaları Hangi Koşullar Altında Açılır?

Temyiz davalarının açılma aşaması için öncelikle ilgili konuya dair bir önceki davanın sonuçlandırılması ya da bir karara bağlanması gerekmektedir. İlgili karara itiraz etme hakkı her vatandaş için bulunmakta olup dava kararına itiraz etmek amacı ile açılabilmektedir.

Eğer ilgili davada bir usulsüzlük yaşandığı düşünülüyor ve kanunlara uyulmadığı hakkında endişe ediliyor ise temyiz davası açılabilmektedir. Temyiz dilekçesi ile dava başlatılabilmektedir.

Temyiz Davası Hangi Mahkemeye Açılır?

Temyiz davaları bulunulan ülkenin mahkemelerine açılmaktadır. Ancak inceleme unsurları söz konusu olduğu için temyiz başvurusunun bir üst mahkemeye yapılması gerekmektedir. Eğer adli bir yargı söz konusu ise Yargıtay’a başvuru yapılması gerekmektedir.

İdari bir dava söz konusu ise Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunulmalıdır. Eğer söz konusu dava idare mahkemeye açılmış ise idare mahkemeye temyiz başvurusu yapılmalıdır.

Temyiz Süresi Ne Kadar?

Temyiz nasıl yapılır, temyiz davası için dilekçe ile başvuru yapılması için gerekli olan ceza mahkeme türüne göre farklılık göstermektedir. Ancak yaklaşık 15 günlük bir temyiz süresi bulunmaktadır.

Makalemizde Temyiz Nasıl Yapılır konusu yer almıştır. Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

578 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp