Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?

Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?
Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır? | Tespit Davası Nedir Dilekçe Örneği Görevli Mahkeme Tespit davası hukuk yargılaması esnasında yada öncesinde, hukuksal faydası olması halinde, hukuksal ilişkinin mahkemece belirlenmesi için açılır. Tespit davaları bir hukuksal durumun varlığının menfi yada müspet tespiti istenebilir. Örneğin icra takibi yapılan birisi borcu yoksa, yada imza kendine ait değilse menfi...
Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır? Tespit davası açmak için sebepler hukuksal olarak belirlenmiştir. Tespit davaları genel itibari ile hukuksal ilişkinin mahkeme tarafından belirlenmesi adına açılan bir dava türüdür. Tespit davaları genel olarak hukuksal durumun varlığının menfi ya da müspet olduğunun talep edilmesi ile ifade edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, icra takibi yapılan kişinin borcu yoksa ya da adına sahte imza atılmış ise bu noktada menfi tespit davası açılabilir. Tespit davaları için konu ve Tespit davası nedir? Niçin açılır:
  • Hukuki ilişkinin tespiti olabilir.
  • Davanın hukuki ilişkilerinin var olup olmadığının tespit edilmesi için menfaat tespiti davası açılabilir.
Tespit davasında davanın iki tarafı da görülmekte olan davada inceleme aşaması gelmemeiş olan belgelerin bilirkişi tarafından incelenmesini talep edebilir ya da tanık ifadelerinin alınmasını isteyebilir.

Tespit Davası Nasıl Açılır?

Tespit davası örnekleri öncelikli olarak hukuki olarak menfaati olan kişinin dava dilekçesi ile açılmaktadır. Mahkeme tespit talebini şayet haklı görürse bu aşamada dava açılabilmektedir. Tespit kararı dava dilekçesi ile beraber karşı tarafa tebliğ edilmektedir. Gönderilmiş olarak kararda, delil tespitlerinin konusu ve tespitin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair tüm bilgiler belirtilmiş olur. Bunun yanı sıra tespitin icrası kapsamında karşı tarafın da hazır bulunması önem teşkil eder. İtiraz ya da ilave sorunların bu aşamada bir hafta içinde belirtilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Toplanmış olan bilgiler, uzman bilirkişiye teslim edilir ve bu kişinin incelemesi mahkeme için önemlidir. Tespit Davasında Dilekçe Örneği Tespit davası dilekçe örneği en önemli detayların başında gelir. Dava açılırken hazırlanacak olan dilekçe mahkeme tarafından resmi belge olarak kabul edilir. Bundan dolayı da dilekçenin alanında uzman bir avukat tarafından hazırlanması gerekir. Usulüne uygun olarak hazırlanmayan dilekçeler, mahkeme tarafından kabul edilmez. Bu noktada davanın seyrinin başarılı ve aktif şekilde sürmesi için davada ispat ve birçok özelliği bir arada bulunduran tespit davalarına hazırlanırken, avukat desteği, ve danışmanlığı oldukça önemlidir. Avukat desteği ile süreç daha sağlıklı ve kontrollü şekilde tamamlanacaktır.

Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?

Tespit davası hukuk yargılaması esnasında yada öncesinde, hukuksal faydası olması halinde, hukuksal ilişkinin mahkemece belirlenmesi için açılır. Tespit davaları bir hukuksal durumun varlığının menfi yada müspet tespiti istenebilir. Örneğin icra takibi yapılan birisi borcu yoksa, yada imza kendine ait değilse menfi tespit davası açabilir. Tespit davalarının konusu, hukuki ilişkinin tespiti olabilir, ayrıca davanın bu hukuki ilişkilerin var olup olmadığının hemen tespitinde hukuki menfaatin tespiti gerekir.

Tespit Davasında Neler Talep Edilir?

Tespit davasında Taraflardan her biri, görülmekte olan bir davada henüz inceleme sırası gelmemiş yahut ileride açacağı davada ileri süreceği bir vakıanın tespiti amacıyla keşif yapılması, bilirkişi incelemesi yaptırılması ya da tanık ifadelerinin alınması gibi işlemlerin yapılmasını talep edebilir. | Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?

Tespit Davası Nasıl Görülür?

Hukuki menfaati bulunan kişinin dava dilekçesiyle dava açılır. Mahkeme tespit talebini haklı görürse tespit konusunda karar verir. Tespit kararı dava dilekçeyle birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. Gönderilen kararda, delil tespitinin konusu, tespitin nasıl ve ne zaman yapılacağı belirtilir. Ayrıca tespitin icrası esnasında karşı tarafın da hazır bulunabileceği, varsa itiraz ve ilave soruların bir hafta içinde bildirilmesi gerektiği belirtilir. Toplanan bilgi alınan uzman bilirkişi incelemesine göre karar verir. | Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?

Tespit Davası Dilekçe Örneği

Tespit davası açılırken, hazırlanacak dilekçenin konusuna göre önem arz etmektedir. Örneğin menfi tespit davasında delillerin neler olacağı, yaniz borç kesinleşmiş imza kendisine ait değilse, dava dilekçesinde durum ve olay anlatılarak, imza incelenmesini isteyebilir. Yada sözleşme gereği eksik teslim, ayıplı teslim varsa, eksikliklerin tespiti,bilirkişice ayıbın veya eksik ifanın olup olmadığının tespiti istenir. Olayın önemi, davada ispat ve birçok özelliği bir arada bulunduran tespit davaları hazırlanırken, avukat desteği, ve danışmanlığı almasını tavsiye ediyoruz. Avukat desteği ve danışmanlığı dava sürecinde davanın doğru ilerlemesinde size fayda sağlayacaktır. | Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır?

Tespit Davası Nedir Nasıl Açılır? | Sıkça Sorulan Sorular

KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN TESPİTİ VE TESCİL DAVASI - DAVALILAR ADINA DAVA DİLEKÇESİ TEBLİGATLARINA DOSYA ARASINDA RASTLANMADIĞI. DAVALILAR YÖNÜNDEN ADRES ARAŞTIRMASI YAPILARAK SAĞ İSELER KENDİLERİNE ÖLÜ İSELER MİRASÇILARINA TEBLİGAT YAPILMASI GEREĞİ. ÖZET: Davalılar ile adlarına çıkarılan dava dilekçesinin usulünce tebliğ edildiğine ilişkin belgelere dosya arasında rastlanamadığından, usulüne uygun tebligat yapılamayan bu davalılar yönünden adres araştırılması yapılıp kendilerine; ölü iseler mirasçılarına dava dilekçesi ve eklerinin tebliğ edilmesi ile taraf teşkili sağlanarak sonucuna göre hüküm kurulması gerekir.

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara