Toplu İşten İşçi Çıkarma | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Toplu İşten İşçi Çıkarma

Toplu İşçi Çıkarma Toplu İşten Çıkarma Şartları

Toplu İşten İşçi Çıkarma ve Toplu İşten Çıkarma Şartları, İş hayatımızın gerçeklerinden birisi de iş kayıplarıdır. Herkes mutlu, başarılı olduğu ve uzun süreler eme verdiği işinde kalıcı olmak ve kariyer planına uygun bir şekilde ilerlemek ister.

Ancak gerek Türkiye ve dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik konjonktür, gerekse de sektörel ve şirket bazlı sorunlar nedeniyle firmalar küçülmeye giderek işçi çıkarmak zorunda kalıyor. Bazen de bu işten çıkarmalar toplu işten çıkarma şeklinde gerçekleşiyor.

Peki Toplu İşten İşçi Çıkarma nedir? İşte toplu işten çıkarmanın şartları nelerdir?

Bir firmanın yapmış olduğu işçi çıkarımlarının toplu işten çıkarma statüsünde olması için belirli bir oranın üzerinde gerçekleşmesi gerekir. İş Kanunu’na göre;

– 20 ile 100 arasında işçinin çalıştığı bir firmada bir ay içerisinde en az 10 kişi işten çıkarılırsa,

– 101 ile 300 arasında işçinin çalıştığı bir firmada ise çalışanların en az yüzde 10 olan kısmına denk gelen kadarını,

– 301’den fazla işçinin çalışan firmalarda ise en 30 kişinin,

İşten çıkarılması toplu işten çıkarma olarak kabul edilir.

Çalışanların aynı anda işten çıkarılmasına gerek olmayıp 1 ay içerisinde farklı tarihlerde çıkarılmaları da ilgili sayıya ulaşıldığında toplu işte çıkarma olarak kabul edilir. Bu 30 günlük süre her ayın başında değil, ilk işçinin çıkarıldığı tarihten itibaren başlar.

Toplu İşten İşçi Çıkarma yazılı bildirim zorunluluğu

Şirketin yapısal nedenleri başta olmak üzere, ekonomik, teknolojik gerekçelerle toplu işten çıkarma yapılacağı zaman firma, bu süreci en az 30 gün öncesinde işyeri sendika temsilcilerine ve Türkiye İş Kurumuna yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

30 günlük bildirim süresi ihbar süresi olarak sayılamaz

Toplu olarak işten çıkarılacak işçilerin ihbar süreleri de göz önünde bulundurularak işlemler yapılır. Yani, 30 gün öncesinden toplu işten çıkarma bildirimi yapıldıktan sonra, bu geçen 30 günlük süre ihbar süresinden sayılamaz. 30 günlük bildirim süresi dolduktan sonra çalışanların kıdemleri oranında ihbar sürelerine göre iş akdinin feshi söz konusu olacaktır.

Derhal yapılan iş akdi feshi durumunda işverenler, çalışanların ihbar sürelerine denk gelen ihtar tazminatını hesaplayarak ödenmek zorundadır.

Makalemizde Toplu İşten İşçi Çıkarma konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

98 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp