Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır? Tanıma ve tenfiz davası açmak yurtdışında Türk vatandaşları için verilmiş bir mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olması için şarttır.

Yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşları yaşadıkları ülkenin mahkemesine çeşitli nedenlerden dolayı başvurabilir. Fakat bu kararın Türkiye’de doğrudan geçerliliği olmayacaktır. Bu mahkeme kararının Türkiye’de de hükmü olabilmesi için Türkiye tanıma ve tenfiz davası acılması gereklidir.

Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Şartlar Nelerdir?

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum diyen pek çok kişi mevcut. Bunun nedeni tanıma ve tenfiz davası açılmadığı sürece yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de geçerliliği olmamasıdır.

Tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi için en önemli koşul yurtdışında açılmış olan davadan kesin kararın çıkmış olmasıdır. Devam eden mahkeme sürecine ilişkin dava açılabilmesi mümkün değildir.

Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler

Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için gerekli olan tüm belgelerin temin edilmesi gereklidir. Yetkili mahkeme tarafından istenen belgeler şu şekildedir:

  • Yabancı ülke mahkemesinin verdiği kararın aslı,
  • Bu kararın kesinleşmiş olduğunu gösteren belge ya da şerh,
  • Konsolosluktan alınacak Apostil,
  • Belgelerin yeminli tercümesi.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Ceza hukukuna girmeyen tüm mahkeme sonuçları için tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi mümkündür. Bu davalarda genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Fakat tanıma ve tenfize konu olan karar boşanma gibi aile hukukuna ilişkinse bu durumda Aile Mahkemeleri’nde dava açılmalıdır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Süresini Belirleyen Faktörler

Tanıma ve tenfiz davası ne kadar sürer sorusunun cevabını belirleyen bazı unsurlar vardır. Bunlardan en temel olanı da mahkemenin yoğunluğudur. Bunun yanı sıra tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi karşı tarafa tebligat iletilmesi şarttır.

Şayet davalının adresi biliniyorsa dava hemen açılabilir ve kısa sürede sonuçlanabilir. Fakat karşı tarafından adres bilgisine ulaşılamadığı durumda dava süreci oldukça zora girecektir.

Böyle bir sorun ile karşılaşmamak adına yapılması tavsiye edilen şey yabancı ülke mahkemesinde açılan davadan kesinleşmiş kararın çıkmasının hemen ardından Türkiye’de de tanıma ve tenfiz davası açılmasıdır.

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası

Yurtdışında ikamet etmekte olan kişiler boşanmak istediklerinde bulundukları ülkelerin mahkemelerine giderek. Boşanma davasının açılmasını sağlayabilmekte ve bu davalar sonucunda da boşanabilmektedir.

Ancak ülkeler arası hukuk sistemlerinin farklılık göstermesi sebebiyle her ülkenin kendi mahkemesinde alınmış olan kararın sadece o mahkemenin bulunduğu ülkede geçerli olması kuralından dolayı kişilerin Türkiye’de de dava açması gerekmektedir.

Türkiye’de açılacak olan davaların boşanma davası olmasına gerek yoktur. Kişiler yurtdışındaki mahkemeden alınmış olan kararların doğrudan Türkiye’de kabul edilmesini sağlamak amacıyla tanıma ve tenfiz davasını açabilmektedir.

Boşanma davalarının ardından eşler arasında sadece boşanmaya ilişkin hükümler çıkmamakta aynı zamanda. Boşanma sonrasında ortaya çıkan diğer haklar üzerinde de paylaşımların yapılması söz konusu olmaktadır.

Özellikle mal paylaşımı, velayet hakları, tazminatlar gibi konularda mahkeme kararlarının tanınmasını sağlamak adına dava açılması gerekmekte ve Türkiye’de de bu uygulamaların sürdürülmesini sağlamak gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz davalarının tanıma aşaması doğrudan yurtdışındaki boşanma davasının Türkiye’de de aynı şekilde tanınmasını sağlamakta ve kişilerin evlilik durumlarının sona erdirilmesi durumunu ortaya çıkarmaktadır.

Tenfiz davaları ise boşanma sonrasında eşlerin birbiri üzerinde hak iddia edebileceği. Konularla ilgili olarak yurtdışındaki mahkemenin vermiş olduğu kararların tanınması olmaktadır. (Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası)

Yurtdışında Boşanan Kişilerin Türkiye’de Dava Açması Zorunlu Mudur?

Kişilerin yurtdışındaki mahkemede açılan boşanma davasının ardından. Türkiye’de tanıma ve tenfiz davasını açması için süre açısından herhangi bir kısıtlaması bulunmamasına rağmen en kısa sürede bu işlemin gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir ve isabetli olacaktır.

Burada kişilerin bilmesi gereken temel nokta yurtdışında boşanılmış olsa bile Türkiye Cumhuriyeti nüfus kayıtlarında kişilerin hala evli gözükmesi durumu devam ettiği için mutlaka. Tanıma ve tenfiz davasının en kısa sürede açılması gerekiyor.

Tekrar evlenmek isteyen kişilerin bu davayı açmaması halinde nüfusta evli gözükmelerinden dolayı evlilik başvurularının reddedilmesi de mümkün olmaktadır. Bunun dışında özellikle tenfiz davaları sırasında boşanmanın hukuki sonuçlarının.

Türkiye’de de uygulanabilir olması ve velayet, nafaka gibi konuların bu ülkede de sonuçlanması adına mutlaka yurtdışındaki davanın karara bağlanmasının ardından davaların açılması gerekmektedir. Sona erdirilmiş olan evlilik birliği içindeki eşlerin eğer biri yabancı ise zaman içerisinde.

Eşlerin birbirine ulaşmada zorluklar yaşaması süreçleri daha da zorlaştıracağından mutlaka en kısa sürede mahkemeye tanıma ve tenfiz davası için başvurmak gerekmektedir. (Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası)

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Yurtdışında ikamet etmekte olan kişiler tanıma ve tenfiz davalarını Türkiye sınırları içinde İzmir, İstanbul ve Ankara illerinde açabilmektedir. Bu illerde bulunan aile mahkemelerin açılan davalar boşanma davasının süreçlerine bağlı olarak çok uzun süreler boyunca devam edebiliyor.

Hukuki prosedürlerin başarılı bir şekilde yerine getirildiği. Mahkeme tarafından istenen belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulduğu davaların kısa sürede sonuçlanması mümkün olmaktadır.

Bu nedenle davanın takibinin yapılması en az davanın olumlu sonuçlanması kadar önemli olmaktadır. Bu sayede bir iki aylık süreler içinde tanıma ve tenfiz davalarından sonuç elde etmek mümkün olabiliyor. (Türkiye Tanıma ve Tenfiz Davası)

91 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp