Türkiye’de Tanıma Davası Nasıl Açılır? Tanınma davası açmak, Türkiye’de geçerli olması istenen bir yurtdışı mahkemesi kararı için gereklidir. Yabancı bir mahkeme tarafından alınan kararlar Türkiye’de geçerli kabul edilmemektedir.
Türkiye’de tanıma davası açılmadan ve bu dava sonuçlanmadan başka bir ülke sınırları içerisinde alınan mahkeme kararları geçerli olmayacaktır.
Tanıma Davası Açılabilmesi İçin Şartlar Nelerdir?
Tanıma tenfiz KHK kapsamında düzenlenmiştir ve davanın açılabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yabancı mahkeme tarafından verilmiş olan bir karar olması gerekmektedir. Yabancı mahkeme tarafından verilen karara ait resmi bir belge bulunmalıdır.
- Tanınma davasının konusunun ilamın kesinleşmiş olan mahkeme hükmü niteliğinde olması gerekmektedir.
- Tanınma davası ceza davası değil bir hukuk davası niteliğindedir.
- Yurtdışı mahkemesi tarafından alınmış olan kararın kamu düzenine açıkça aykırı olmaması gerekmektedir.
Tanıma Davası Açılabilmesi İçin Gerekli Olan Belgeler
Tanınma davası açılabilmesi için şartlardan bir tanesi de gerekli olan belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmasıdır. Tanıma davası için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yabancı mahkeme tarafından verilen kararın aslı ya da tasdikli sureti
- Apostil şerhi
- Kararın kesinleştiğine dair şerh
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
- Belgelerin yeminli tercüman tarafından çevrilmiş hali
Tanıma Davası Nerede Açılır?
Tanıma davası için görevli ve yetkili olan mahkeme tanıma davasının konusuna göre değişiklik göstermektedir. Davacının Türkiye’deki ikametgâh adresi belli ise ikametgahında bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili mahkemedir. Eğer tanıma davası konusu aile hukuku ile ilgili ise görevli mahkeme Aile Mahkemesi olacaktır.
Tanıma Davası Ne Kadar Sürer?
Tanıma ve tenfiz davalarında davanın ne kadar süreceği ve ne zaman sonuçlanacağı tebligatı yapılacak olan kişinin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Bu kapsamda;
- Davalı tarafların her ikisinin de Türkiye’de avukatı varsa bir hafta ila bir ay içerisinde dava sonuçlanacaktır.
- Taraflardan birinin yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de avukat tutmaması durumunda dava 3 ila 6 ay arasında sonuçlanacaktır.
- Taraflardan birinin yurtdışında yaşayan bir yabancı bir ülke vatandaşı olması durumunda ve Türkiye’de avukat tutmaması durumunda dava 6 ila 12 ay içerisinde sonuçlanacaktır.
Yurtdışında Boşanınca Türkiye’de Boşanmış Olunur Mu?
Türkiye’de Tanıma Davası, Türkiye’den farklı bir ülkede evlilik birlikteliği olmasından dolay ikametini sürdürmekte olan kişilerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar boşanmak istediklerinde buradaki mahkemelerde açacakları bir boşanma davası ile boşanabiliyorlar.
Yurtdışındaki mahkemeler boşanma kararının yanı sıra aynı zamanda boşanmadan sonra doğan bazı haklar için de kişilere hakkını vermektedir. Yurtdışında kesin olarak karara bağlanmış olsa bile bu davaların doğrudan Türkiye’de geçerli olması mümkün değildir.
Kişilerin aynı kararları Türkiye’de kabul ettirmesi için sadece tanıma ve tenfiz davası açması yeterli olabiliyor. Tanıma davaları yurtdışında açılmış ve kesin karara bağlanmış olan davaların aynı şekilde Türkiye’de de kabul edilmesini içeren davalar olmaktadır.
Türkiye’de bir boşanma davasının kabul edilmesi için kesinlikle bu davanın açılması gerekmektedir. Bu sayede yurtdışında ikamet ettiği sürede boşanma davası açan ve bu davaları sonuçlanan kişilerin Türkiye’de tekrar bir dava daha açmadan sadece tanıma ve tenfiz davası ile boşanma kararını mahkemeden alması mümkün oluyor.
Türkiye’de Dava Açılmazsa Ne Olur? | Türkiye’de Tanıma Davası
Uluslararası hukuk sistemi içerisinde hemen hemen her ülkenin benzer özelliklere sahip olmasına rağmen mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlar sadece o ülkenin sınırları içinde geçerli sayılmaktadır.
Bu nedenle Türkiye’de tanıma davasını açmamış olan bir kişinin Türk nüfus kayıtları üzerinde hala evli gözükmesi gibi bazı temel sorunlar ortaya çıkabilecektir. Bu durum beraberinde sadece boşanmamış olma gibi zararlar getirmemekle beraber buna ek olarak miras, mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi konularla kişileri zarara uğratan noktalardan olmaktadır.
Davaların tenfizi bölümünü ilgilendiren bu meselelerin Türk mahkemeleri tarafından kesin bir şekilde tanınmasını sağlamak ve herhangi bir mağduriyetin ortaya çıkmasını engellemek isteyen kişilerin mutlaka yurtdışındaki davaların karara bağlanmasının ardından geçen kısa bir sürede Türkiye’de de davasını açması gerekiyor.
Bu davalar açılmadığı takdirde kişilerin Türkiye’de evlenmek istediklerinde boşanmalarının üzerinden uzun bir süre geçmiş olsa dahi evli oldukları gerekçesiyle evlenmeleri de mümkün olmamaktadır. Yurtdışında ikamet etmekte olan pek çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı benzer sorunlarla sürekli olarak karşılaşmaktadır.
Yurtdışındaki Türkler Nelere Dikkat Etmeli?
Yurtdışında ikamet etmekte olan Türk vatandaşlarının dikkat etmesi gereken en temel nokta boşanma davaları hakkında bilgilenmek olmalıdır. Yurtdışındaki mahkemeden alınmış olan bir boşanma kararının Türkiye mahkemeleri tarafından tanınmadan mahkemenin kararının tanınmasının ve kararın geçerli olmasının kesinlikle mümkün olmayacağı bilinmelidir.
Kişilerin bu davaları açmaması halinde evlilik medeni durumlarının devam ettiği konusunda da bilgili olması gerekmektedir. Özellikle boşanmasının ardından uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen tanıma ve tenfiz davalarını Türk mahkemelerinde açmış olmayan kişiler tekrar evlenmek istediklerinde nüfus kayıtları üzerinde hala evli gözükmelerinden dolayı bu işlemi gerçekleştirememektedirler. Türk mahkemelerinde açılan tanıma ve tenfiz davalarının kararları ise yine sadece Türkiye sınırları içinde geçerli olmaktadır.
Yurtdışında Boşanmak Yetmez!
Eşlerden en az birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu durumlarda kişiler mahkemelerin iş yoğunlukları karşısındaki hızı, ülkelerin farklı hukuk sistemlerine sahip olmasından dolayı kişilere farklı haklara sahip çıkma olanağını sağlayabilmesi dolayısıyla zaman zaman Türkiye mahkemelerinde dava açmak yerine yurtdışındaki bir mahkemede dava açma yoluna gidebiliyorlar.
Bu tür durumlarda kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta aynı davanın Türkiye sınırları içinde de tıpkı görülmüş gibi karara bağlandığı gösteren tanıma ve tenfiz davalarının mutlaka açılması gerekliliğidir. Bu işlem gerçekleştirilmezse kişilerin hala kayıtlarda evli gözükmelerinden dolayı önlerine çeşitli engeller çıkabilmektedir.
Özellikle yıllar önce yaşanmış boşanma olaylarının ardından bu davaların açılmaması kişilerin kayıtta yer alan bilgilerini tekrar kontrol etme ihtiyacını da doğuruyor. Türkiye’de herhangi bir tanıma ve tenfiz davası açmadan yurtdışında birkaç kez arka arkaya evlenmiş olan ve tüm bunlardan Türkiye’den farklı bir ülkede bulunan mahkemeden alınan boşanma kararı ile evliliğini sonlandırmış olan kişilerin Türkiye’deki kayıtlarını düzeltmesi oldukça zor olacaktır.
Bu nedenle Türk vatandaşlarının mutlaka yurtdışındaki mahkemede açılan boşanma davasının sonlanmasının ve kesin kararının çıkmasının ardından mutlaka Türk mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davasını açması gerekmektedir.
Tanıma ve tenfiz davası kişilerin dava boyunca takındıkları tutum ve sorumluluklarını yerine getirme bilincinden olduğu kadar aynı zamanda mahkemenin işleyişi sebebiyle de çok uzun süre boyunca devam edebilen davalar olmaktadır.
Bu nedenle kişilerin sürecin etkili bir şekilde yönetilebilmesi adına bir avukatla beraber davalara hazırlanmaları yerinde olacaktır. Çok uzun süre vakit kayıplarının ortaya çıkacağı aksi durumlarla karşılaşmamak adına kişilerin tanıma ve tenfiz davaları konusunda uzman bir avukattan yardım alarak davalarını açması gerekmektedir.
Tanıma ve tenfiz avukatı tarafından Türkiye’deki dava süreçleri takip edildiği takdirde kişilerin 2 ya da 3 aylık süreler içinde kesin olarak yurtdışındaki mahkemeden alınmış olan boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması mümkün oluyor.
Kişilerin çok farklı ikamet yerlerinde bulunmalarından dolayı tebligat işlemlerinin ve dosya evrak gerekliliklerinin yerine getirilmesine dikkat etmek ancak tanıma ve tenfiz alanında uzman bir avukat yardımıyla kolaylıkla çözüme ulaştırılabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?