Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası

Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası
Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası | Yurt dışında boşanma davasını gerçekleştiren çiftlerin Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılmaları için boşanma davası gerçekleştirmek yerine yurt dışında gerçekleşen boşanma davasının Türkiye’ce de tanınması için açılan davaya tanıma ve tenfiz davası denilmekteydi. Tanıma ve tenfiz davası ile ilgili genel anlamda şu sorularla beraber bakabiliriz. 
Türkiye’de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası Davası Nasıl Açılır? Yurtdışında boşanmalar için tanıma ve tenfiz davası açılması gereklidir. Yabancı bir ülkede yaşayan Türk vatandaşları boşanmak istediklerinde boşanma davasını hem Türkiye’de hem yaşadıkları ülke açabilir. Ancak yabancı bir ülke mahkemesince boşanmış olan kişilerin bu boşanma kararları doğrudan Türkiye’de geçerli olmayacaktır. Bu kişilerin Türkiye’de boşanma tanıma ve tenfiz davası açması şarttır.

Yurtdışındaki Boşanmaların Türkiye’de Geçerli Olması

Her ülkenin almış olduğu hukuki karar yalnızca o ülkede geçerlidir. Ancak bazı durumlarda bunun istisnası söz konusudur. Daha önceden çiftler yurtdışında boşanmış dahi olsalar Türkiye’de yeniden boşanma davası açmaları gerekliydi. Fakat bu durumun vatandaşlara büyük zorluk yaşatmasından dolayı tanıma tenfiz davası yeni kanun çıkarıldı. Buna göre artık farklı bir ülkede boşanan kişilerin Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açması kararın sayılması için yeterli oluyor.

Kimler Tanıma ve Tenfiz Davası Açabilir?

Yabancı bir ülke mahkemesine boşanmak için başvuran kişilerin Türkiye’de de tanıma ve tenfiz davası açabilmesi için o ülkenin mahkemesinden kesinleşmiş karar çıkmış olması gereklidir. Elinde kesinleşmiş bir boşanma kararı olan herkes Aile Mahkemesi’ne giderek tanıma ve tenfiz davası açabilir.

Boşanma Tanıma ve Tenfizi İçin İstenen Belgeler

Davanın açılabilmesi için şartları sağlayan kişiler istenen belgeler ile yetkili mahkemeye başvurmalıdır. Boşanma tanıma ve tenfizi davaları için de gerekli olan belgeler şu şekildedir:
  • Boşanma kararının aslı,
  • Boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösteren belge ya da şerh,
  • Konsolosluktan alınacak Apostil,
  • Tüm belgelerin yeminli ve noter onaylı tercümesi.

Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Kesinleşmiş mahkeme kararının çıkmasının ardından istenildiği zaman dava açılabilir. Ancak tanıma ve tenfiz davasında tebligat tarafların eline ulaştırılması şarttır. Davalı kişiye tebligat iletilemezse dava açılması da mümkün olmayacaktır. Bu durum da davayı çıkmaza sokar. Böyle bir sorunlu ile karşı karşıya gelmemek için yapılması gereken şey de yabancı ülkenin mahkemesinden karar çıkmasının ardından bir an önce tanıma ve tenfiz dava sürecinin başlatılmasıdır. Böylece herhangi bir adres değişikliği olmadan dava açılabilir.

Yurt Dışında Boşananlar İçin Türkiye’de Tanıma ve Tenfiz Davası Hakkında Merak Edilen Sorular

Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası | Yurt dışında boşanma davasını gerçekleştiren çiftlerin Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılmaları için boşanma davası gerçekleştirmek yerine yurt dışında gerçekleşen boşanma davasının Türkiye’ce de tanınması için açılan davaya tanıma ve tenfiz davası denilmekteydi. Tanıma ve tenfiz davası ile ilgili genel anlamda şu sorularla beraber bakabiliriz. Tanıma ve Tenfiz Davası Açabilmek İçin Hangi Ülkelerde Boşanma Davası Gerçekleştirmek Gerekir? Her Ülkedeki Boşanma Davası İçin Tanıma Ve Tenfiz Davası Açılabilir Mi? Her ülkede gerçekleşen boşanma davası Türk hukuk sistemi içerisinde geçerli olmamaktadır. Belli başlı ülkeler vardır. Bu ülkeler dışında başka ülkede gerçekleştirilen boşanma davası için tanıma ve tenfiz davası açılamamaktadır. Kanımca çiftler Türk hukuk sistemi içerisinde yeniden boşanma davası gerçekleştirmelidirler. Bu ülkeler tarafların karşılıklı veya toplu olarak gerçekleştirmiş olduğu uluslar arası antlaşmalarla belirlenmektedir. Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için bir mahkeme kararının olması gerekmektedir. Özellikle bazı ülkelerde boşanma belediyeler tarafından da gerçekleştirildiği için bu gibi ülkelerde gerçekleştirilen boşanmalar için tanıma ve tenfiz davası açılamamaktadır. | Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası

Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Tanıma ve tenfiz davası için gerekli olan belgeler ilgili kanunun ilgili maddesinde hüküm altına alınmıştır. Bu belgeler şunlardır:
  • Tarafların pasaport ve kimliklerinin fotokopileri
  • Yurt dışında gerçekleşmiş olan boşanma davasının aslı. Yukarıda da izah etmiştik bazı ülkelerde çiftleri boşama yetkisi belediyelere de verilmektedir. Böyle ülkelerde gerçekleştirilen boşanma için tanıma ve tenfiz davası açılamamaktadır.
  • Yurt dışında gerçekleşmiş olan boşanma davasının kararının kesinleştiğine dair şerh ya da apostil şerhi.
  • Yurt dışında gerçekleşen boşanma davasının kararının yeminli bir tercüman tarafından noter onaylı şeklindeki Türkçe tercümesi
  • Taraflar avukat tutmuşlar ise avukata verilmiş olan vekalet.

Tanıma ve Tenfiz Davasında Avukatın Önemi Nedir?

Türk hukuk sistemi içerisinde taraf olunan bir davayı takip etmek için bir avukata vekalet verilmesini kanun koyucu zorunlu tutmamıştır elbette. Fakat genel mahiyette baktığımızda şu hususlar açısından avukat davayı takip etme de oldukça faydalı olabilmektedir. Öncelikle tarafların yurt dışında yaşıyor olma ihtimallerini göz önünde tutarak davayı takip etme hususuna baktığımızda yurt dışında yaşıyor olan tarafların her dava günü davaya gelmeleri icap edecektir. Davaya gelip gitme gibi yol masrafları davanın 3 aydan fazla sürdüğünü 3-4 yıla yayıldığını düşünerek baktığımızda oldukça masraflı bir iştir. Bu nedenle tarafların bir avukata vekalet vermeleri daha mantıklı ve ekonomik olacaktır. Ayrıca hukuk eğitimi almış olan avukat deneyimleri ile birlikte davayı daha iyi şekilde kontrol edecek ve vekili olduğu tarafın hak kaybına uğramasını engelleyecektir. Ayrıca dava sürecini de rahatlıkla hızlandıracaktır. | Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası

Tanıma ve Tenfiz Davası Ücreti Ne Kadardır?

Bir davanın açılabilmesi için ödenen ücrete dava harcı denmektedir. Dava harcının ne kadar olacağı davadan davaya değişmekle beraber gerekli kanun ve yönetmelikte ifade edilmektedir. Ayrıca davayı açacak olan taraf bir avukata da vekalet vereceğini düşündüğümüzde bu durumda avukatın vekalet ücreti de avukattan avukata değişmektedir. Bu nedenle bu husus hakkında genel bir bilgi verilemeyecektir. Baroların kendilerine göre belirledikleri ücretler her ne kadar olsa da vekalet ücreti avukattan avukata değişiklik göstermektedir. | Türkiye'de Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara