Velayet Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Velayet davası, Aile Mahkemesi’nde açılır. Velayet davasının sürecinde doğabilecek her türlü durum ile ilgili işlemler de Aile Mahkemesi’nde yapılır.
Bu, Aile Mahkemeleri ile ilgili olan 4787 sayılı kanun, 5133 sayılı kanun ve Türk Medeni Kanunu’nun 118 ile 395 kanunları arasında kalan maddelerinde bahsedilen durumlarda doğabilecek olan olayları kapsar.
Velayet davası dilekçesi ile kişinin Aile Mahkemesi’ne başvurması yeterlidir. Bunu kişi kendi de yapabilir, avukatı aracılığı ile de yapabilir.
Aile Mahkemeleri Olmayan Yerlerde Velayet Davası Nasıl Açılır?
Hukuk Genel Kurulu’nun 16 Kasım 2005 tarihinde aldığı 2/673-617 sayılı karara göre Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde de velayet davası açabilmek mümkün.
Velayet davası açmak isteyen kişi, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenmiş olan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne giderek velayet davasını açabilir.
Velayet davasındaki yargılama sürece Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki gibi işlemez. Bu kanunlara aykırı bir durumdur.
Aile Mahkemesi’nde yargılama sürecinin nasıl işlemesi gerekiyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış kişi için de yargılama süreci öyle işler.
Velayet Nedir, Velayet Davası Nasıl ve Nerede Açılır?
Velayet davasının tanımı ve velayet davasının açılması hususu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 337, 340, 342 ve 346. maddelerinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiştir.
Bu bağlamda hukuki açıdan esas kabul edilen ilgili kanunda; velayet, çocukların bakım, eğitim, öğretim ve korunmasına ilişkin temel görevler belirtilmektedir.
Bu hukuki usul ve esasların ışığında velayet nedir, velayet davası nasıl ve nerede açılır sorularına ilişkin detaylı yanıtları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Velayet Hangi Durumlarda Değişir
Boşanma sonrasında velayet değişimi çocuğun menfaati ve geleceği ile ilgili olumsuz durumlar varsa yapılmaktadır.
Velayetin olduğu ebeveynin olanaklarının değişmesi, velayet hakkının düzgün bir şekilde yerine getirilmemesi, bu değişimin temel nedenleri olarak sunulabilir.
Velayet hakkını elinde bulundurmayan taraf velayet hakkını elinde bulunduran tarafa karşı çocuğun menfaatinin sağlanmadığını kanıtlamak sureti ile velayet değiştirme davası açabilir. Velayetin karşı tarafa geçmesi için geçerli olabilecek sebepler şu şekilde sıralanmıştır.
- Taraflardan birinin yeni bir evlilik yapması
- Velayet hakkını bulunduran ebeveynin başka bir yere taşınması
- Velayet hakkını bulunduran ebeveynin ölmesi
- Velayet hakkını bulunduran ebeveynin cezaevine girmesi, yatarak tedavi görmesi, bağımlılık tedavisi görmesi
gibi durumlarda velayet değiştirme davası açılabilir.
Velayetin Değiştirilmesi Davası Süresi Nedir
Velayet değiştirme davalarında yine çocuğun sağlığı ve menfaati gözetildiği için istenilen her zamanda açılabilen bir davadır. Velayet davasında çocuğun dinlenmesi durumuna gerekli görüldüğünde eğer çocukta belli bir yaşın üzerindeyse başvurulduğu gibi velayet değiştirme davalarında da bilinci yerinde ve kendini ifade edebilen çocukların istekleri dinlenebilmektedir.
Velayet davası ücreti dava süresi, avukatla çalışılıp çalışılmaması gibi etkenlerle değiştiği gibi velayet değiştirme davalarında da kesin ve net bir ücret söylemek mümkün değildir.
Velayet hakkında ve velayet davası nasıl açılır konusunda bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz…
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?