Velayetin Kaldırılması Davası. Türk hukuk sistemi içerisinde reşit olmayan ya da bazı haller dolayısı ile kısıtlı olan çocukların kişiliklerinin, mallarının onun adına korunabilmesi ve kendilerinin temsilinin etkin biçimde gerçekleştirilebilmesi ile ilgili olarak anne ve babaya yönelik olarak kanun tarafından sorumluluklar ve bu sorumluluklardan doğan hakların her biri velayet sistemi ile belirtilir. Velayet yapısında temel konunun çocuğun menfaatlerinin sağlanması ve korunması olarak da açıklanabilir.
Velayet Kaldırılması Nedir? Velayetin Kaldırılması Davası
Türk Medeni Kanunu dahilinde eski Medeni Kanun hükümleri ile doğru orantılı olarak çocukların koruma altında kalmasını sağlayacak gerekli olan hususlara ayrıntılı olarak yer verilmiştir.
Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirtilen bu önlemler basitten en zorlu olana göre sıralandığı gibi bu önlemler genel koruma önlemleri, çocuğun bir ailenin yanına ya da kuruma yerleştirilmesi önlemi ve velayetin kaldırılması önlemi şeklinde sıralanmaktadır.
Türk Medeni Kanunu dahilinde yer alan bu velayetin kaldırılması önlemi de çocuğun koruma altına alınabilmesi amacı ile yine aynı kanun çerçevesinde uygulanmış olan genel koruma önlemleri ya da çocuğun bir ailenin yanına ya da kuruma yerleştirilmesi önlemi çerçevesinde netice elde edilememesi ya da bu önlemlerin gereklilik teşkil etmediği kanısının oluşması durumunda uygulanmaktadır.
Çocukların korunması yönünden alınabilecek en etkili ve en zorlu önlem olması dolayısı ile diğer önlemlerin denenmesi ardından sonuç elde edilemez ise uygulanmaktadır. Velayetin Kaldırılması Davası
Velayet Kaldırma Koşulları
Velayet kaldırılması ile ilgili olarak belirtilen koşulların meydana getirilip, getirilmediğinin belirlenmesinden evvel anne veya baba tarafından mevcut hakkın kullanma olanağına fiilen sahiplik taşıyıp, taşımadıkları tespiti yapılır.
Bu çerçevede de yasal kapsamda eğer anne veya babanın fiili olarak velayet hakkına sahip olmamışlar ise velayetin kaldırılması şartlarının meydana getirilemediğini göstereceğinden herhangi bir uygulamanın gerçekleştirilmesi söz konusu olamaz.
Türk hukuk sistemi kapsamında velayet kaldırılması uygulamaları anne-baba evliliğinin sürdürmekteyken velayet kaldırılması ve evlilik dışı çocuk için velayet kaldırılması şeklinde 2 farklı yapıda uygulanıyor.
Velayet kaldırılması durumunun anne ve baba ile çocuk arasındaki bağ açısından çok ciddi düzeylerde etkiler doğurabileceği dolayısı ile mutlaka somut durumlara ilişin olarak başvuru gerçekleştirilmesi gerekir. | Velayetin Kaldırılması Davası
Velayetin anne ve babadan alınması çok yüksek düzeyde etkiler teşkil eden bir önlem olması dolayısı ile Türk Medeni Kanun kapsamı içerisinde sınırlı seviyede gösterilir.
Velayetin kaldırılması koşulları Türk Medeni Kanunu dahilinde anne ve babanın deneyimsizliği, anne ve babanın sağlık sorunları veya engelli olmaları, anne ve babanın başka konumda bulunmaları gibi koşullar belirtilmektedir.
İkinci grupta ise bu koşullar arasına anne ve baba tarafından çocuğa gereklilik teşkil eden seviyede ilgi verilmemesi dahil olurken, bunlar haricindeki koşullar durumunda da velayet hakkının kaldırılması söz konusu olabilir.
Velayetin kaldırılmasının neticeleri çocuğun vesayet altına alınması, velayetin kaldırılmasının çocuklar üzerindeki etkileri ve velayetin kaldırılmasının anne ve babanın mevcut sorumluluklarında değişim etkisi şeklinde değerlendirilmektedir. Velayetin Kaldırılması Davası
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?