Vergi Dairesi Uzlaşma Dilekçesi | Vergiler, çağdaş yaşamanın en önemli unsurlarından vergiler, bir devletin en büyük gelir kaynağıdır. Vergilerde eşitlik ilkesi ile hareket edildiği için, vergi ödemeyen ya da bir şekilde vergide usulsüzlük yapanlara kanunlarda belirtildiği üzere önemli cezalar verilebiliyor. Ancak vergi dairesi uzlaşma dilekçesi ile
Anayasada yer alan vatandaşlık ödevlerinden birisi olan vergiler, toplum düzeninin işlemesi için olmazsa olmazdır. Devletin yasama, yargı ve yürütme organları tarafından düzenlenen vergilerde adalet, kesinlik, ekonomiklik, uygunluk ve yasallık olmak üzere 5 temel ilke gözetilir.
Bu ilkeler esasında hazırlanan ve vatandaştan toplanan vergiler ile devlet ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin finansmanı sağlanır. Bilerek ya da istemeyerek bir şekilde, ödenmediği veya usulsüzlük tespit edilirse para ve hapis ile cezalandırılabilirsiniz. Ancak bir vergi cezası ile karşı karşıya kaldığınız hiç panik yapmaya gerek yok.
Son yıllarda devlet tarafından hayata geçirilen birçok uygulama ile vergi cezalarını ödeme konusunda uzlaşma yapabilmek mümkün. Hatta uzlaşma yoluna gidildiğinde vergi cezasının yarısına kadar indirim de söz konusu olabiliyor.
Örneğin, ilgili vergi cezası size ilk kez kesiliyorsa ve cezanın size tebliğ edildiğinden itibaren 30 gün içerisinde vergi dairesine dilekçe verir ve Vergi Usul Kanunu’na göre vadesinde bu cezaları ödeyeceğinizi bildirirseniz cezanın yarısı siliniyor. Aynı kapsamda gelen sonraki cezalarda ise 30 gün içerisinde verilen dilekçelerde, cezanın 3/1 siliniyor. | Vergi Dairesi Uzlaşma Dilekçesi
Vergi Cezalarında Uzlaşma Nasıl Yapılır?
Size bir vergi cezası tebliğ edildiğinde; 30 gün içerisinde uzlaşmak için dilekçe vermeniz, o ceza ile ilgili itiraz davası açmayacağınızı ve kabul ettiğiniz anlamına gelir.
İyi niyet göstergesi olarak da nitelendirilebilir. Uzlaşma talebinizi bir dilekçe ile belirtmeniz durumunda ilgili vergi dairesi ile görüşerek yapılan pazarlıklarda vergi cezasının yarısına kadar indirim yapılabilir.
Uzlaşma yöntemleri tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası olmak üzere ikiye ayrılır.
Tarhiyat öncesi uzlaşma, vergiye konu bir durum için inceleme aşamasındayken denetçilerin sorması ya da mükellefin talep etmesi durumunda gidilen uzlaşma yöntemidir.
Tarhiyat sonrası uzlaşma ise, vergi cezası kesildikten sonra mükellef tarafından uzlaşma talep edildiği durumlardır.
Vergi ile ilgili uzlaşma taleplerinde, verginin büyüklüğüne göre uzlaşma için başvurulacak kurumlar değişiyor. 3 milyon liraya kadar Koordinasyon Uzlaşma Kurulu, 3 milyon liranın üzerinde ise Merkezi Uzlaşma Komisyonunda uzlaşma dilekçelerini değerlendiriyor. | Vergi Dairesi Uzlaşma Dilekçesi
Vergi Dairesi Uzlaşma Dilekçesi
VERGİ DAİRESİ UZLAŞMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞI’NA
UZLAŞMA TALEBİNDE BULUNANIN :
AÇIK ADRESİ :
HESAP NUMARASI :
EV VEYA İŞ TELEFONU :
VEKİLİ :
TEBLİĞ EDİLEN İHBARNAMENİN :
DÜZENLEME VE TANZİM TARİHİ :
CİLT VE SIRA NUMARALARI :
İHBARNAME TEBLİĞ TARİHİ : Yukarıda ihbarnamenin ……………………… maddeler gereğince müvekkilim uzlaşmak istemektedir. Dilekçemizin kabulü ile komisyona davet edileceğimiz gün ve saatin bildirilmesini saygıyla arzederim. …/…/…
Mükellef Vekili Av.
UZLAŞMA TALEP EDİLEN VERGİ VE CEZALARIN MİKTARLARI
VERGİNİN: CEZANIN: DÖNEMİ: DÖNEMİ: NEV’İ: NEV’İ : MİKTARI: MİKTARI:
Diğer makalelerimizi okuma için lütfen tıklayın. | Vergi Dairesi Uzlaşma Dilekçesi
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?