Whatsapp Yazışmalarıyla İlgili Yargıtay Emsal Kararı Verdi! Artık Delil Sayılıyor…Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından gelen son kararla; artık alacak davalarında yeni bir dönem başladı. Yüksek Mahkeme, alacak – verecek davalarında Whatsapp veyahut Facebook, e-mail, Instagram gibi elektronik ortamlardaki tüm bilgi taşıyıcı belgeleri delil saydı.
SGK’ya tahakkuk ettirdiği prim borcunun iptal edilmesini talep eden bir işçi, bir avukatla anlaşma yaptı. Avukatla herhangi bir ücret sözleşmesi altına imza atmayan işçi, ilk duruşmaya gelmediğini iddia ettiği avukatın vekaletini iptal etti. Buna rağmen alacağı bulunduğunu iddia eden avukat, şahsa dair icra takibi başlattı.
İcra takibiyle birlikte oldukça şaşıran davası, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gitti. Avukatın vekaletten azil sebebiyle ücret talep ettiğini, fakat kendisinin hiçbir borcu olmadığını ifade etti. Davalı avukatın söz konusu davanın ilk duruşmasına dahi girmeden azledildiğini anlatan şahıs, talep edilmekte olan avukatlık ücretinin fahiş olduğunu ve davalının talimatıyla birlikte belirlediği kişilere avukatlık ücreti olarak bu paranın bir kısmının ödemesini yaptığını, bu hususun ise taraflar arasındaki yazışmalarla sabit olduğunu kaydetti.
Takip dosyasına konu borç sebebiyle davalıya borçlu olmadığının tespitine, davalının kötü niyet tazminatına mahkum edilmesini talep etti. Davalı avukatı ise davanın reddedilmesini talep etti. Mahkeme, davayı kısmen kabul etti ve bunun üzerine karar hem davalı hem de davacı tarafından temyiz edildi.
Whatsapp Yazışmalarıyla İlgili Yargıtay Emsal Kararı Verdi! Artık Delil Sayılıyor…
Devreye giren Yargıtay 13. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karar aldı. Taraflar arasında yazılı herhangi bir sözleşme olmadığı ifade edilen kararda, davalı avukat tarafından davacıya iletilen e-mail yazışmasında; SGK’ya açılacak olan davayla ilgili ücret dökümünün yapıldığı, mahkeme tarafından belirtilen mail yazışmasının değerlendirilmediğinin de anlaşıldığı, yasada ise uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi verilerle elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılarının bu Kanuna göre belge olduğunun yazdığı belirtildi. Bu düzenlemeyle birlikte mail yazışmalarının da belge olarak kabul edileceği ifade edildi.
Bu durumda, mahkeme tarafından mail yazışmaları ve davacının yaptığı ödemelerin değerlendirme altına alınarak değerlendirilmesi ve davacının borçlu olup olmadığının netleştirilmesi gerekirken, eksik incelemeyle yazılı şekilde davanın reddedilmesine karar verilmesinin hem usule, hem de yasaya aykırı olduğu bundan dolayı hükmün bozulmasına oy birliğiyle karar verildiği açıklandı.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?