Yanlış Teşhis Tazminat Davası Nasıl Açılır? Herhangi bir sebeple özel veya devlete ait hastanelerden birinde tedavi için giden hastanın zarar görmesi tıbbi uygulama hataları kapsamında değerlendirilir.
Tıbbi uygulama hatasının meydana gelmesinde doktorun yanlış tedavi uygulaması olabileceği gibi eksik tedavi uygulaması da neden olabilir.
Yanlış Teşhis Tazminat Davası Nedir
Hastaneye gelen hastanın tedavi edilmemiş olması ve bundan dolayı zarar görmesi tıbbi uygulama hatasıdır. Doktorun ilgisiz olması, hastalık hakkında yetersiz bilgisi ve yeteri kadar deneyimi olmaması tıbbi uygulama hatalarının meydana gelmesinin nedenleridir.
Tıbbi uygulama hatalarından doğan zararın tazmini için hasta bizzat kendisi de tazminat davası açabileceği gibi hasta yakını da tazminat davası açabilir. Hasta tıbbi uygulama hatası nedeniyle ölmesi halinde destekten yoksun kalma tazminatı alınır. Eğer meydana gelen mağduriyet sakatlanma şeklindeyse iş gücü kaybı tazminatı ile manevi tazminat davası açılır.
Yanlış Tedavi ve Tıbbi Müdahale Tazminatı
Yanlış Teşhis Tazminat Davası | Bir hastanın tedavi için gittiği devlet ya da özel hastanede bilgisizlik, denetimsizlik veya ilgisizlik gibi nedenlerden dolayı zarar görmesi yanlış tedavi uygulanmasından doğan duruma karşı tazminat davası açma hakkına sahiptir.
Ancak tazminat davasını açabilmesi için tıbbi uygulama hatası olması yani hastanın hastane personeli, doktorlar nedeniyle zarar görmüş olması gerekir. Hastadan kaynaklı yaşanan bir durumda tıbbi uygulama hatası ortaya çıkmaz. Hastanın gördüğü zararda kusurlu olan başvurduğu hastanedeki kişiler olması gerekir.
Yanlış Teşhis Nedeniyle Açılabilecek Davalar
Yanlış Teşhis Tazminat Davası | Hastanın ölmesi halinde açılan tazminat davası: destekten yoksun kalma tazminatı
Herhangi bir hastalık için gitti hastanede özel ya da devlet hastanesi fark etmeksizin yapılan yanlış tedavi nedeniyle ölen kişinin ailesi, ölen kişinin yaşadığı zaman kazandığı geliri artık kazanamayacağı için aile bu destekten yoksun olur.
İşte bu nedenle ölen kişinin yakınlarının tıbbi uygula hatası nedeniyle uğradıkları destekten yoksul olma durumunu hatayı yapanlardan karşılar. Bundan dolayı tıbbi uygula hatası nedeniyle ölen kişinin yakınları destekten yoksun kalma tazminatı için tazminat davası açma hakkına sahiptirler.
Destekten yoksun kalma tazminatı için davayı vefat edenin yakınları açabilir. Bu noktada ‘yakın’ kapsamına kimler giriyor sorusunu cevaplandıralım. Tazminat davasını ölen kişinin annesi, babası, 22 yaşından küçük kız çocukları, 18 yaşından küçük erkek çocukları açabilir.
Ayrıca ölen kişinin bakması gereken kişiler de tazminat davası açabilir. Resmi nikâhın bulunmadığı eşi bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında değerlendirilir. Tıbbi uygulama hatası nedeniyle ölen kişi için destekten yoksun kalma tazminatını hak etmede kız ve erkek çocuklar için belirlenen yaş sınırları kimi özel durumlarda değişebilir, belirlenen yaşların üzerindeki bireyler de bu tazminatı alma hakkına ulaşır.
Tıbbi uygulama hatası yüzünden vefat eden kişi için açılan destekten yoksun kalma tazminatı nedeniyle davayı ölüme sebep olan doktor, hastane çalışanı ve kuruma karşı dava açılır.
Yanlış Teşhis Ve Tedavi Nedeniyle Sakatlanan Kişi Açılan Tazminat Davası
İş Gücü Kaybı Tazminatı
Yanlış Teşhis Tazminat Davası | Gittiği hastanede bilgisizlik, ilgisizlik yeterli tecrübenin olmaması gibi nedenler yanlış tedavi edilmesi veya tedavi edilmemesi nedeniyle sakatlanan kişiler hayatlarında meydana gelen güçlükleri biraz olsun kolaylaştırabilmeleri için tazminat davası hakkı verilmiştir. Sakatlanma nedeniyle açılan tazminat davasıyla elde edilene iş gücü kaybı tazminatı denir.
Söz konusu olan tıbbi uygulama hatasından kaynaklanan tazminat davalarında tazminatın ölçüsü kaybın oranıdır. Yani tıbbi uygulama hatasından kaynaklanan herhangi bir sakatlanma durumunda iş gücü kaybına uğrayan kişinin ne oran bir kayıp yaşadığı verilecek olan tazminat miktarını belirler. Mağdur kişi tazminat davası için iş gücü kaybını belgelemesi gerekir. İş gücü kaybının belgelemek için yetkili kurumlar tarafından kalıcı iş gücü kaybı raporu alınmalıdır.
Sakatlanan yani iş gücü kaybına uğrayan kişi yalnız iş gücü kaybı tazminatı alma hakkına sahip değildir. Mağdur kişi iş gücü kaybı tazminatının yanında yaşadığı sağlık sıkıntısından kurtulabilmek için gerekli sağlık masraflarını, yol, barınma gibi diğer masrafları mağduriyetini yaşatan kişi ve kurumlardan isteme hakkı bulunur.
Yanlış Teşhis Manevi Tazminat Davası
Yanlış Teşhis Tazminat Davası | Manevi tazminat davasını tıbbi uygulama hataları nedeniyle vefat eden kişinin yakınları açabileceği gibi, sakatlanan kişiler de manevi tazminat davası açma hakkına sahiptirler. Yaşanan elem verici durumları ve acıları hafifletme için tanınan bir haktır manevi tazminat davası. Destekten yoksun kalma tazminatı ve iş gücü kaybı tazminatında da olduğu gibi manevi tazminat davaları mağduriyetin yaşanmasına neden olan sağlık kurumu, sağlık çalışanı ve doktora karşı açılır.
Yanlış Teşhis Tazminat Davası Zamanaşım Süresi
Yanlış Teşhis Tazminat Davası | Tıbbi uygulama hatası nedeniyle açılan davalarda zamanaşımı süresi iş gücü kaybı ile vefat durumlarında farklıdır. Bir kişinin tıbbi uygulama hatası nedeniyle ölmesi durumunda açılacak olan davalar için zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Mağdur durumdaki kişi tıbbi uygulama hatası nedeniyle sakatladıysa eğer açılacak olan davaların zamanaşımı 8 yıldır.
İş gücü kaybı tazminatı, destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminattan yararlanabilmek için mağdur kişiler ve yakınları belirlenen süre içerisinde davaları açmaları gerekir. Belirlenmiş olan süreler içerisinde dava açılmazsa kişilerin yaşanan durumlar üzerinden dava açma haklarını kaybederler.
Yanlış Teşhis Tazminat Davası avukat danışma diğer yazılmış makaleler için Ankara Avukat ve Sağlık Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?