Yaş Büyütme Davası Nasıl Açılır? – Şartları Nelerdir? Yaşları resmi kayıtlara yanlış olarak kaydedilmiş olan kişilerin yaşlarını küçültmek ya da büyütmek üzere dava açarak bunları düzeltmesi mümkün olabiliyor.
Benzer bir sürece sahip olduğu için bu davalar yaş düzeltme davaları olarak adlandırılmaktadır. Yaş düzeltme davalarına ihtiyaç duyulmasındaki en temel gerekçe anne ve babaların çocuklarını geç nüfusa kaydetmelerinden dolayı yaşanabiliyor.
Bununla birlikte bazı yerlerde büyük kardeşinin kimliğini kullanan kişiler için de bu davalar gerekli olmaktadır. Bu durum hayatın önemli dönemlerinde etkili olabilir. Örneğin, askere gitme, eğitim hayatı ve devlet memuru olma gibi hususlarda yaş en önemli kriterlerden biri olmaktadır.
Yaş Büyütme Davası Nasıl Açılır? – Şartları Nedir? Yaş Büyütme Davaların Açılma Sebepleri
Yaş düzeltme davaları kişilerin büyük ya da küçük gösterilen yaşlarından doğan tüm mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla açılmaktadır. Kişiden kişiye farklılık göstermekte olan bu sebepler askerliğe başlama, emeklilik süreleri, evlenme süreleri ve memur olma gibi sebeplerle ortaya çıkabilir.
Bu sebeplerle davaların açılıyor olması herkesin aynı gerekçeyi öne sürerek davayı açabilmesini ortaya çıkarmamaktadır. Bununla birlikte kişilerin mutlaka gerçek yaşlarının nüfusa kaydedilmesi gerekir.
Yaş Davalarını Kimler Açabilir?
Nüfus kütüğüne kaydı yapılmış olan kişiler tarafından yaş düzeltme davaları açılabilmektedir. Reşit olmayan kişiler için bu kişilerin velisi konumunda bulunan kişiler ya da eğer bulunuyorsa vasileri aracılığıyla davalar açılmaktadır. Davayı açacak olan kişilerin dilekçede nüfus müdürlüğüne karşı davalarını açmış olması gerekmektedir.
Yaş Büyütme dava Açma Ücreti Ne Kadar 2020
Yaş büyütme davası 2020 yılı harç hesaplaması, Harç Toplam 116,20 TL, Masraf Toplam 726,10 TL olmak üzere dava açma masrafı genel toplamı 842 TL’ dir. Bu miktar talep ve yapılan işlemlere göre artış göstermektedir.
Yaş Büyütme Davalarının Süreci
Yaş Büyütme Davası Nasıl Açılır? Mahkeme tarafından öncelikle yapılan şey kişinin nüfus kayıtlarının incelenmesidir. Bu noktada mahkeme kişinin ikizinin bulunup bulunmadığına ya da en yakın kardeşlerinin yaşlarına ve anne ile babanın evlenmiş oldukları tarihe bakarak bir inceleme yapar.
Davaları açan kişiden istenen doğum belgelerinin mutlaka mahkemeye sunulması gerekmektedir. Eğer kişilerin düzeltilmesini istediği tarihlerin aksini gösteren bir doğum belgesi bulunuyorsa davaların burada doğrudan reddine karar verilmesi söz konusu olacaktır.
Yaşların kesin olarak tespitinin sağlanması için mahkeme tarafından okul kayıtları ve askere başlama tarihi gibi sürelerde dikkate alınır. Yeterli koşulları sağladığı takdirde bu belgeler de ispat yükümlülüğünün yerine getirilmesini sağlamak amacıyla kullanılabiliyor. Mahkeme sırasında aynı zamanda davacı kişinin dışarıdan nasıl bir fiziksel görünüme sahip olduğu da incelenir.
Tüm bu delillere ve sürece ek olarak davacının kemik yaşını gösteren belgelerin de Adli Tıp ve Sağlık Kurulu aracılığıyla elde edilmesi gerekmektedir. Fakat kemik yaşı ile ilgili veriler çoğu zaman 25 yaşına kadar olanlar için verimli bir sonuç vermektedir. Dava sırasında mahkeme tanıkların da dinlenmesi yöntemine başvurabilir.
SORULAR
2002 doğumlu gözüküyorum 2001 olarak değiştirirsem nasıl olucak ? Cevaplarsanız sevinirim 🙂
2000 olan doğum tarihi mi 1999 yapabilirmiyim. Dava yoluna gitmelimiyim? nasıl yapabilirim.