Yurtdışı Boşanma Boşanmaları Tanıma Davası Nasıl Açılır? Yabancı ülkede boşanma için tanıma ve tenfiz davası açılması gereklidir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları boşanma davalarını yaşadıkları ülkede açabilir.
Ancak yurtdışındaki mahkeme boşanma kararı vermiş olsa bile bu kararın Türkiye’de doğrudan bir bağlayıcılığı yoktur. Bu karar için Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Yurtdışı boşanma boşanmaları tanıma davası açılmadığı taktirde taraflar Türkiye’de evli olarak sayılmaya devam edecektir.
Tanıma Ve Tenfiz Davaları Neden Açılmalıdır?
Yurtdışında boşanmaların Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davası açılması şarttır. Tanıma farklı bir ülke mahkemesince verilmiş bir kararın Türkiye’de de tanınması, tenfiz ise tanınan bu kararın icra edilmesi anlamına gelir.
Bu davaların açılmadığı durumda kişiler Türk makamlarında evli kabul edilmeye devam edecekleri için bazı sorunlar ile karşılaşacaklardır. Tanıma ve tenfiz davası açılmadığı durumlarda karşı karşıya kalınabilecek problemler şunlardır:
- Ortak malların paylaşımının yapılamaması,
- Nafaka ya da tazminat talep edilememesi,
- Varsa çocuğun velayet paylaşımının yapılamaması,
- Yeniden evlenmenin gerçekleştirilememesi.
Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum diyen kişilerin yapması gereken şey bu boşanma kararı için tanıma ve tenfiz davası açmasıdır. Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için istenen evraklar ise şu şekildedir:
- Yurtdışında verilmiş olan boşanma kararının aslı,
- Bu boşanma kararının kesinleşmiş olduğuna dair şerh,
- Belgelerin yeminli tercüman tarafından yapılmış ve notere onaylatılmış tercümesi,
- Konsolosluktan alınacak Apostil.
Tanıma Ve Tenfiz Davalarında Görevli Mahkeme
Tanıma ve tenfiz davaları genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yetki alanındadır.
Ancak tanıma ve tenfize konu olan karar boşanma gibi aile hukukuna ilişkinse bu durumda davalar Aile Mahkemeleri’nde görülür.
Tanıma Ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer sorusunun cevabı tarafların ulaşılabilirlik durumuna göre değişir. Bu davaların açılabilmesi için taraflara tebligatın iletilmesi gereklidir.
Tebligat kişilerin ellerine ulaştırıldığı zaman dava süreci de başlar. Her iki tarafından Türkiye’de avukatının olması da davanın 1 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanabileceği anlamına gelir.
Daha önce Türkiye’de yaşamış olan çiftler ya da çiftlerden en az biri için evlenme gerçekleştiği zaman kişilerin resmi kayıtlarda evli olarak görünmesi mümkün olmaktadır. | Yurtdışı Boşanma Boşanmaları Tanıma Davası
Ancak evlilik birliğinin sonlanmasına karşılık gelen boşanma gerçekleştiği takdirde yurtdışında gerçekleşmiş olan boşanma kararlarının Türkiye’de resmiyet kazanması için Türk mahkemelerinde tanınması gerekmektedir.
Boşanma Kararının Tanınması Hangi Koşullarda Gerçekleşir? Yurtdışı Boşanma Boşanmaları Tanıma Davası
Türk mahkemelerinin gerekli kurumlarında açılan tanıma ve tenfiz davaları ile bu konuda boşanma kararlarının Türkiye’de de geçerlilik kazanması ve tarafların tekrar bekar olarak gözükmeleri sağlanabiliyor.
Türkiye dışındaki mahkemelerde gerçekleşmiş olan davaların ardından karar aşamasında belirlenen esaslar hangi ülkenin mahkemesinde karar verilmişse o ülkenin kurallarına uygun olacak şekilde belirlenerek karara bağlanmıştır.
Burada kanunlar çerçevesinde sınırlanan konu yabancı mahkemenin verdiği kararın kesin bir delile dayandırıldığının ispatlanması ile hükmün geçerli olmasına sabit tutulur. Bu aynı zamanda boşanmanın Türkiye’de açılan tanıma ve tenfiz davaları kararının çıktığı ana değil yurtdışında boşanma kararının verildiği ana denk gelmektedir. Davaların bu ana kadar olan süreçleri davanın tanıma kısmına karşılık gelmektedir.
Tenfiz kısmı ise boşanma kararlarının alındığı anda ortaya çıkan evlilik sonrası hakların paylaşımına ilişkin kararları içermektedir. Bunlar arasında tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve vekalet gibi konular bulunmaktadır.
Tanıma ve tenfiz davaları son kararların yabancı mahkemeler tarafından verilmiş kararları içermesi ve sadece bunların Türkiye’de tanınması aşamalarını içerdiği için çok kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir.
Ayrıca yurtdışında gerçekleşen boşanma davaları için tarafların farklı noktalarda bulunacağı ve mahkemeye gelemeyeceği de göz önüne alınarak davalar sırasında mahkemede bulunmama kolaylığı getirilmiştir.
Tanıma tenfiz davalarının adli tatil sırasında da görülebilen davalar olması bu davaların en kısa sürede karara bağlanmasında etkili olabiliyor. Türkiye’de daha önce yurtdışında alınmış olan boşanma kararını tanınmasını sağlamak isteyen kişilerin yapması gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Mahkemeye dava için başvurulduğu zaman yurtdışında boşananlar yurtdışındaki kararların asıllarını dava başvurusuna eklemelilerdir. Yeminli noter ya da farklı resmi kurumlar tarafından Türkçeye çevrilmesi gereken bu kararlar yabancı mahkeme tarafından verilen kararın Türk kamu düzenine aykırı bulunmaması halinde kabul edilir.
Ankara Avukat sayfasında diğer makaleleri okuyabilirsiniz. | Yurtdışı Boşanma Boşanmaları Tanıma Davası
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?