Yurtdışına Tebligat Nasıl Yapılır? Yurtdışına tebligat yapılması herhangi bir davanın konusu olan kişilerin dava hakkında genel bilgi sahibi olunması amacı ile yapılır.
Tebligat sayesinde taraflar dava süreci ve davanın aşamaları hakkında bilgi edinmiş olurlar. Bu tebligatlar yurt dışına yapılacağı zaman, bazı konularda dikkatli olmak gerekir.
Yurt Dışına Tebligat Yapılırken Tebligat Tüzüğü’ne Uygun Düzenleme Yapılması Gerekir.
Yurtdışına tebligat nasıl yapılır? Diye merak ediyorsanız, her şeyden önce yurt dış tebligatlarının Tebligat Kanunu adı altında maddeleri belirlenmiş olan Tebligat Tüzüğü’ne uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Bazı durumlar tebligat yapılacak ülke ile Türkiye arasında uluslar arası sözleşmelerin geçerli olduğu olur. Bu durumda tebligatın bu anlaşmaya uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Her ülke yurt dışına tebligat yapılması işlemini kolaylaştırmak için aralarında sözleşme ya da çeşitli anlaşmalar yapmışlardır.
Yurt Dışı ile Uluslararası Sözleşme Olmadığı Halde Nasıl Tebligat Yapılır?
Her zaman tebligat yapılması istenen ülke ile Türkiye arasında anlaşma bulunmaz. Peki bu durumda yurtdışı ilanen tebligat nasıl yapılır? Anlaşma bulunmadığı zamanlarda ise Tebligat Kanunu tarafından belirlenmiş olan diplomatik yolların tercih edilmesi gerekir.
Bu düzenlemeler yapılırken söz konusu kanunun 25 maddesi ile 27 maddesi ve tüzüğün 36 ile 42 maddeleri dikkate alınır. Bunlara ek olarak, tebligat yapılacak olan ülkenin kendi kurallarının dikkate alınması önem taşır.
Türkiye’de yetkili kurum ya da memurlar tebligatın ulaştırılması söz konusu olduğunda, ülkenin görevli makamlarından talepte bulunurlar. Her evrak Dış İşleri Bakanlığı’nı ilgilendirmiyor olabilir.
Tebligat Evrakları Dış İşleri Bakanlığı’na, Büyükelçiliklere ve Başkonsolosuklara Gönderilebilir.
Yurtdışı ödeme emri tebligatı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bilmeniz gereken en önemli durum, göndermek istediğiniz evrakların karar verilen bakanlık tarafından gönderilmesidir. Dış İşleri Bakanlığı’na gelen tebligat evrakları, daha sonra Türk Büyükelçilikleri’ne ya da Başkonsolosluklara gönderilir.
Ülkeler arasında bağlayıcı anlaşmaların bulunmadığı durumlarda tebligat edilmesi istenen bütün evrakların nüshaları alındıktan sonra devletlere tercümeleri ile beraber gönderilmesi gerekir. Bu belgeler üzerinde muhatap alınmış kişileri kimlik bilgisini ve adres bilgilerinin eksiksiz doldurulmuş olması gerekir.
Yurtdışına Tebligat Nasıl Yapılır?, Mahkemeler tarafından herhangi bir davanın konusu olan kişilerin dava süreci ya da farklı aşamalar hakkında bilgi sahibi olması için o kişilere tebligat gönderilmesi gerekmektedir. Resmi olarak bildirimlerin yapılması anlamına gelen tebligatlar yurt dışına yapılacağı zaman bazı koşullara dikkat ederek tebligatların yapılması gerekir.
Öncelikle Türkiye’den yurt dışına tebligat yapılacaksa bu durumda Tebligat Kanunu adı altında belirlenmiş olan Tebligat Tüzüğü’ne uygun olacak şekilde tebligatların hazırlanması gerekmektedir. Eğer tebligat yapılacak ülke ile Türkiye arasında herhangi bir uluslararası sözleşme bulunuyorsa bu durumda. Sözleşme içinde yer alan tebligat maddelerine dikkat ederek tebligatların hazırlanması gerekir.
Fakat tebligat yapılacak ülke ile Türkiye arasında herhangi bir sözleşme bulunmuyorsa bu durumda Tebligat Kanunu tarafından belirlenmiş olan diplomatik yolların takip edilmesi gerekmektedir. Kanunun 25. ve 27. maddeleri ve tüzüğün 36. ile 42. Maddeleri arasında belirlenen detaylara göre tebliğin tebligat yapılacak ülkenin kendi kurallarına uygun olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Ülkeler yurt dışına tebligat süreçlerini daha kolay hale getirmek için aralarında herhangi bir anlaşma ya da. Sözleşmenin zorunlu hale getirilmesi şartı aranmadan birbirine gelen tebligatları kendi kanunları ile belirtilen detaylara göre kabul etme kararı almışlardır.
Diplomatik yolla tebligatın yabancı ülkeye ulaştırılması gerektiği sırada da bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle yurt dışına tebligat yapılması gerektiği zaman gönderilecek olan evrakın kararın verildiği bakanlık tarafından gönderilmesi gerekmektedir.
Yurtdışına Tebligat Yapılma Usulü – Yurtdışına Tebligat Nasıl Yapılır?
Dış İşleri Bakanlığı’na gelen tebligat evraklarında ise bir sonraki adres olarak Türk Büyükelçiliklere ya da Başkonsolosluklar hedef alınarak işlemler yapılır. Hemen hemen her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yetkili kurum ya da memurlar tebligatların ulaştırılmasını tebligat yapılacak olan ülkenin görevli makamlarından talep ederler. Eğer dış işleri bakanlığını ilgilendirmeyen tebligat evrakları söz konusu olursa.
Bu durumda ilgili evraklar tebligatların konusu olan bakanlıklar tarafından doğrudan büyükelçiliklere ya da başkonsolosluklara gönderilebilmektedir.
Ülkeler arasında herhangi bir anlaşmanın bulunmadığı her durumda tebligat edilecek olan evrakların mutlaka bir nüshalarının alınarak ilgili devletlere evrakların tercüme edilmesinin ardından gönderilmesi gerekmektedir. Tebligatta muhatap alınan kişilerin kimlik ve adres bilgilerinin bulunması yeterli olmaktadır. (Yurtdışına Tebligat Nasıl Yapılır?)
Makalemizde Yurtdışına Tebligat Nasıl Yapılır? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?