Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur? Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tanınması, Yurtdışında Evlilik Türkiye’de Boşanma.
Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tescili yeni yapılan düzenleme ile birlikte iki farklı şekilde olabilecektir. Bunlar;
- Tanıma ve tenfiz davası ile tescil,
- Nüfus müdürlüklerine başvuru ile tescil
Şeklindedir. Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tescili nasıl olur? Sorusunun izahı, kişiler yurtdışında boşandıklarında, Türkiye’de hala evli görüneceklerinden önemlidir.
Yabancı ülkelerin yargısında alınan kararlar, Türkiye’de kendiliğinden tanınmaz ya da icrası sağlanmaz. Kişiler, yalnızca medeni durumlarını değiştirmek istiyorlarsa Türkiye’de nüfusa kayıtlı oldukları bölgede bulunan nüfus müdürlüğüne istenen belgelerle başvurarak boşanmayı tescil ettirebilirler.
Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur?
Yabancı bir ülkenin yargı sistemi ve hukuk kuralları doğrultusunda alınan bir kararın, Türk yargı sisteminde geçerli olabilmesi için, bazı şartlar mevcuttur. Bunlar;
- Verilmiş olan karar hukuk davalarını ilgilendirmelidir.
- Dürüstlük kuralı başvuruda mevcut olmalıdır.
- Verilmiş olan karar kamu düzenine aykırı olmamalıdır.
Gereken şartları sağlayan kararın tanınması ve tenfizi, gerekli evraklar ile başvurulduğunda mümkün olacaktır.
Boşanmanın Nüfus Müdürlükleri’ne Tescili Nasıl Yapılır?
Türk yargı organlarına başvurmadan boşanmanın tescili seçeneği, vatandaşlara kolaylık sağlamak adına oluşturulmuştur. Yine de, yurtdışı boşanma sonrası, yapılacak olan tescil işleminin şartları bulunur. Şartlar;
- Karar kamu düzenine aykırı olmamalıdır.
- Karar muhakkak kesinleşmiş olmalıdır.
- Boşanmış olan çift başvuruyu birlikte yapmalıdır.
Nüfus müdürlüklerine yapılan tescil başvurusu herhangi bir sebepten dolayı reddedilirse kişiler bu sefer tanıma davası açmalıdırlar.
Tanıma Davası Nasıl Açılır?
Tanıma davası, kişinin ikameti varsa ikameti olan yetkili Aile Mahkemesi’ne yoksa, İzmir, Ankara, İstanbul şehirlerine bulunan mahkemelere başvurması üzerine açılır.
Davada davalı taraf, davayı açmamış olan diğer boşanılmış olan eştir ve kendisine tebligat gönderilir. Kişiler mahkemede avukatları tarafından temsil edilebilirler. Aksi takdirde mahkemede bizzat bulunmak durumundadırlar.
Tanıma Davaları İçin Gerekli Belgeler
Tanıma davaları görülürken önemli olan belgelerin tam olarak temin edilmiş olmasıdır. Tanıma davaları için gereken belgeler şu şekildedir;
- Yabnacı mahkemede alınmış olan kararın aslı,
- Yabancı mahkemede alınmış olan kararın noter ya da yeminli tercüman çevirisi,
- Apostil şerhi
Yabancı mahkemede görülen dava kesinleşmeden ve sonuca bağlanmadan, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkün olmayacaktır.
Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili, Yurt Dışında Alınan Boşanma İlamı, Yurtdışında Yaşayan Türkler Boşanma , Yurtdışında Boşanma Türkiye de Nafaka Talep Etme, Anlaşmalı Boşanma konuları yada bir çok konuda avukat ve danışmanlık hizmet alabilirsiniz.
Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası Hakkında Genel Bilgiler
Milletlerarası Özel hukuk sistemini ilgilendiren ve birbiri ile farklı hukuk sistemlerini benimsemiş devletlerde yaşayan bireylerin sorun yaşamaması ve mağdur olmaması için türetilmiş bir çözüm sürecidir aslında.
Boşanma tanıma ve tenfiz davası aslında isminden de anlaşılacağı üzere yurtdışında boşanmış bireyin Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılması için açılan davadır.
Tenfiz davası ise bilindiği üzere her boşanma davası bir evlilik birliğini bitirdiğinden kaynaklı birtakım hüküm ve sonuçlar doğurur.
Bu hüküm ve sonuçlar yabancı bir devlette boşanan bireyler için yine yabancı devlette kararlaştırıldığından bu hüküm ve sonuçların Türk hukuk sistemi içerisinde de icra edilebilmesini sağlamak amacı ile açılan davadır. (Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur?)
Boşanma Tanıma ve Tenfiz Davası
Kanun koyucunun sınırladığı 3 şehirden birinde var olan aile mahkemelerinden birinde açılır. Milletlerarası Özel hukuk sistemini ilgilendiren bir konu olduğu ve bir boşanma davası süreci gibi ilerlemeyecek.
Hüküm doğurmayacak olan dava yurtdışında boşanmış olan çiftlerin hukuki statülerinin Türk hukuk sistemi içerisinde aile hukukunu ilgilendirmesinden dolayı İzmir, İstanbul veya Ankara’da var olan Aile Mahkemelerinden birinde açılmaktadır.
Yurtdışı Boşanma Süreci – Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur?
Boşanma tanıma ve tenfiz davası bireylerin Türkiye’ye gelmeden de halledebilecekleri bir davadır. Boşanma sürecinin hızlı ilerlemesini istiyorlarsa ya Türkiye’ye gelip davayı takip etmelidirler ya da bir avukata vekaletname ile tanıma ve tenfiz davası açabilmesi için özel yetki vermelidirler.
1 hafta ile 3 ay arasında sürebilecek olan dava taraflardan birinin veya her ikisinin avukatı vekil olarak tayin etmemesi ve özel yetki ile yetkilendirmemesi nedeni ile tebligat sorunları yaşanacağından bazen 3 ayı dahi geçebilmektedir.
Gerekli belgeler Milletler arası Özel hukuk kurallarını düzenleyen kanunda kanun koyucu tarafından hüküm altına alınmıştır.
Taraflar tanıma ve tenfiz davasını açmadıkları takdirde yurtdışında boşanmış olsalar bile kendi vatandaşı oldukları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde evli statüsünde gözükmektedirler.
Bireyler hak kaybına uğramamak ve birtakım sorunlar ile karşılaşmamak için yurt dışında boşandıkları takdirde tanıma ve tenfiz davasını da Türkiye’de açmalıdırlar. (Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur?)
Makalemizde Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur? konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Tescili Nasıl Olur? | Sıkça Sorulan Sorular
TANIMA VE TENFİZ DAVASI – YABANCI MAHKEMELERİN CEZA İLAMLARINDA YER ALAN KİŞİSEL HAKLARLA İLGİLİ HÜKÜMLER HAKKINDA TENFİZ KARARI VERİLEBİLECEĞİ.
CEZA HÜKMÜNÜ DE KAPSAR BİÇİMDE TANIMA VE TENFİZ KARARI VERİLEMEYECEĞİNİN GÖZETİLMESİ GEREĞİ
ÖZET: Yabancı mahkemenin ceza kararında verilen kişisel haklar ile ilgili karar tenfiz istenebilir.
Ancak Kişisel haklar dışında, yabancı mahkeme kararlarında kişisel haklar dışında ceza kararını da içine alacak şekilde değerlendirme tanıma ve tenfiz hükmü verilmesi doğru görülmemeiştir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?