Boşanma Davasında Islah Nasıl Yapılır? Boşanma Sebebi Islah İle Değiştirilir Mi?

Boşanma Davasında Islah Nasıl Yapılır? Boşanma Sebebi Islah İle Değiştirilir Mi?
Islah, boşanma davalarında, davacı veya davalının iddia ve savunmalarını usul kuralları çerçevesinde mahkeme izni olmaksızın düzeltebilmesini sağlayan bir usul hukuku aracıdır. Boşanma sebepleri ve tazminat talepleri gibi unsurları içerebilir.

Islah, boşanma davalarında, davacı veya davalının, iddianın ve savunmanın değiştirilmesi yasağına tabi olmaksızın, belli kurallar çerçevesinde, mahkeme izni olmadan iddia veya savunmalarını bir defaya mahsus düzeltebilmesine olanak tanıyan önemli bir usul hukuku kurumudur.

Bu süreç, boşanma sebeplerinden tazminat taleplerine kadar davanın pek çok unsurunu etkileyebilir. Aşağıda, ıslahın boşanma davalarındaki işlevi ve önemi hakkında detaylı bilgiler sunulmaktadır.

Boşanma Sebebi Islah İle Değiştirilir Mi?

Boşanma sebepleri, davanın açıldığı tarihe kadar gerçekleşen olaylara dayanır. Islah mekanizması, dava açıldıktan sonra meydana gelen yeni olayların mevcut davanın konusu haline getirilememesine rağmen, dava açıldığı tarihe kadar olan olayların dava konusuna dahil edilmesini veya değiştirilmesini sağlar.

Yani, boşanma davası açıldıktan sonra yaşanan olaylar, mevcut davanın konusu olarak ele alınamaz ancak dava açıldığı tarihe kadar olan olaylar, ıslah yoluyla davanın içeriğine dahil edilebilir.

Boşanmada Tazminat Islah Edilebilir Mi?

Boşanma davalarında tazminat talepleri, ıslah süreci ile değiştirilebilir veya yeni tazminat talepleri eklenebilir. Bu, özellikle dava sürecinde ortaya çıkan veya daha önce göz ardı edilen hak mağduriyetlerinin giderilmesini sağlar. Ancak, bir tarafın tazminat hakkından açıkça feragat etmiş olması durumunda, bu hak ıslah yoluyla yeniden gündeme getirilemez.

Boşanma Davası Islah Örnek Karar

Boşanma davalarında ıslah uygulamasına ilişkin somut bir örnek, davacı-karşı davalı erkeğin açtığı boşanma davasında görülebilir. Bu örnekte, evlilik birliğinin sarsılması ve hayata kast gibi sebeplere dayalı olarak açılan dava, daha sonra zina sebebine dayalı olarak ıslah edilmiş ve mahkeme, zina sebebiyle boşanma kararı vermiştir. Bu örnek, ıslahın dava sürecinde ne derece etkili bir araç olabileceğini göstermektedir.

Islah, boşanma davalarında önemli bir usul hukuku aracı olarak, dava sürecinin adil ve etkin bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunur. Davacı veya davalı tarafından, dava konusunu daha doğru ve güncel bir şekilde ifade etmek, hak kayıplarını önlemek ve adaletin sağlanmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılabilir.

Boşanma Davasında Islah Neden Yapılır?

Islah yargılama hukuki süreçlerinin şekline ve süreye olan bağlılığından kaynaklanan örtülü yani zımni hak kayıplarının ortadan kaldırılması için uygulanabilir. Ayrıca açık bir şekilde kişilerin kendi irade beyanlarıyla vazgeçtikleri hakların ıslah işlemi söz konusu değildir.

Boşanma davalarında hangi durumlarda ıslah yoluna gidilmelidir?

Hukuk Mahkemeleri Kanununun ilgili maddeleri esasına göre, boşanma davasında ıslah yoluna gidilebilecek bazı süreçler şöyledir:

- Taraflar dava dilekçesindeki gerekçelerini ya da savunmalarını ıslah yoluyla değiştirebilir.

- Boşanma davası dilekçesinde belirtilen durumlar, olaylar eksik ifade edilmişse; bunların düzeltilmesi için ıslah yoluna gidilebilir.

Boşanma davalarında belirtilen dava konusu da dilekçeyi veren kişi tarafından ıslah yoluyla düzeltilebilir.

- Boşanma davalarında karşı tarafın vermiş olduğu cevap dilekçelerinin de tümünün ıslah yoluyla değiştirilmesi mümkündür.

- Davalarda tamamen ıslah yoluna gidilerek dava türü de değiştirilebilir.

- Boşanma davalarında ıslah yoluyla delil değiştire bilirken, tanık listesi eklenemez.

Ancak burada ıslah dilekçesiyle dava delillerinin değiştirilmesinde kötü niyet (davanın geciktirilmesi gibi) tespit edilmemelidir. Yine benzer şekil ıslah başvurusuyla değiştirilen delillerin kişinin kendi hatasından kaynaklanmadığı durumlarda ise ıslah yoluna gidilmesine gerek yoktur.

Kişinin kusurlu olmadığı durumlarda yeni delil sunmasına mahkemeler tarafından çoğu davada izin verilmektedir. Aile hukuku avukat ve danışmanlık konuları için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Boşanma Davasında Islah Yargıtay Kararları

Türk Medeni Kanun'unun 166/4. maddesine dayalı boşanma davasına esas alınan ilk boşanma davasını açarak boşanma sebebi oluşturan, eşine ve aile bireylerine hakaret ederek onları evden kovan ve birlik görevlerini yerine getirmeyen davacı erkeğin,

Fiili ayrılık döneminde kendisine hakaret içeren telefon mesajları gönderen davalı kadına nazaran, boşanmaya sebep olan olaylarda ağır kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre davalının tüm, davacının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

BOŞANMA DAVASI - ISLAH EDİLEN TALEBİN BOŞANMANIN FERİSİ NİTELİĞİNDE OLDUĞU - ISLAH HALİNDE MAKTU ISLAH HARCININ YATIRILMASI LÜZUMU. MAKTU ISLAH HARCININ İKMALİ İÇİN DAVACIYA SÜRE VERİLMESİ GEREĞİ.

ÖZET: Islah işleminin sözlü olarak da yapılması mümkün olduğuna göre, ıslah edilen talebin boşanmanın fer'isi niteliğinde olduğu dikkate alındığında, ıslah halinde maktu ıslah harcının yatırılması gerekli ve yeterlidir.

Mahkemece, davacıya bu istekle ilgili olarak maktu ıslah harcını ikmal etmesi için süre verilmesi, harcın ikmali halinde yoksulluk nafakası talebi hakkında değerlendirme yapılması, harcın ikmal edilmemesi halinde ise ilgili kanun hükmü uyarınca gereğince işlem yapılması gerekir. İş davasında ıslah nasıl yapılır konusu hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bu haber toplam 1732 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara