Aile Mahkemesi Ankara - Ankara boşanma davası nerede açılır? Adres ve İletişim Bilgileri...

Aile Mahkemesi Ankara - Ankara boşanma davası nerede açılır? Adres ve İletişim Bilgileri...
Ankara'daki aile mahkemelerinin işleyişi, boşanma davalarının nerede açılacağı, aile mahkemelerinin konumları ve boşanma dilekçesinin nereye verileceği hakkında kapsamlı bir rehber sunmaktadır.

Ankara'da aile mahkemeleri ve boşanma davalarıyla ilgili işlemler, belirli adliye binalarında yürütülmektedir. Bu süreçler, aile hukukuna dair konularda adaletin sağlanmasında önemli bir rol oynar. İşte bu konulara dair detaylar:

Ankara Aile Mahkemeleri Hangi Adliyede?

Ankara'da aile mahkemeleri, Ankara Adalet Sarayı içinde yer almaktadır. Bu sarayda toplamda 30 Aile Mahkemesi bulunur ve bu mahkemeler, aile hukukuna ilişkin dosyalarla ilgilenir. Hizmetler, özellikle Ankara Adliyesi'nin 4 Nolu Ek Hizmet Binası'nda verilmektedir. Bu yapı, aile hukukuna dair meselelerin çözümlendiği merkezi bir noktadır.

Ankara Boşanma Davası Nerede Açılır?

Ankara'da ikamet eden vatandaşlar, boşanma davalarını, yaşadıkları ilçenin sınırlarına bağlı olarak Ankara Batı Adliyesi Aile Mahkemesinde açabilirler. Bu, boşanma sürecini başlatmak isteyen kişilerin, ilgili mahkemeye başvurmaları gerektiği anlamına gelir.

Aile Mahkemesi Nerede Olur?

Ankara'daki aile mahkemelerinin yürüttüğü aile hukuku dosyaları, Merkez Adliyenin 4 Nolu Ek Hizmet Binası'nda işlem görür. Bu bina, aile hukuku meselelerinin çözüme kavuşturulduğu, aile mahkemelerinin faaliyet gösterdiği özel bir yerdir.

Ankara Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Ankara'da anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen eşler, boşanma dilekçesini, eşlerden birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya davadan önce son altı ay boyunca beraber yaşadıkları yer mahkemesine bağlı aile mahkemesine vermelidir. Bu, aile mahkemelerinin, aile hukukuna ilişkin konulara özgülenmiş olduğunu gösterir.

Aile Mahkemesi Ankara Nerede?

Ankara’da Aile Mahkemeleri Ankara’nın farklı ilçe ve semtlerinde bulunmaktadır. Aile mahkemeleri Türkiye’nin her ilinde ve merkez nüfusu yüz bin üzerinde olan her ilçede bulunmaktadır.

Tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde olan Aile Mahkemeleri Ankara’da da bulunmaktadır. Aile mahkemesi Ankara ilinde:

  • Ankara Batı Adliye Sarayı – Ankar/Etismesgut
  • Ankara Adliyesi Dışkapı Ek Hizmet Binası – Adliye Sarayı/ Altındağ /Ankara

Aile Mahkemesi, hızlı ve etkili önlemler sayesinde ailelerin, çocuğun ve engelli vatandaşların korunmasını sağlar. Aile hukuku kaynaklı olarak meydana gelen dava ve eylemlerden görevli olan özel mahkemelerden biridir. Aile Mahkemesi Ankara:

  • Boşanma,
  • Nafaka davaları,
  • Boşanma ve mal paylaşımı,
  • Çocuk velayet davaları,

Aile Mahkemesi Ankara

Kadına şiddet davaları gibi alanlarda görev almaktadır. Türkiye kapsamında genel görevli olan mahkemeler ise Asliye Hukuk Mahkemesi ve Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Ancak Aile Mahkemeleri, bu iki dava türlerinden ayrı olarak tüketici mahkemesi, iş mahkemesi gibi özel dava türünde yer almaktadır.

Aile Mahkemesi Ankara Ve Görevleri Nelerdir?

Aile Mahkemesi kararları birçok farklı konu ile ilgili olabilir. Aile Mahkemesi tarafından değerlendirilen dava işleri 4748 sayılı olan kanunun 4 ve 6. Maddelerine göre belirlenmiştir. Bunun yanı sıra Aile Mahkemeleri, 6284 sayılı olan ‘’Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’’ maddelerine göre sınırlandırılmıştır. Genel olarak Aile Mahkemesi görevleri ise:

  • Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklar,
  • Boşanma davaları,
  • Evlilik iptali,
  • Boşanma davası sebebiyle açılan maddi ve manevi davalar,
  • Boşanmış olan kadının eşinin soyadını kullanmaya izin davası,
  • Çocuk velayetleri,
  • Aile mallarının korunması,
  • Evlat edinme,
  • Babalık davaları vb.

Yargılama Sistemi Aile Mahkemesi Ankara

Aile Mahkemesi yargılama usulü özellikle 4748 sayılı kanuna göre aile mahkemesi kapsamında meydana gelen uyuşmazlıklarının çeşidine göre ilk olarak Sulh daveti yapılmaktadır.

Ancak Sulhun sağlanamadığı durumlarda yargı devam eder. Aile mahkemeleri hakimleri evli ve çocuk sahibi olan, en az 30 yaşındaki hakimlerdir. Bu alanda lisansüstü eğitim almış olan ya da uzmanlığı aile mahkemesi olan hekimler tarafından dava sürdürülür.

Kanunla getirilen en önemli değişiklik hakimin tarafları sulha teşvik etmesidir. Hakim öncelikle davanın esasını incelemeden önce, sorunları incelenmesi ile tarafların uzlaşma yada arabuluculuk sistemine yönlendirmek suretiyle çözüm sağlamaya çalışır.

Bu mümkün olmadığı takdirde yargılamaya devam olunur. Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un birinci maddesinde yer alan "Sulh Hakimi" ibaresi, "Aile Mahkemesi Hakimi" olarak değiştirilmiştir. Böylece aile hukuku alanında iki ayrı görevli mahkeme ortadan kaldırılarak, Ailenin Korunması Kanunundan yararlanmak isteyenlerin de aile mahkemelerine başvurması sağlanmıştır.

Aile Mahkemesi Boşanma Davaları Ankara

ANKARA ADLİYESİ ADRESİ İLETİŞİM BİLGİLERİ: Ankara Adalet Sarayı Atatürk Bulvarı No : 52 Sıhhiye Ankara Tel: +90 (312) 509 31 80

SİNCAN ADLİYESİ ADRESİ İLETİŞİM BİLGİLERİ: Oğuzlar Mahallesi 1585. Cadde No: 52 ETİMESGUT

Bu haber toplam 665 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara