Boşanma Davası Maddi Tazminat Ne Kadar? Islah ve Harç Nasıl Olur? Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davası Maddi Tazminat Ne Kadar? Islah ve Harç Nasıl Olur?

Boşanma Davası Maddi Tazminat

Boşanma Davası Maddi Tazminat Ne Kadar? Islah ve Harç Nasıl Olur? Boşanmak isteyen eşlerin anlaşmalı olarak boşanma davası açması ve bu davalarda maddi tazminat almaları mümkün olmaktadır. Bu konularda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunda düzenlemeler bulunmaktadır. Kanunda yapılan düzenlemeler ile maddi tazminat alınması konusunda bu talepte bulunacak olan tarafın boşanmayı gerektiren sebep ile alakalı olarak diğer taraftan daha az kusurlu olması şartı arandığı belirtilmektedir.

Ayrıca boşanma davası içerisinde bir maddi tazminat alınması için ortaya boşanmanın bir maddi zarara neden olması gerektiği ve alınan tazminat ile bu zararın giderilmesi gerektiği şartı bulunmaktadır.

Evliliğin bitmesi ile mesleğini bırakmak zorunda olan ve evlilik süresi içerisinde sadece ev işleri ile ilgilenmesi nedeni ile bir maddi tasarruf sağlayamayan kişiler boşanma davasında karşı taraftan bir maddi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Boşanmada Maddi Tazminat Nedir? Nasıl Belirlenir?

Boşanma davalarında maddi tazminat, boşanmanın taraflarından birinin mevcut veya beklenen menfaatlerini zedelemesi durumunda, kusursuz veya daha az kusurlu olan kusurlu olandan tazminat talep etmesidir.

Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinde boşanma nedeniyle maddi tazminata ilişkin yasal çerçeveyi çizer ve bu tazminatın yalnızca menfaat kaybı kesintilerinde talep edilebileceğini vurgular. Maddi tazminat, ücretlere göre değil, kaybedilen menfaatlerin somut durumu ve zedelenme haklarına göre hükmedilir.

Boşanmada Maddi Tazminat Şartları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davalarında maddi tazminata hükmedilmesi için kanunda belirtilen tüm şartların bir arada olması gerekir. İşte bu koşullar:

Evlilik Birliğinin Boşanma ile Sona Ermiş Olması: Maddi tazminat talebi, yalnızca evliliğin boşanmayla sona ermesi durumunda mümkündür. Ölüm halinde maddi veya manevi tazminat talebinde bulunulması mümkün değildir.

Kusursuz veya Daha Az Kusurlu Olma Şartı: Maddi tazminat talebinde bulunmayan taraf, boşanmada ya tamamen kusursuz olmalı ya da karşı taraftan daha az kusurlu olmalıdır.

Mevcut veya Beklenen Menfaatlerin Zedelenmiş Olması: Tazminat talebinde bulunulması, boşanma nedeniyle mevcut veya bulunan menfaatlerin zarar görmesinin kanıtlanması gerekir.

Boşanmaya Sebep Olan Olaylardan Kaynaklanması: Maddi tazminat, yalnızca boşanmaya neden olan olaylar nedeniyle talep edilebilir. Örneğin trafik kazası ya da başka bir olay sonucu ortaya çıkan zararlar tazminatına konu edilemez.

Anlaşmalı Boşanmalarda Maddi Tazminat Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanmalarda, maddi tazminat miktarı karşılıklı rızasına göre belirlenir. Taraflar, tazminat üzerinde uzlaşmış ve miktarı netleştirmiş olmalıdır.

Aksi takdirde anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi mümkün olmaz. Bu noktada, özgür iradeleriyle ortaya çıkan tazminat miktarı, mahkeme tarafından onaylanarak geçerli hale gelir.

Boşanma davalarında maddi tazminat talebinde bulunulması ile hakimler karşı tarafın ödeme gücüne bakarak ve bunu göz önünde bulundurarak bir karar vermektedir. Tazminat talep edilen kişinin ödeme gücünü aşacak bir tutarın talep edilmesi durumunda mahkeme bu talebi olumlu değerlendirmeyecektir. Böylece maddi bir zarar ortaya çıkması ve haklardan faydalanılamaması ortaya çıkabilmektedir.

Mahkemede hakimler talep edilmekte olan tazminat tutarının üzerinde olan bir tutara hükmetmeleri mümkün değildir. Boşanma davalarında hakimler karşı tarafın ödeme gücüne bakarak bir karar verirken talep edilen tutarın üzerinde bir miktara karar veremezler. Bu sebeple talep edilecek olan tutarlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Ödeme gücünün altında bir tutarın talep edilmesi durumunda hakim bunun az olduğu ve fazla olabileceği yönünde bir karar vermez. Bu miktarın en uygun şekilde belirlenmesi ve talep edilmesi gerekmektedir.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Nasıl Talep Edilir?

Boşanma davalarında tazminatın talep edecek olan eşler talep edecekleri tazminat türüne uygun olarak kanunda belirtilen şartları yerine getirmiş olmaları gerekmektedir. Bu şartların yerine getirilmiş olması durumunda istenir ise başvuruda dava dilekçesinde veya sonradan duruşmada bu talep mahkemeye iletilebilmektedir.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?

Boşanma davalarında tazminatın miktarının belirlenmesi konusunda talepte bulunacak olan tarafın uğradığı zararın boyutu oranında bir tazminatın ödenmesine karar verilmektedir. Bu konuda talepte bulunacak tarafın zararını niteliği ve miktarı ile mahkemeye bildirmesi gerekmektedir.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Alınabilir Mi?

Boşanma davalarında tazminat alınabilmesi için kanunda bu konuda gerekli görülen şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu konuda manevi tazminat için kişilik haklarına bir saldırı olması ve maddi tazminat içinde diğer taraftan az kusurlu olunması ve boşanmanın bir maddi zarara neden olması gerekmektedir.

Boşanma Davasında Ne Kadar Tazminat Alınabilir?

Boşanma davasında alınacak tazminat miktarları konusunda kanunda belirli kıstaslar bulunmaktadır. Bunlar tazminat ödeyecek tarafın ödeme gücü, yaşanılan maddi ve manevi zararın miktarı, talep edilen nafaka miktarı ve tazminat ile elde edilecek zenginleşmenin oranı gibi konulardır.

81 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp