Boşanma Davası Tanıma Tenfiz

Boşanma Davası Tanıma Tenfiz
Boşanma Davası Tanıma Tenfiz, Tanıma ve tenfiz davaları, boşanma davalarının, yurtdışında gerçekleşmesi ve Türkiye’de tanınıyor olması gerekliliği neticesi ile açılır. Tanıma ve tenfiz davalarını açıyor olmak zorunlu değildir ancak, bu davanın açılmaması nedeniyle Türkiye’de hala evli olan kişi, taraflardan birinin vefatı ya da farklı konulardan dolayı oluşan miras haklarından daha farklı koşullarda yararlanır. Boşanma davalarının tanınması, yalnızca bu konu dahilinde bir karar alınmışsa gerçekleşir. Konu i
Boşanma Davası Tanıma Tenfiz, Tanıma ve tenfiz davaları, boşanma davalarının, yurtdışında ger çekleşmesi ve Türkiye’de tanınıyor olması gerekliliği neticesi ile açılır. Tanıma ve tenfiz davalarını açıyor olmak zorunlu değildir ancak, bu davanın açılmaması nedeniyle Türkiye’de hala evli olan kişi, taraflardan birinin vefatı ya da farklı konulardan dolayı oluşan miras haklarından daha farklı koşullarda yararlanır. Boşanma davalarının tanınması, yalnızca bu konu dahilinde bir karar alınmışsa gerçekleşir. Konu ile alakalı alınan kararın bir de icrası söz konusuysa, bu defa tenfiz davası açılacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Nasıl Açılır?

Bu davaların açılması için kişi Türkiye’ye gelmeli ve davayı burada açmalıdır. Aksi takdirde, kişinin kendisini temsil eden avukat da bu işlemi görebilir ancak mahkemede avukatın ya da kişinin kendisinin bulunma koşulu vardır. Davanın açılması için, gerekli belgelerle birlikte, Aile Mahkemesine başvurulur. Tanıma ve tenfiz davaları için gerekli belgeler;
  • Yurtdışında alınmış boşanma kararının aslı,
  • Yurtdışında alınmış boşanma kararının çevirisi,
  • Kişilerin kimlik bilgileri,
  • Alınan kararın resmiyetini kanıtlaması gereken zorunlu apostil şerhi
Eğer dava için gereken belgelerde bir eksik bulunmazsa, dava bir an evvel sonuçlanacaktır.

Boşanma Davası Tanıma Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?

Boşanma tanıma ve tenfiz davalarında bir zaman aşımı süresi bulunmaz. Bu davaların zaman aşımı dolaylıdır. Örnekle, evlenildikten sonra, yabancı bir ülkenin mahkemesinde boşanılan kişi ile uzun zaman boyunca Türkiye’de tanıma davası açılmadığından, evlilik devam etmiştir. Tekrar bir başkasıyla evlenmek isteyen taraflardan biri, bekar olduğunu kanıtlayacak olan belgeyi temin etmek istediğinde, kağıt üzerinde hala evlidir. Bunun üzerinde tanıma davası açtığında, boşanma davası tanıma tenfizde davalı tarafa ulaşılamadığından tebligat yapılamaz çünkü kişinin adresi değişmiştir ve süreç böylece uzamıştır. Bu nedenle, boşanmada tanıma ve tenfiz davalarını bir an evvel açmakta fayda vardır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Neden Gereklidir?

Ülkeler, birbirlerinin almış olduğu mahkeme kararlarını, devletlerin egemenlik hakkı dolayısı ile kendiliğinden tanıyamazlar, bu sebeple, farklı ülkelerde yaşayan vatandaşlarını düşünerek, tanıma ve tenfiz davalarını literatüre koymuşlardır. Tanıma ve tenfiz olayları karşılıklı gerçekleşir. Farklı bir ülkede yapılan evlilik için bir dava açmak gerekmeyecektir çünkü evlilik prosedürü farklıdır fakat, boşanma davası tanıma tenfiz açıyor olmak zorunludur. Boşanma Davası Tanıma Tenfiz,Türk vatandaşlarının Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine göç etmesi ve o ülkelerde evlenmesi, boşanması, Türkiye’de hukuki açıdan çeşitli uyuşmazlıkları da beraberinde getiriyor.

Yurt Dışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum

Yurt dışında evlilik ve yurt dışında boşanma hususlar özellikle miras hukuku ve aile hukuku açısından çok kez dava konusu oluyor. Özellikle miras davalarında mirasçıların ve miras paylarının belirlenmesi hususunda çok kez dava konusu olan yurt dışı evlilikleri ve boşanma süreçlerinde her zaman bildirim sorunu karşımıza çıkıyor. “Yurt dışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum” sorusunun yanıtı aslında çok basittir, Türkiye’de evliyken yurt dışına giden bir çift orada boşanması, Türkiye’de kayıtlarda da boşandığı anlamına gelmiyor. Yabancı ülkede boşanma kararı alan Türk vatandaşlarının bu kararı Türkiye’de de tanınması için bildirimde bulunması gerekiyor. Yurt dışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için çiftlerin bulundukları ülkedeki Türkiye temsilciliklerine kesinleşmiş boşanma kararını bildirmesi gerekiyor. Birlikte bildirimde bulunamayacak çiftlerin bu durumda boşanma kararının Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davası açması gerekiyor. Yurt dışındaki evliliğini Türkiye’ye bildirip boşanmayı bildirmeyen Türk vatandaşları için “Yurt dışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum” demeleri çok normaldir. Çünkü, Türkiye’den bekarken yurt dışına gidip, orada evlenen ve bu evliliği Türkiye’ye bildiren çiftler, boşanmaları halinde boşanma kararını da Türkiye’ye bildirmeleri ya da tanıma tenfiz davaları açmaları gerekiyor.

Boşanma Davası Tanıma Tenfiz

  • Yurt dışındaki  vatandaşlarımızın yaşadıkları yer mahkemesinde anlaşamadıklarından dolayı yabancı mahkemeler başvuru yapılarak boşanma kararı almaktadır.
  • Tabi Boşanma Almanya ABD İngiltere  Fransa V.B ülkeler farklılıklar göstermektedir. Yurt dışında Alınan Boşanma Davasının Türkiye de Tanıma ve tenfiz davası açmadığı sürece bir geçerliliği yoktur.
  • Alınan boşanma Kararlarının Türkiye de de geçerli olması İçin Tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. Boşanma Kararının Türkiye de Tanınması yapılmadıkça Resmi Kayıtlarda Hala evli görünmeye devam edecektir.
  • Alınan boşanma kararının uzun süreler sonra tanınmasını istenmesinde de bir çok zorluklarla karşılaşılmaktadır. Eski eşle Boşanmadan dolayı kopukluk olmak da farklı şehirlere taşınma vs. gibi sorunlar nedeniyle adreslerin bilinmemesi ilerde açılacak Tanıma davasında Taraflara yapılacak tebligatlar açısından önem arz etmektedir.

Türkiye'deki Tanıma Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?

Aile Mahkemeleri ya da Asliye Hukuk Mahkemelerine açılan davaların süresi, tamamıyla mahkemelerin yoğunluğu ile ilgilidir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki tanıma ve tenfiz davası duruşmalarına katılmalarına gerek yoktur. Bir avukata vekalet vermeleri yeterlidir. “Tanıma tenfiz davaları ne kadar sürer” sorusuna olumlu yanıt alınabilmesi için tanıma tenfiz davasının İstanbul gibi mahkemelerin yoğun olmadığı şehirlerde açılması gerekir. Makalemizde Boşanma Davası Tanıma Tenfiz konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara