Yurtdışında Boşanmanın Tanınması

Yurtdışında Boşanmanın Tanınması
Yurtdışında Boşanma Herhangi bir nedenle yurtdışında yaşamına devam eden kişiler bu yaşadıkları ülke içerisinde boşanma kararı verdiklerinde ülkelerin mahkemelerine başvurarak evlilik birliğinin sonlanmasını sağlayabilirler. Bu mahkemelerde, boşanma davasının açılmış olduğu ülkenin medeni kanunu içerisindeki esaslar dikkate alınarak boşanma kararı ve ardından...
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması, Herhangi bir nedenle yurtdışında yaşamına devam eden kişiler bu yaşadıkları ülke içerisinde boşanma kararı verdiklerinde ülkelerin mahkemelerine başvurarak evlilik birliğinin sonlanmasını sağlayabilirler. Bu mahkemelerde, boşanma davasının açılmış olduğu ülkenin medeni kanunu içerisindeki esaslar dikkate alınarak boşanma kararı ve ardından gelen tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve velayet gibi kararların verilmesi mümkün olabiliyor.

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması

Yurtdışı mahkemeleri tarafından yasal olarak belirlenmiş olan bu kararlar Türkiye’de açılacak olan davalarla kesin karara bağlanmadığı takdirde Türkiye’de bir anlam ifade etmemektedir. Bu sebeple yurtdışında boşanma davası açarak bu davası sonuçlanan kişiler mutlaka Türkiye mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davaları açmalıdır.

Yurtdışında Boşananlar İçin Türkiye'de TanımaYurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması Nasıl Geçerli Sayılır?

Tanıma ve tenfiz davalarının en kısa sürede açılarak karara bağlanması kişilerin tekrar bekar sıfatını kazanmaları açısından önemli olmaktadır. Eğer tanıma ve tenfiz davası açılmazsa bu durumda yurtdışında boşanmış olsalar dahi kişilerin Türkiye’de halen evli görünmelerinden dolayı yeni bir evlilik birliktelikleri kurmaları mümkün değildir. Yurtdışındaki ikamet ettiği ülkenin mahkemesinden boşanma kararını almış olan kişiler Türkiye’de bu mahkemelerden çıkmış olan kararların tanınmasını istiyorsa bu durumda Türkiye’de bu davalar için yetkili mahkemeler olan Aile mahkemelerine başvurmalıdır. Eğer ikamet adresinin bulunduğu bölgede aile mahkemesi bulunmuyorsa bu durumda kişilerin asliye hukuk mahkemelerine tanıma ve tenfiz davalarını açması gerekmektedir. Türkiye’de ikameti bulunmayan kişiler için ise İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde bulunan aile mahkemeleri üzerinden tanıma ve tenfiz davalarının açılması gibi bir kolaylık sağlanmıştır. Bu davalarla ilgili bir diğer kolaylık da kişilerin mahkemede bulunmalarının zorunlu olmadan davaların yürütülmesi olmaktadır. Bu tanıma ve tenfiz davaları için kararların çıkma süresi farklı nedenlerle 1 haftadan 2 yıla kadar sürebilmektedir. Bu sürenin uzamasını etkileyen sebepler kişilerin kendi başlarını davaları takip etmeleri ve bunun yanı sıra mahkemeden kaynaklanan dosya yoğunluğu gibi sebepler olmaktadır. En kısa sürede boşanma kararının tanınmasını ve evlilik birliğinin sonlanmasından gelen haklarını elde etmek isteyen kişilerin mutlaka bir avukat yardımı ile dava süreçlerini takip etmesi gerekir. Davanın erkenden karara bağlanması, davanın açılması için gereken evrak ücretleri ile birlikte oldukça uygun ücretlerle gerçekleşmektedir.

Yurtdışında Boşanma Nasıl Olur?

Yurtdışında mahkeme kararı ile boşansanız dahi Türkiyede tanıma ve tenfiz davası açıp karar alınmadığı sürece Yurtdışında boşansanız bile Türkiyede resmi kayıtlarında hala evli görünmeye devam edecektir. Yurtdışında Boşanma Kararının aslı Apostil yapılarak ve tercümesi onaylı olarak Türk mahkemelerine müracaat edilmesi durumunda Tanıma ve tenfiz davası açılabilir. Yurtdışında Alınan Boşanma Kararının aslı olmadan fotokopi ile dava açılamaz karar verilemez.

Yurtdışında Evlenip Türkiye'de Boşanmak

Çifte vatandaş olan çiftlerin boşanma davasının tanınma ve tenfiz durumunu izah etmeden önce çifte vatandaşlık kavramını 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanununun 44. Maddesindeki tabiri ile tanımlayalım. Kanun koyucu 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunun 44. Maddesinde halk tabiri ile çifte vatandaşlık hususunu düzenlemiştir. Çok vatandaşlık diğer tabiri ile çifte vatandaşlık sahibi olan tafralar her iki devletinde de vatandaş olduklarından mütevellit her iki devletin hukuk sistemlerine ayak uydurmak ve ona göre hareket etmek zorundadır. Çifte vatandaşlık durumunda kişilerin nasıl başka bir devlete vatandaş oldukları incelememektedir. Tanıma ve tenfiz davasını çifte vatandaşlık sahibi olan taraflar için izah etmek gerekirse:

Yurtdışı Boşanma 2018 - Boşanma İşlemleriYurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması Davası Nasıl Açılır?

Tanıma ve tenfiz davası yabancı bir mahkemede boşanmış tarafların Türk hukuk sistemi içerisinde de boşanmış sayılabilmeleri ve boşanma davasının getirdiği hüküm ve sonuçların Türk hukuk sistemine aykırılık teşkil etmeyecek şekilde icra edilebilmesini sağlamak amacı ile boşanan tarafların yetkili ve görevli mahkemelerde açtığı davalardır. Bu davalar kanun koyucunun belirlediği İzmir, Ankara ve İstanbul Asliye hukuk mahkemelerinden olan Aile mahkemelerinde açılır. Tanıma ve tenfiz davasını ancak Türk asıllı olanlar, Türk vatandaşı olan taraflar yani kısacası Türk hukuk sistemi içerisinde de kütüğü olan, Türk hukuk sistemine de uymak ile yükümlü bireyler açabilmektedir. Boşanmış iki İngiliz vatandaşı örneğin bu davaları açamaz. Açması da mantıksız olur. Tanıma ve tenfiz davası tarafların sorumlu oldukları iki hukuk sistemi içerisinde de ayrı ayrı boşanma davaları geçirmesini engellemekte ve tarafların daha kısa sürede Türk hukuku sistemi içerisinde hukuki birlikteliklerinin bitmesini sağlamaktadır. Tanıma ve tenfiz davası sadece boşanma davaları için geçerli davalar değillerdir. Hukuk sisteminde özel hukuk alanını ilgilendiren her konuda tanıma ve tenfiz davası Türk hukuk sistemini de ilgilendirdiği takdirde açılabilecektir. Makalemizde Yurtdışında Boşanmanın Tanınması konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara