Boşanma Davasında Karşı Dava | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Boşanma Davasında Karşı Dava

Boşanma Davasında Karşı Dava

Boşanma Davasında Karşı Dava Neden Açılmalıdır? Boşanma mahkemesinde karşı dava açmak çekişmeli boşanma davaları kapsamında gerçekleşmektedir. Boşanma davasında karşı dava genellikle anlaşmalı boşanma kapsamında incelenmemektedir.

Boşanma Davasında Karşı Dava

4721 sayılı olan Türk Medeni Kanunu özel ve genel olarak ayrıma tabii tutulmak üzere;

  • Zina,
  • Kötü ya da onur kırıcı davranışlar,
  • Suç işleme,
  • Evi Terk,
  • Akıl hastalıkları,
  • Evlilik birliğinin sarsılması,
  • Hayata kast gibi sebeplerle açılmaktadır.

Boşanma davalarında davayı açan kişinin öne sürdüğü boşanma nedenleri ve dava edilmiş olan kişinin kendini savunacağı hususlar genellikle farklı olabilmektedir. Bu gibi noktada boşanma davası açılmış olan kişinin kendi düşüncelerini savunması adına karşı dava açması söz konusudur.

Boşanma sırasında kişi kendini savunarak haklarını talep edebilir. Aksi halde nafaka, tazminat ya da mal paylaşımı konularında hak kayıpları meydana gelebilir.

Boşanma Davasında Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur?

Karşı dava açmadan nafaka talebi ya da mal paylaşımı talebinde bulunulabilir. Ancak bu gibi durumlarda davayı açan kişi ve ilişkinin durumuna göre daha az kusurlu olan taraf avantajlıdır.

Genel olarak karşı dava açılması durumunda nafaka, mal paylaşımı ya da farklı haklar için daha büyük şans elde edilebilir.

Bu gibi konular oldukça öznel ve her boşanma davası kendine has özellikler taşıdığı için bu noktada avukat ile konuşarak belirli bir karara varmak en sağlıklısı olacaktır.

Çekişmeli Boşanmada Karşı Dava Açılabilir mi?

Çekişmeli boşanma davasında karşı dava çoğu zaman açılmaktadır. Özellikle nafaka ve diğer konularda eş hak kaybına uğradığını düşünüyorsa karşı davası açması yararına olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir avukat ile çalışmak ve en doğru ve kontrollü şekilde davayı sonuçlandırmak gerekmektedir.

Karşı dava açmak için 6100 sayılı olan Hukuk Muhakemeleri Kanunu 132. Maddesine bazı şartlar yerine getirilmelidir. Bunlar:

  • Dava açılmış olan kişinin karşı dava açabilmesi için ilk davanın halen sonuçlanmamış olması gerekir.
  • Boşanma davalarında karşı dava için talep edilenler, esas boşanma davasındaki talepler ile takas ya da mahsup ilişkide olmalıdır.
  • Karşı davaya karşı dava açılması söz konusu değildir.

Boşanma Davasında Karşı Dava, hakkında açılmış olan boşanma davasında karşı iddiaları değil kendi iddialarını savunmak adına açacakları davayı ifade etmektedir.

Boşanma Davasında Karşı Dava açılabilmesi için, asıl davanın açılmış ve halen görülmekte olması ve karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Boşanma Davasında Karşı Dava Yargıtay Kararı

BOŞANMA DAVASITERK SEBEBİNE DAYANAN BOŞANMA – KOCANIN İHTAR İSTEĞİNİN SAMİMİ OLMADIĞINI GÖSTEREN DELİL BULUNMADIĞI – KADININ İHTARA RAĞMEN DÖNMEMEKTE HAKLI OLDUĞUNU İSPATLAYAMADIĞI – KOCANIN BOŞANMA DAVASININ KABULÜ GEREĞİ

ÖZET: Kadının ihtar tebliği üzerine boşanma davası açmış olması, ihtar süresi içinde dava açmasını haklı kılan başka sebep ve olgular bulunmadıkça, dürüstlük kuralına aykırı olup, bu davanın açılmış olması, onu ayrı yaşamakta haklı kılmaz.

O halde, Türk Medeni Kanununun ilgili maddesinde yer alan boşanma sebebinin gerçekleştiği gözetilerek kocanın boşanma davasının kabulü, kadının boşanma davasının ise reddi gerekir.

726 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp