Boşanma Davasında Mal Kaçırma
Günümüz boşanma davaları ile ilgili olarak en sık şekilde karşı karşıya kalınan durumlardan birisi de boşanma öncesi mal kaçırma uygulamalarıdır. Boşanmanın maddi neticelerinin doğrudan etkilenmesine yol açan ve tarafların hak kaybı ile karşı karşıya kalmasına yol açan bu yaklaşıma ilişkin olarak gerçekleştirilebilecekler ile ilgili olarak boşanma davası açacak kişilerin ne gibi uygulamalarda bulunabilecekleri gündeme geliyor.
Boşanma davası süreci içerisinde eşlerden birisinin boşanma öncesi mal kaçırma eyleminde bulunması kötü niyet odaklı bir eylem olmasından dolayı bu tip eylemlere karşı tedbirler alınabildiği gibi bu tür eylemlerde bulunan eşe yönelik olarak bazı yaptırımlar gerçekleştirilebiliyor.
Evlilik birliğinin sona erdirilmesinin ardından gerçekleştirilecek mal paylaşımı işlemine konu olacak değerlerin, bu mal paylaşımının oluşturulmaması için elden çıkartılması olması gerekenden çok daha düşük fiyatlara satışının yapılması, hileli satış göstererek başkasına devrinin gerçekleştirilmesi gibi durumları kapsamına alan boşanma öncesi mal kaçırma eylemlerine karşı önlemlerin alınabilmesi mümkündür.

Boşanma davası süreci içerisinde mal kaçırma, evlilikte alınmış olan malın karşı taraf ile paylaşımının söz konusu olmasının önüne geçebilmek amacı ile sıklıkla gerçekleştirilen davranışlar arasında yer alır.
Bu noktada kişi bağlı olduğu mal rejimi veya eşi ile gerçekleştirdiği mal paylaşımı sözleşmesi çerçevesinde eşine bu değerlerden pay verme mecburiyetinde olur.
Bu halde kişi mal paylaşımını boşanma süreci içerisinde eşiyle yapmak istemeyebilir. Malını eşiyle boşanma süreci içerisinde paylaşmak istemeyen kişiler, bu sebep doğrultusunda mal kaçırma eyleminde bulunabilir. Günümüzde boşanma davalarında mal kaçırma eylemine karşı alınabilecek farklı önlem seçenekleri bulunur.
Boşanma Davasında Mal Kaçırma Nasıl Engellenir?
Boşanma davası süreci içerisinde mal kaçırma eyleminin önlenebilmesi hedefi ile ortak ikamet edilen yerin satışını engellemeye dair aile konut şehri uygulanabilir. Bu sayede ortak yaşam alanı olan evin satışının engellenmesi sağlanabilir. Boşanma süreci içerisinde mal kaçırma eylemi açısından ikamet edilen konut haricinde bulunan diğer malların kaçırılması gibi bir davranış olması halinde ise mal kaçırma eylemine yönelen eşe karşı dava açılabilmesi söz konusu olabiliyor. Bu noktada önemli husus malların kaçırıldığının kişi tarafından ispatının gerçekleştirilmesidir.
Boşanma davası süreci içerisinde mal kaçırma gibi bir eyleme karşı açılacak dava ile önlem alınması ve engellenebilmesi olanaklı olur. Mal paylaşımı ile ilgili olarak hak kaybı meydana gelen kişilerin bu noktada uzman bir boşanma avukatı desteği alması boşanma davası sürecini hak kaybı ile karşı karşıya kalmadan en uygun biçimde yönlendirebilmesine yardımcı olur.
Özellikle mal kaçırmak isteyen eşin gerçekleştirebileceği uygulamalar ile ilgili olarak boşanma avukatının deneyim ve bilgiye sahibi olması dolayısı ile bu tip eylemlerin önüne geçilebilmesi konusunda kişiye önemli avantajlar sağlamaktadır.

Aile Şerhi Nasıl Uygulanır?
Eşin boşanma süreci içerisinde mal kaçırma eyleminde bulunarak ortak yaşam alanı olan evi mal paylaşımından kaçırma girişimi kişinin söz konusu evin satışını engellemek üzere aile konut şehri koydurabilir.
Bu işlem için kişinin evlilik cüzdanı ve söz konusu evin ailenin yerleşim yeri olduğunu gösteren bir belge ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru gerçekleştirmesi gerekir. Aile yerleşim yeri olduğunu gösterecek belge ise mahalle muhtarlarından alınabilir.
Bu davalarda zamanaşım süreleri 1 ve 5 yıl olarak belirlenmiştir.
FEYZA TOPUKSAK -
iyi günler kolay gelsin. Boşanma Davasında Mal Kaçırma hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.
Cevapla