Boşanmada Maddi Tazminat Davası Nasıl Açılır? Maddi tazminat davası açmak, eşlerden birinin boşanma sonunda evliliğin getirdiği imkânlardan yoksun kalacak olması durumunda mümkün olmaktadır.
Maddi tazminat davaları boşanma davalarının neticelenmesinin ardından açılabilen davalardır ve belli koşullara göre açılmaktadır.
Boşanmada Maddi Tazminat Davası Açmanın Koşulları Nelerdir?
Boşanmada maddi tazminat davası koşulları şu şekildedir;
- İstenen maddi tazminat davalarında mahkemeden talep edilmelidir. Tazminat talep edilmediği durumlarda hâkim maddi tazminat koşulları olsa dahi kendisi maddi tazminat kararını verememektedir.
- Maddi tazminata karar verilmesi boşanma kararının verilmiş olması ile bağlantılı olmaktadır. Maddi tazminata karar verilebilmesi için boşanma kararının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
- Maddi tazminat talebinde bulunan boşandığı eşine göre kusursuz ya da az kusurlu olması gerekmektedir.
- Maddi tazminat davası kararlarında hâkim tarafından maddi tazminat talebinde bulunulan eşin kusuru değerlendirilir. Dava sonunda kusurlu görülen eş için tazminat ödemesi kararı verilmektedir.
- Boşanma sonunda eşin menfaati durumunun sona ermesi hallerinde yaşayacağı mahrumiyetleri göz önünde bulundurmak maddi tazminat için aranan bir koşul olmaktadır. Örneklendirmek gerekirse; evliliği süresince eşinin sigortasından faydalanan kişinin boşanma sonucunda bu hakkının sona ermesi denilebilir.
- Maddi tazminat isteği, nafaka ve tazminat talepli boşanma dilekçesi ile birlikte olmaktadır ve maddi tazminat süresi içerisinde istenmelidir.
- Maddi tazminat süresi boşanma davasının kesinleşmesinden sonra ki bir yıllık süre içerisinde olmalıdır. Boşanma davasının ardından geçen bir yıl sonunda maddi tazminat davaları zaman aşımına uğramış olmaktadır. Dava açma hakkı bu süre sonunda sona ermektedir.
Maddi Tazminatın Belirleyicisi Olan Durumlar Nelerdir?
Boşanma davası sürecinde ortaya çıkan tazminat ve nafaka ödemeleri tarafların sıkıntılı bir süreç geçirmesine sebebiyet veren durumlardır. Taraflar için oldukça yıpratıcı olan süreçlerde belirlenen tazminat koşulları ise;
- Tarafların evliliklerinde sahip oldukları olanakların varlığı,
- Aile birliğinin yaşamsal özellikleri (beslenme, eğitim ve barınma)
- Evlilik sırasında olan ortak malların idare ediliş şekilleri,
- Eşlerin iş durumları ve evlilik süresinde eşlerin çalışma durumlarına izin verilip verilmediği,
- Boşanmanın ardından eşin sosyal güvence hakkından mahrum kalması,
- İkamet edilen evin bulunduğu yer ve sahip olduğu özellikler
- Tazminatın gerçekçi ve amacına uygun olması şeklinde sıralanmaktadır.
Boşanmada Maddi Tazminat Davası, 4271 sayılı Türk Medeni Kanun’u çerçevesinde düzenlenen evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusu ile ilgili olarak boşanma kararı almış olan kişilerin merak ettikleri çok önemli noktalar olduğu görülüyor.
Özellikle de boşanma kararının alınmasından sonra söz konusu olan evlilik birliğini sona erdirecek olan boşanma davası sürecinin nasıl ilerleyeceği konusu fazlasıyla merak ediliyor
Boşanma davasında istenen sonuçların alınabilmesi ve beraberinde hak kayıplarının önlenebilmesi için boşanma davaları ile ilgili olarak avukat danışmanlığından faydalanılması büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Boşanma Davası İçin Hangi Mahkemeye Başvuru Yapılır?
Boşanma davası ile ilgili olarak Türk Medeni Kanun’u çerçevesinde yetkili mahkeme olarak eşlerden birisinin ikamet yeri ya da boşanma davası öncesinde son 6 aylık periyot içerisinde ortak yaşamın sürdürüldüğü yerdeki Aile Mahkemesi’dir.
Ancak bu noktalarda Aile Mahkemesi bulunmaması halinde kişiler Aile Mahkemesi görevi üstlenen bu bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne başvuru yapabiliyor. (Boşanmada Maddi Tazminat Davası)
Boşanma Davası Kim Tarafından Açılmalı? Boşanmada Maddi Tazminat Davası
Boşanma davaları ile ilgili olarak en çok merak edilen konulardan birisi olan boşanma davasının kim tarafından açılması gerektiği konusunda genel olarak yanlış bir algı ile davanın karşı tarafın açılmasının beklenmesi gerektiği düşünülüyor.
Ancak boşanma davalarında kesinlikle hangi tarafın dava başvurusunun yaptığının ne dava işleyişi ne de dava sonucu ile olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. (Boşanmada Maddi Tazminat Davası)
Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Arasındaki Farklar
TMK kapsamında düzenlenen boşanma konusunda iki farklı mahkeme türü bulunuyor. Bu boşanma davası türleri anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası şeklindedir.
Anlaşmalı boşanma adını almış olduğu gibi boşanma kararı alan eşlerin boşanma davası öncesinde boşanma ile ilgili olarak her konuya ilişkin olarak anlaşma sağlamaları ve bu doğrultuda protokol oluşturmaları ve bu yöndeki iradelerini hâkim karşısında beyan etmeleri şeklinde işler.
Ancak 1 yılı doldurmamış evlilik birliğinde anlaşmalı boşanma söz konusu olamaz. Anlaşmalı boşanma tek celse de tamamlanmaktadır.
Çekişmeli boşanma davasında ise boşanma veya boşanmanın mali neticeleri konusunda tarafların anlaşma sağlayamamaları durumunda veya 1 yılını doldurmamış evliliklerde uygulanır.
Bu davalarda tarafların söz konusu iddialarını ispat etmeleri gerekir ve boşanma davası süreci bu dava türünde çok daha uzun olabilir.(Boşanmada Maddi Tazminat Davası)
Boşanma Davaları Süreleri Nelerdir?
Boşanma davaları iki farklı türde uygulanır. Çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası şeklinde iki türde uygulanan boşanma davalarında her iki boşanma davasında da dava süreleri farklılık gösterir.
Buna göre anlaşmalı boşanma davası süresi tek celse ile sınırlı kalabilirken, çekişmeli boşanma davası ise en iyi olasılık ile 5 ila 6 celse sürebilir ki bu durumda en iyi 8 ay süre anlamına gelir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme iş yükü de süre açısından önemli bir faktördür.
Makalemizde Boşanmada Maddi Tazminat Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.