Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Boşanmada Velayet Kime Verilir?
Boşanmada Velayet Kime Verilir? | Evlilik birliği içerisinde çocuk sahibi olan eşlerin boşanma kararı almaları durumunda ortaya çıkan en önemli konulardan birisi de boşanma davasında çocuk kime verilir konusu oluyor. Bu noktada günümüzde 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenen evlilik birliğinin sonlandırılması kapsamında boşanma kararı alan çocuklu...
Boşanmada Velayet Kime Verilir? | Evlilik birliği içerisinde çocuk sahibi olan eşlerin boşanma kararı almaları durumunda ortaya çıkan en önemli konulardan birisi de boşanma davasında çocuk kime verilir konusu oluyor. Bu noktada günümüzde 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenen evlilik birliğinin sonlandırılması kapsamında boşanma kararı alan çocuklu eşlerin, boşanma davası süreci öncesinde çocuk/çocukların velayeti ile ilgili olarak herhangi bir anlaşma gerçekleştirmedikleri takdirde, bu durum ile ilgili olarak söz konusu karar boşanma davasının görüldüğü Aile Mahkemesi (bazı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi) hakimi tarafından alınır. Çocuğun korunması, bakım, üzerindeki söz hakkı, eğitim, gözetim, yetiştirme gibi çocuk üzerinde anne ve baba tarafından kullanılan bir takım hakları kapsamına alan velayet ile çocuk üzerinde ebeveynlerin sahip olduğu bu geniş hakların boşanma davası süreci içerisinde ve sonrasında nasıl kullanılacağı 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 336. Maddesinin 2. Fıkrası içerisinde düzenlenmiştir. Bu söz konusu yasa kapsamında evlilik birliğine son verilmesi ya da ayrılık durumu yaşanmış ise mahkeme hakimi tarafından velayeti eşlerden birisine verebilir. | Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Çocuk Velayetinin Kime Verileceği Kararında Önemli Noktalar Nelerdir?

Boşanma davası kapsamında çocuk velayetinin kime verileceği şeklinde bir takdir yetkisine sahip olan hakim tarafından çocuk ya da çocukların kime verileceğine karar verilmesi noktasında en önemli husus çocuk ya da çocukların menfaati olur. Hakim tarafından çocuğun menfaatinin değerlendirilmesi noktasında;
  • Ebeveynlerden hangisinin çocuğa iyi bir gelecek sunabileceği
  • Çocuğun kimi tercih edeceğine
  • Çocuğun gereksinimlerinin hangi ebeveyn tarafından daha iyi karşılanacağı gibi hususlara dikkat etmektedir. Hakim tarafından çocuğun velayetinin kime verileceği değerlendirilmesi aşamasında çocuğun yaşı da göz önünde bulundurulur.
Çünkü boşanma davası sırasında henüz anne bakımına muhtaç olan bir çocuğun anneden ayrılmasının çocuk açısından sağlık ve kişisel gelişim yönünden önemli zararların ortaya çıkabilmesine neden olabilir. Bu sebep ile küçük çocukların velayetinin verilmesi konusunda toplum içerisinde ağırlıklı anlayış, çocuğun bu dönem içerisinde anne şefkatine yüksek düzeyde gereksinime sahip olduğu yönünde olur. Bu kapsamda da çocuğun yaşına göre velayetinin kime verileceği değerlendirmeleri;
  • 0 ila 3 yaş arasındaki çocukların anne bakım ve şefkatine gereksinim duyması  mutlak nokta olarak değerlendirilir ve  3 yaşına dek çocuğun velayetinin kararı alınırken, annenin işi, evi, geliri ve hatta yaşam şekli dikkate alınmadan Yargıtay tarafından da istikrarlı şekilde bu yaşlardaki çocukların velayeti anneye verilmesi hükmü verilir.
  • 3 ila 7 yaş arasındaki çocukların velayetinin kime verileceği ise annenin bakım ve şefkatine daha az muhtaç olunduğu göz önünde bulundurulsa da bu dönemde de çocuğun velayetinin babaya verilmesi istisnai durum teşkil eder.
  • 6 ila 12 yaş arasındaki çocukların velayetinin kime verileceği ise yaş yine önem taşısa da çocuğa tarafların verebileceği maddi olanaklar öne çıkar. Bu noktada hakim hangi eşin çocuğa daha iyi bir eğitim ve gelecek sunabileceğini göz önünde bulundurur. Bu aşamada mahkeme hakimi tarafından uzman bir pedagog aracılığı ile çocuk görüşleri alınarak, detaylı bir değerlendirme gerçekleştirir.
  • 12 yaş ve üzeri dönemlerde çocuğun velayetinin kime verileceği ise çocukların bu yaş döneminde kendi isteklerini ifade edebilmeleri dolayısı ile velayet konusunda çocuğa danışarak, kararını bu doğrultuda alabilir.

Boşanmada Velayet Nedir?

Boşanma Davalarında Velayet Hakkı, Evlilikte ortak çocuklarından henüz ergin olmayan çocuk için terbiye,bakım, eğitim, barınma vb. her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda söz sahibi olma hakkını VELAYET HAKKI denir. Velayet Hakkı evlilik birliği süresi içerisinde ortak çocuklar için eşler birlikte kullanır. | Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Boşanmada Velayet Hangi Kritere Göre Verilir?

Boşanmada Velayet kural olarak öncelik anneye verilmesidir. Boşanmada Velayet, çocuğun anne bakımına, anne sevgisine daha fazla muhtaç olması nedeniyle Özelikle de küçük çocuklarda boşanmada velayet anneye verililir kuralı ana kuraldır. Boşanmada Velayet elbette babaya da verilecek durumlar mevcuttur. Velayetin babaya verilmesi sebepleri, annenin çocuk üzerinde etkisi büyük olacak normal olmayan hayat sürdürmesi, tedavisi olmayan veya zor bir tedavisi olan hastalığının olması, annenin evlenmesi vb. hallerde boşanmada velayet babaya da verilebilir. Boşanmada Velayet ile ilgili Kanun, bu durum kamu düzeninden olduğu için, hakime geniş bir takdir yetkisi verir. Boşanmada Velayet davasında hakimin en çok dikkat ettiği ve üzerinde durduğu konu çocuğun üstün menfaati ve faydalarıdır. Anne babanın çocuk sevgisi tatmasından ziyade, çocuk için en velayet hakkını, mahkemenin yaptığı araştırma ve toplanacak deliller, alınacak uzman görüşler ile değerlendirir ve Boşanmada Velayet Kime Verileceğine karar verir. Velayet daha çok anneye verilir olsa da, aile hakimi, çocuğun velayeti babaya verilmesi durumunda, iyi bir eğitim alacağı,  iyi bir yaşam ve sosyal hayata kavuşacağı inanırsa velayet hakkını babaya verebilir. | Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
İLETİŞİM: 0 312 229 25 05 CEP: 0 545 229 25 05 ADRES : Adres: Eti, Strazburg Cd. N:10/9, 06101 Çankaya/Ankara