Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer? | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer? Çekişmeli boşanma davası evliliklerini sonlandırılması amacıyla, boşanma, velayet, nafaka ve tazminat konularında eşler anlaşamamışlar ise, aile mahkemesinde açtıkları davalara çekişmeli boşanma denmektedir.

Çekişmeli boşanma davasında maddi durum incelemesi davanın açılması yapılmaktadır. Bunun sebebi nafaka talebi varsa ilk etapta nafaka miktarının belirlenmesidir. Çekişmeli boşanma davasında dava dilekçesinin incelenmesi, tensip zaptının hazırlanması yaklaşık 7 gündür.

Çekişmeli boşanma davasında hakim neler sorar veya boşanma davasında duruşma günü ne zaman belli olur sorusuna şöyle açıklamak yapmak gerekirse, Tensip zaptının hazırlanması ile taraflara dava dilekçeleri tebliğ edilir.

Çekişmeli boşanma süresi ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer sorusu boşanma davasında cevabı en çok merak edilen sorudur. Çekişmeli boşanma süresi ne kadar sürer sorusunun cevabı Adalet bakanlığının belirlediği ve açıkladığı süre 300 gündür.  Çekişmeli Boşanma İstinaf süresi ortalama 6 ayı bulurken, Çekişmeli boşanma Yargıtay süresi ortalama 1 yıldır.

Çekişmeli boşanma süresi ne kadar sürer

Çekişmeli boşanma süresi ne kadar sürer

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer 2019

Boşanma davasında dilekçeye cevap, dilekçeye cevaba cevap aşamaları nedeniyle her tebligatın tebliğ süresi ve cevap süreleri 44 gündür. Bu cevap ve cevap cevap dilekçe süreci ise toplamda 132 gündür. Bu açıklama üzerine boşanma davalarında ilk duruşma günün verilmesi tensip zaptının hazırlanması dahil ortalama 139 gündür.

Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olur veya ne olur şeklindeki soruya cevap vermek gerekirse, boşanma davalarında ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır.

Çekişmeli Boşanma Ön İnceleme Duruşması Ne Kadar Sürer

Ön inceleme duruşmasında, tahkikat işlemin yapılmadığı bu süreçte, önemli olarak dava şartı, yetki itirazı, tanık dinleme, bilirkişi görüşü gibi işlemlerin yapılmasına karar verilmektedir.

Boşanma davası ön inceleme duruşmasında tanık dinlenir mi sorusu ile birlikte boşanma davasında ilk duruşma ve sonuçları yukarıda ki anlatımlar doğrultusunda olmaktadır.

Boşanma davasının ilk duruşması olan ön inceleme duruşma tarihinin taraflara bildirilmesi ve duruşmanın yapılması için belirlenen tahmini süre 60 gündür.

Çekişmeli boşanma davasında davalı gelmezse sonuçları neler olur, sorusuna yukarıdaki anlatıma ek olarak açıklamak gerekirse, kural olarak duruşma günü davalı ve davacıya tebliğ edilirken aynı zarfta kendilerine yazılmış özel ihtar bulunmaktadır.

Aile mahkemesinin ihtarına rağmen davalı duruşmaya gelmez ise tanıklarını beyanına itiraz hakkı olmayacağı gibi, davacı isterse tahkikatın başka delillerle genişletilmesini isteyebilir.

Çekişmeli boşanma davası tahkikat duruşması ne kadar sürer

Çekişmeli boşanma davasının ikinci duruşması tahkikatın yapıldığı delillerin toplanması ve duruşmanın yapılması ön inceleme duruşmasında sonra tamamlanması için belirlenen tahmini sürede 60 gündür.

İlk Tahkikat duruşması tamamlandıktan sonra boşanma davasının ikinci tahkikat duruşması olan bilirkişi raporlarının alındığı ve alınan raporların taraflara tebliğ edilmesi için yapılmaktadır. Bu sürecin tamamlanması 130 gündür.

Çekişmeli Boşanma davasında tahkikat aşamalarının tamamlanması ile birlikte artık tanık ifadeleri, inceleme raporları ve bilirkişi raporları alınmış olup taraflara tebliğ edilmiş itirazlar karara bağlanmıştır. Artık boşanma davasının sonuncu duruşması olan Sözlü yargılama ile karar verilmesi aşamasıdır.

Karar duruşması da olan bu sürecin tamamlanması tahmini süre 30 gündür. Çekişmeli Boşanma davasında sözlü yargılama ve karar duruşması ile Çekişmeli boşanma davası aile hakimi tarafından eşlerin boşanmasına ya da davanın ret edilmesi ile sonuçlanacaktır.  Karar duruşmasında verilen kararın gerekçe ile yazılması ve onaylanması ise 30 gündür.

Çekişmeli boşanma davası en az ne kadar sürer

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer 2019 yılı olarak açıklamak gerekirse, aile mahkemeleri son günlerde eşler arasında ki ortaya çıkan sorunların yoğunluğu nedeniyle dava sayısı artmaktadır.

Bu nedenle Çekişmeli boşanma davası tahmini sonuçlanma süresi yukarıda anlatılan dava ve duruşma aşamaların tamamlanması 449 gündür. Bu sürenin kısalması ve uzaması mümkün olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer ve Ücretleri

Çekişmeli boşanma davası ücreti iki başlık altında anlatılması daha anlaşılır olması açısından önemlidir. Birinci başlığımız boşanma davası harç ve mahkeme masrafları, ikincisi ise boşanma avukat ücretleridir.

Boşanma avukat ücretleri 2019 yılı başında belirlenmektedir. Diğer harç ve masraflarda her yılbaşında güncellenmektedir.

Çekişmeli boşanma davası dilekçe örneği ile davanın açılması hukuki süreç hakkında bilgi alınmaması durumunda bazı hak kayıplarına uğramanız mümkün olabilmektedir. Bu nedenle mümkünse davanızın boşanma avukatı ile takip edilmesi ya da avukat danışmanlık hizmeti ile bilgilenmeniz dava sürecinde size faydalı olacaktır.

8.252 Görüntülenme

SORULAR

  1. Ayşe Tanır dedi ki:

    Boşanma hakkında acil bilgi almak istiyorum. ABoşanma Davasında Zina İspatı konusunda acil bilgi almam lazım. Aldatmalı boşanmada yardımcı olurmusunuz..

    • Avukat İlkay Uyar Kaba dedi ki:

      Boşanma Davasında Zina İspatı
      Boşanma davası için zinanın ispatlanması için başvurulabilecek en önemli belgelerden bir tanesi fotoğraftır. Boşanma davaları farklı nedenlerden dolayı açılabilir. Mahkemeye sunulan boşanma nedenlerinin de kanıtlanması gereklidir. Yeterli kanıtın olmadığı durumlarda hakim boşanma davası reddine karar verebilir ve boşanma süreci çok büyük bir çıkmaza girebilir. Eşinin kendisini aldatmasından dolayı boşanmak isteyen kişi ise bu aldatmayı ispatlamalıdır. Bu ispatın yapılabilmesi için de fotoğrafların yanı sıra tanıklara, mesajlara ya da otel kayıtlarına başvurulabilir.
      Hangi Belgeler Kanıt Olmaz?
      Bir belgenin kanıt olarak mahkeme huzuruna sunulabilmesi için o belgesin hukuki çerçeveler içerisinde olması gerekir. Kişisel hakları ihlal edebilecek niteliğe sahip olan belgeler genellikle mahkeme tarafından da kabul edilmez. Örneğin bu durumun istisnaları olsa da çoğunlukla gizli kamera kayıtları ya da ses kayıtları mahkemenin dikkate almadığı deliller arasında yer alıyor. Aldatmanın kanıtlanmasının önemi tazminatın da söz konusu olmasıdır. Zina davası tazminat hakkını da doğurabilecek niteliktedir. Bundan dolayı da aldatmanın mahkemeye kanıtlanması oldukça önemlidir.

  2. Burcu B. dedi ki:

    Merhaba,eşime şiddetli geçimsizlik ten dolayı bosanma davası açacağım,3 yıllık evliyim 1,5 yaşında oğlum var, farklı şehirlerdeyiz davayı açan ben olunca tahmini masrafım nedir mahmeke de yuzyuze gelmek zorundamiyiz ve mahkeme dilekce verilen şehirdemi görülür ikametgah adresinin oldugu şehirdemi, Son olarakta nafaka dışında maddi manevi tazminat davası açabiliyormuyum.

  3. Nurdan N. dedi ki:

    Eşim ailesine uydu bana düğün bile yapmadilar sürekli ailenle görüsursen bu iş biter diye tehdit ettiler ayrı eve çıkmadıik 10 ay sürdü evlilik dava daha açılmadı ben haklarımi alabilir miyim

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp