Emlak Komisyonculuğu - Tellallık Sözleşmesi | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Emlak Komisyonculuğu – Tellallık Sözleşmesi

Emlak Komisyonculuğu, Tellallık Sözleşmesi

Emlak Komisyonculuğu – Tellallık Sözleşmesi Son yıllarda hızla gelişme gösteren sektörlerden bir tanesi olan gayrimenkul, gelişmelerle beraber pek çok anlaşmazlık durumlarını da beraberinde getirmiştir. Hatta sektörel anlamda ortaya çıkan uyuşmazlık durumları, yargıyı eskiye oranla çok daha fazla meşgul eder hale gelmiştir.

Bu meşguliyetle doğru orantılı olarak da, kanuni düzenleme yapılması kaçınılmaz olmuştur. Fazlasıyla içtihat yapılmış ve yeni düzenlemelerle uyuşmazlık sorunlarına çözüm aranmıştır.

Bu alanda sözleşme yapılması, fayda sağlayan en önemli eylemlerden biridir. Sözleşme yapılacak taraflar için, sözleşme ile ilgili hazırlıkların oluşturulması ve sözleşmenin hazır hale getirilmesi için aracılık etmesi düşünülen kişi, emlak komisyoncusu olarak adlandırılmaktadır.

Bu bir meslek halini almıştır. Hatta bu meslek sahiplerine, “emlakçı” ifadesi de kullanılmaktadır.

Sözleşme imkânını sunan ve hazırlanmasında yardımcı olan bu kişiler, sözleşmenin gerçeklik kazanması halinde ücrete hak kazanır duruma gelmektedirler.

Eğer ücret belirlenmiş ise zaten belirlenen oran üzerinden ödeme yapılır. Fakat ücret belirli değilse, tarifeye göre hareket edilmektedir. Tarife de herhangi bir sebepten ötürü yoksa ücret, teamüle göre ödenmektedir.

Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda Mı?

Emlak komisyonculuğu ile ilgili sözleşme Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. Bu kanunda simsarlık sözleşmesi başlığının altında yer alır. Simsarlık sözleşmesi, taşınmazlar konusunda yapılıyorsa mutlaka yazılı olmalıdır. Aksi halde geçerli sayılmaz.

Buradan anlaşılması gereken şey, emlakçı ile yapılan sözlü anlaşmaların bir geçerlilik taşımadığıdır. Emlak komisyonculuğu sözleşmesi ancak yazılı şekilde olursa geçerli sayılmaktadır. Sözleşme gerçekleştiği an, emlakçı ücrete hak kazanmaktadır.

Ayrıca, emlakçının yapacağı gider ödemelerinin, emlakçıya ödenip ödenmeyeceği de sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmede, emlakçının gider olarak yaptıklarının, emlakçıya ödeneceği yazıyorsa, işlem sonuçlanmasa bile giderlerin ödemesi emlakçıya yapılır. Evini satmak isteyen biri, emlakçıya gidip bu talebini sunsun.

Emlakçı satıcı ve alıcı tarafları bir araya getirsin. Fakat bu bir araya getirme durumuna rağmen, ev satılmasın. Bu tabloda emlakçı yapmış olduğu giderlerin ödemesini isteme hakkına sahiptir. Fakat burada en önemli olan şey, bu giderlerin ödeneceğinin sözleşmede yazılmış olmasıdır. Aksi halde emlakçı, giderlerin ödemesini talep edemez. Emlak Komisyonculuğu – Tellallık Sözleşmesi

Emlak Komisyonculuğu Ücret Tarifesi Nasıl Belirlenir?

Taşınmazlar için alıcı ve satıcı arasında sözleşme oluşma imkânı sağlayan ve gerekli hazırlıkları yapmak için aracı olan kişiye emlak komisyoncusu denir. Diğer bir ismi ile emlakçı olan bu kişiler, sözleşme kurulduğu anda ücret alamaya hak kazanırlar. Fakat emlak komisyonculuğu ile ilgili sözleşme mutlaka yazılı olmalıdır.

Aksi halde geçerli sayılmaz. Ücret, taraflar arası kararlaştırılmış bir oran varsa, bu şekilde yapılmaktadır. Kararlaştırılan ücret, sözleşmede yer almalıdır. Eğer kararlaştırılan bir ücret yoksa tarifede yer alan rakamlar geçerli olmaktadır. Emlak Komisyonculuğu – Tellallık Sözleşmesi

Diğer makalelerimize Ankara avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

Emlak Komisyonculuğu, Tellallık Sözleşmesi  Sıkça Sorulan Sorular

İTİRAZIN İPTALİ DAVASI – SİMSARLIK TELLALLIK SÖZLEŞMELERİNDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIK – İŞ BÖLÜMÜ Uyuşmazlık, dava dilekçesi içeriği, dava konusu da dikkate alındığında Simsarlık & Tellallık sözleşmesinden kaynaklanmaktadır.

Davacı, davalı ile …Plaza sahipleri arasında simsarlık yaptığını, bir takım büroların satın alınması veya kiralanması sırasında sözleşmenin kurulmasına aracılık ettiğini ancak kendisinin daha sonra devre dışı bırakılarak alımların gerçekleştirilmesi nedeniyle mahrum kaldığı komisyonu talep etmektedir.

Simsarlık & Tellallık sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar sonucu verilen hükümlere ilişkin istinaf kanun yolu başvurusunu inceleme.

3.543 Görüntülenme

SORULAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Ben şunu sormak istiyorum bir firmayla evimi satmak için yazılı sözleşme yapsak söz tarihinden önce yani müşteri falan ortada yokken ben satmaktan vazgeçsem bu emlak firması benden bir şey talep edebilirmi yada ben ödemek zorundamıyım. Teşekkürler

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp