Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması Nasıl Olur? Evlilik dışı dünyaya gelen bebeğin baba tarafından nüfusa alınması kanunlara göre düzenlenmiştir. Bu noktada Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması:

  • Nüfus memuru ya da mahkemeye yazılı başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Resmi senetlerle bu durumun ifade edilmesi gerekir.
  • Vasiyetnamede yapılacak olan beyanlar ile çocuk tanınabilir.
  • Şayet çocuk babasını tanımak için mahkemeye başvurmuş ise bu davada yetkili olan mahkeme Aile Mahkemeleri olmaktadır. Tanıma beyanında bulunmuş olan kişi eğer küçük ya da kısıtlı durumda ise veli ya da vasisinin de rızası olması gerekmektedir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı 2019

Nüfusa kayıtlı olmayan çocuğun tanınması için hukuksal yollar bulunmaktadır. Çocuk ve anne arasındaki soybağı doğumla kurulmaktadır. Şayet çocuk evlilik dışı ise, annenin soyadını almaktadır.

Ancak çocuk ve baba arasında soybağı kurulması talep ediliyorsa, bu durumda öncelikli olarak soybağının tespit edilmesi gerekir. Çocuk ve baba arasında soybağı kurulabilmesi için aşağıdaki durumların olması gerekmektedir:

  • Anne ile evlilik,
  • Babalık davası açmak,
  • Tanıma davası.

Evlilik dışı dünyaya gelmiş olan çocuğun tanınması, şayet arada başka bir erkekle soybağı yoksa mümkün olmaktadır.

Çocuk ile farklı bir erkek (annenin çocuğun babası dışında biriyle evlenmesi) ile evlenmesi durumda, hukuksal geçerli bir soybağı kurulmuştur. Bu durumda biyolojik baba ile bağ kurulması için mevcut soybağının iptal edilmesi gerekmektedir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayetinin Babaya Verilmesi

Evlilik dışı çocuğu tanıma dilekçe örneği verildikten sonra tanıma davası açılır. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun velayeti anneye verilmektedir. Ancak anne yaşça küçük, kısıtlı ya da vefat etmiş ise bu noktada çocuğun menfaati göz önünde bulundurularak karar verilebilir.

Ancak genel itibari ile çocuğun velayeti annesine verilmektedir. Evlilik dışı çocuğun tanınması için şu adımlar izlenmektedir:

  • Yeni doğan çocukların nüfus ve kayıt işlemlerinin yapılması durumunda Nüfus Müdürlüğü’ne gelen babası tarafından tanınması,
  • Evlilik dışı dünyaya gelmiş olan çocuk, noterde düzenlenmiş olan tanıma senedi aracılığı ile babası tarafından tanınabilmektedir.
  • Mahkemeye usule uygun olarak yazılı bir başvuru yapılarak, evlilik dışı dünyaya gelen çocuk tanınabilir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması

Babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmi senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur.

Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir.

Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.

Beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hakimi, noter veya vasiyetnameyi açan hakim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne bildirir.

Nüfus müdürlüğü çocuğun tanınmasını anneye, vesayet altındaysa ilgili makama bildirimi yapar. Konuyla bağlantılı olduğundan babalık davası nasıl açılır konusu hakkında ki makaleyi okuyabilirsiniz.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması Davası

Tanıma;  Evlilik Dışı Doğan Çocuğu baba kabul etmesi durumunda, mahkemede yapılması durumunda, mahkemece, noter tarafından yapılmış ise noterlik tarafından, başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde nüfus dairesine bildirilir.

Tanıma babanın vasiyetinde olmuş ise davadaki hakim nüfusa bildirir.  Nüfus memuruna yapılan tanıma beyanı ise doğrudan aile kütüklerine tescil edilir.

Tanınan çocuklar babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile analarının kimlik ve kayıtlı olduğu yer bilgileri belirtilmek suretiyle tescil edilir.

Yurt dışında tanıma yapılması durumunda,  tercüme edilmiş ve onaylanmış olmak şartıyla nüfus yada konsolosluğa bildirilir. Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması davası babaya karşı aile mahkemesinde açılır

Yurt dışında tanıma yapılması durumunda,  tercüme edilmiş ve onaylanmış olmak şartıyla nüfus yada konsolosluğa bildirilir. Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması davası babaya karşı aile mahkemesinde açılır

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması – İptali Davası

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınmasının İptali davası, Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır. Anne, çocuk ve çocuk ölmüş ise altsoyu, C.Başsavcılığına, Hazine birlikte diğer makamlara tanımanın iptali için dava açabilirler.  Tanımanın İptali davası, tanıyana, tanıyanın vefatı halinde mirasçılarına karşı dava açabilir.

Tanımanın İptali davasını açan taraf, tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak zorundadır.  Anne yada çocuk davada tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak için, tanıyan baba ile  annenin  hamile kalmadöneminde cinsel ilişkide olduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra ortaya çıkar.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması Davası – Dava Dilekçesi

    … AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE;

DAVACI                                          :

TC KİMLİK NUMARASI              :

ADRES                                              :

VEKİLİ                                            : Av.İlkay UYAR KABA

DAVALI                                           :

ADRESİ                                            :

KONU                                               : Evlilik dışı doğan çocuğun tanınması istemimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR                            :

1-) Müvekkilimiz

2-) Söz konusu ………………davalı taraf evliliğe bir türlü yanaşmamıştır.

3-) Müvekkilimiz,

4-) Küçük  …/…/… tarihinde doğmuştur. …………… müvekkilimize fırsat vermemiştir. 5-) Küçüğün babası……….. Bu durum Mahkemenizce yapılacak araştırma ve incelemelerle ve hatta yapılacak DNA testi ile de kesin olarak ortaya çıkacaktır. 6-) Tüm bu nedenlerle müvekkilimizin küçüğün babası olarak tanınması için dava açma zorunluluğu doğmuştur. HUKUKİ NEDENLER                  : 4721 S. K. m. …………………….

HUKUKİ DELİLLER                    : ………..

SONUÇ VE İSTEM                                    : Yukarıda açıklanan nedenlerle,  müvekkilimizin küçüğün babası olarak tanınmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…

EKLER:         1-) Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları  gösterir tanık listesi 2-) …/…/… tarihli …..Hastanesi doğum kayıtları 3-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

Davacı Vekili  Av.İlkay UYAR KABA

Diğer makalelerimize Ankara Avukat sayfamızdan göz atabilirsiniz.

6.077 Görüntülenme

SORULAR

  1. Ferda Y. dedi ki:

    Merhaba
    Ukraynalı bir kadından bir çocuğu olan biri bebeği nüfusuna almak için hangi yolları izleyebilir? Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
    Kolay gelsin

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp