İbranamenin Geçerlilik Şartları | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İbranamenin Geçerlilik Şartları

İbranamenin Geçerlilik Şartları

İbranamenin Geçerlilik Şartları, iş kanunda ve yargı kararlarına konu olmuş bir sorun olmaya devam etmektedir. İbraname imzalayan işçinin haklarının yok olmasına sebep olacak belgedir.

İbranamenin Geçerlilik Şartları

İşçi İşe Alınırken Önceden Düzenlenen İbranameler Bir işçi işe alındığı ilk gün tüm haklarımı aldım diye imzalatılan ibra namelerin hiçbir hukuki geçerliliği yoktur.

İşçiyi Korkutarak yada Aldatarak Alınan İbranameler, İşçinin korkutularak alınan ibranameleri de hukuken geçersiz sayılmaktadır.İşçiye ibraname adı verilmeden bir belgeye imza alınması ve daha sonra bu belgeyi ibra olarak kullanılması da geçersizdir.

İşçinin alacaklarının düzenlenmediği tamamen aldatmaya dayalı ise ibraname geçerli sayılmayacaktır. İşveren bu bilgiyi bilerek kağıt ortamına dökmüş ise bu durumda işçi aldatılmış sayılacaktır.

Aldatılarak, korkutularak ya da hile ile işçinin elinden ibraname alındığı durumlarda işçi aldatılmayı, hileyi öğrendiği ya da baskının kalktığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde ibranamenin hükümsüzlüğünü ileri sürebilir. Bir yılı geçtikten sonra işçi ibranamenin hükümsüzlüğünü ileri süremez.

İşçinin Haklarının Ödenmemesi Halinde Nasıl Nereye Başvurur

İşçi haklarının bu sebeplere dayandırılarak ödenmemesi, halinde önce arabuluculuk anlaşma olmaması halinde iş mahkemesine dava açabilir.

İş mahkemesine başvuru yapılması durumunda dava dilekçesi hazırlanırken, ibranamenin geçersizliği özellikle belirtilmeli, gerekirse bu yönde tanık dinletilmelidir. Ayrıca ibraname geçerlilik şartlarından biriside ibra sonucu belirtilen miktarların banka kanalıyla yapılması zorunludur.

İşçi ile işveren arasındaki her türlü hukuki ilişkinin, kanunlar çerçevesinde düzenlenmesi, iş hukuku kapsamındadır. İş hukuk avukatları, işçi işveren uyuşmazlıklarına çözüm üretmek ve özellikle de çalışanların haklarının korunması için hukuki süreçleri yürütür.

Nüfus bakımından bakıldığında Türkiye’nin en büyük ikinci şehri olan Ankara, işçi ile işveren arasındaki ilişkinin ve muhtemel uyuşmazlıkların en fazla yaşandığı şehirlerden biridir. Ankara adliyesi iş mahkemeleri ve Batı adliyesi iş mahkemeleri ile işçi uyuşmazlıklar çözülmektedir.

Çalışanların yaşadıkları herhangi bir mağduriyette bulundukları şehirlerdeki iş mahkemelerine başvurmaları gerekir. Örneğin, Ankara’da bir işverenin hukuksuz uygulamalarından maddi ya da manevi zarar gören çalışan, beşeri şartlar gereği de Ankara’daki iş mahkemelerine başvurma

İş hukuku avukat ve danışmanlık konularında daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

1.011 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp