İcra Taahhüdü İhlal Davası konusu, İcra iflas hukuku uygulamalarından birisi olan icra taahhüdü, borçlu ile alacaklı arasındaki icra takibi ile haciz süreçleri arasında başvurulan bir yöntemdir. Halk arasında ödeme şartı olarak bilinen icra taahhüdü, borcunun ödemeyen ve hakkında icra takibi başlatılan borçlunun alacaklıya borcunu ödemesi karşılığında verdiği bir taahhüttür.
Yazılı bir sözleşme olan icra taahhüdü ile alacaklısına borcunu hangi şartlarda ödeyeceğini belirten borçlu, sözleşmede yazılan ödeme şartlarını kabul etmiş sayılır. Taraflar arasında İcra İflas Kanun’unun 111. maddesine dayanarak hazırlanmış olan icra taahhüdü sözleşmesi, mevcut icra takibinin durdurulmasını sağladığı gibi borçlu için borcuna ilişkin yeni yükümlülükler doğurur.
Öte yandan icra taahhüdü sözleşmesi yapılabilmesi için borçlunun borcunu ödemeye yetecek kadar malının haczedilmiş olması şartı vardır.
İlgili icra müdürünün huzurunda üzerinde anlaşmaya varılan icra taahhüdü sözleşmesi borcun belirlenen dönemlerde taksitli ödenmesini içeriyorsa, borçlu taksit ödemelerinin ilk taksiti icra taahhüdü sözleşmesi imzalanırken ödemesi gerekir. İlk taksit ödemesi ve sözleşmenin yapılması ile icra takibi de sona erer.
Ancak ödemeler zamanında ya da hiç yapılmazsa bu durum borçlunun aleyhine sonuçlanacaktır ve hapis cezasına varan cezalar verilebilir.
İcra taahhüdü ihlal suçu nedir?
Taraflar arasında yapılmış olan icra taahhüdü sözleşmesi ya da borçlunun kendi talebiyle yapılan icra taahhütleri taksitli ya da tek seferde peşin ödeme şeklinde hazırlanır.
Taksitli ödemelerde taksit süresinin geçmiş olması ya da peşin ödemelerde icra taahhüdü sözleşmesinde belirtilen tarihte ödemenin yapılmaması durumunda İcra taahhüdü ihlal suçunun işlenmiş olur.
İcra taahhüdü ihlal davasında hapis cezası 3 ayı geçemez
İcra taahhüdü ihlal davası, taahhüt ettiği halde borcunu ödemeyen borçlunun alacaklı tarafından icra müdürlüklerine şikayet edilmesi ile başlayan hukuki süreçtir.
Alacaklının şikayetiyle başlayan hukuki süreç neticesinde borçlu için 3 aya kadar tazyik hapsi istenir. İcra İflas Kanunu esaslarına göre, icra taahhüdü ihlali nedeniyle verilen tazyik hapsi cezalarında süre 3 ayı geçemez. Ve hapis cezası uygulanmaya başladığı tarihten itibaren, borçlu borcunun tamamını ya da taahhüt ettiği taksit tutarını yatırırsa hapis cezası sonlandırılır.
İcra taahhüdü ihlal davaları nasıl açılır?
İcra taahhüdü ihlal suçu işlendiğinde alacaklının dava için başvuracağı mahkemeler icra takibinin yapıldığı yerdeki icra ceza mahkemeleridir.
İcra Taahhüdü İhlal Davası – Yargıtay Kararı
TAAHHÜDÜ İHLAL SUÇU – MUHTIRANIN SANIĞA TEBLİĞ EDİLMEDİĞİ.
İCRA EMRİ TEBLİĞİNDEN ÖNCE HAKKINDAKİ TAKİP HENÜZ KESİNLEŞMEDEN İCRA KEFİLİNİN YAPTIĞI TAAHHÜDÜN GEÇERLİ OLMAYACAĞININ GÖZETİLMESİ GEREĞİ.
ÖZET: Muhtıra sanığa tebliğ edilmemiştir. Ayrıca icra emri tebliğinden önce yani hakkındaki takip henüz kesinleşmeden icra kefilinin yaptığı taahhüdün geçerli olmayacağının gözetilmesi gerekir.
Makalemizde Terekenin Tespiti Davası konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Boşanma Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?