İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk Şartı | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk Şartı

İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk

İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk Şartı Nedir? İş davaları için zorunlu arabulucu hizmeti alınmalıdır. Arabuluculuk aşamaları tamamen gizlidir. Bu aşamada yapılan görüşmeler tarafların rızası olmadığı sürece kesinlikle açıklanmamaktadır.

Davada delil olarak bu görüşmelerin kullanılması mümkün değildir. Arabulucu olan kişiler tanık olarak kullanılmaz. Arabulucu, toplantılarda tarafsız ve bağımsız kişilerdir. Tarafları yargılamaz veya baskıda bulunmaz.

Bazı davalarda arabuluculuk zorunludur. İş davasında zorunlu arabuluculuk hizmeti alınmalıdır. Diğer davalar ise:

  • İşçi ve işveren davaları,
  • İşe iade davaları,
  • Bu gibi zorunlu davalarda arabulucuya başvurulmazsa, dava usule uygun olmadığı sebebiyle reddedilecektir. Zorunlu olmasa da İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle tazminat ve hizmet tespit içinde başvuru yapılabilmektedir.

İş Mahkemeleri Kanunu Arabuluculuk Şartı

Zorunlu arabuluculuk kanunu özellikle İş Hukuku kapsamında birçok davada geçerli olmaktadır. Davacılar, arabuluculuk faaliyetleri neticesinde anlaşmaya varamazsa, bu noktada son tutanağın aslının ya da arabulucu tarafından onaylanmış örneklerini mutlaka dava dosyasına eklemelidir.

Arabulucu ise dava taraflarını araştırabilir ve elindeki bilgileri kullanarak kişileri ilk toplantıya davet eder. Daha sonra:

  • Arabuluculuk işlemleri, göreve alındığı tarihten itibaren 3 hafta içerisinde tamamlanır.
  • Arabulucu şayet taraflara ulaşamazsa, arabuluculuk faaliyetleri sona erdirilir.
  • Taraflardan birinin mazeretsiz şekilde toplantıya katılmaması durumunda, bu durum tutanakta ifade edilir. Bu noktada davete katılmayan taraf haklı olsa bile yargılama giderlerini karşılamak durumundadır.

Arabuluculuk Başvuru Dilekçe Örneği

Arabuluculuk süresi arabulucu için dilekçeyi teslim ettikten ve arabulucunun göreve başladığı süreden itibaren 3 hafta olmaktadır. Arabulucu ücretleri ise iki taraf için de ortak şekilde karşılanır.

Ancak arabulucu görevini tamamlayamaz ya da iki tarafın anlaşmasını sağlayamazsa bu noktada arabulucunun iki saatlik ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenmektedir.

İşe iade davalarında fesih bildirimlerinin tebliğ edilmesi ardından bir ay içerisinde arabulucuya başvurulması gerekmektedir. Arabuluculuk süreci şu şekilde işlemektedir:

  • Öncelikli olarak işe iade talepleri için arabulucuya başvurulur.
  • Daha sonra arabulucu atanır ve davaya uygun olan arabulucu görevli olur.
  • Daha sonra arabulucu ile taraflara uygun olan günde toplantı düzenlenir.
  • Ardından taraflar şayet anlaşmaya varamaz ise görüşmeler sonuçlanır ya da çözüme kavuşturulabilir.

İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk, İş hukuk iş hayatımızı belli düzen ve disipline sokan, işveren ve işçinin haklarını koruyan, bunun yanında iş hayatını düzenleyen kamu düzenini en çok ilgilendiren bir hukuk dalıdır.

Arabuluculuk Sonra Açılan İş Davaları

İş hukukunda iş davaları ise iş alanında düzenlemelerin aksine yapılan işlemlere karşı hakların devlet eliyle dava açılarak yeniden alınmasında görülen davalardır.

İşçi davalarında önemli kurum ve kuruluşlara açılan bir çok davada başarılı sonuçlar elde etmiş, bu davalarda verilen kararlar yargıtay aşamasından da geçerek örnek içtihatlar olarak yayınlanmıştır. İş hukuku alanında açılan bir çok toplu ve seri davalarında vekilliği yürütülmüş ve dosyalar karara bağlanmıştır.

İş hukuku alanında yapılanan yeni düzenleme ile iş davalarında getirilen zorunlu arabuluculuk nedeniyle bu konuda ki çalışmalarımız sürmekte olup, Av.ilkay UYAR KABA arabuluculuk daire başkanlığı siciline kayıtlı olarak 2017 yılından itibaren iş hukuku alanında arabulucu avukat olarak hizmet sunmaktadır.

İş Hukuku Alanında Avukatlık ve Danışmanlık

İş hukuku alanında zorunlu arabuluculuk nedeniyle, işe iade ve tazminat alacakları nedeniyle arabuluculuk merkezine başvuru, arabulucu toplantılara katılma, arabuluculuk sürecinde uzlaşma yada olumsuzluk sonuçlanması nedeniyle iş mahkemesine dava açılma süreleri.

İş mahkemesinde açılan tazminat alacakları veya işe iade alacakları davaları ve takibi.

İş kazası nedeniyle tazminat arabuluculuk başvurusu, ayrıca dava aşamasında SGK başvuru ve dosyanın açılması, adli tıp aşamaları ve iş kazası iş göremezlik oranlarını tespiti davanın açılması işlemleri (iş kazasında arabulucuya başvuru zorunlu değildir) .

Meslek hastalığı, tazminat davaları, SGK başvuru ve dosyanın açılması, adli tıp aşamaları ve iş kazası iş göremezlik oranlarını tespiti, takibi.

Makalede İş Davasına Zorunlu Arabuluculuk konusuna yer verilmiştir. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve İş Hukuku Avukatı ve danışma konularında sayfaları ziyaret edebilirsiniz.

74 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp