İşçi Alacakları Davası İşçi Tazminatları Nedir Nasıl Alınır? İşçinin alacakları için açtığı tazminat davaları mutlaka uzman bir avukat eşliğinde açılmalıdır. İşçi alacakları davası işçi tazminatları konusu İş Hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.
İşçilerin işten ayrılırken ve çalışırken yasalar kapsamında bazı hakları bulunmaktadır. Tüm işçilerin bu haklardan haberdar olmaları ve haklarını alamadıklarını düşündükleri durumlarda hukuksal yollara başvurmaları önemlidir. İşçi hakları ise:
- Kıdem tazminatı,
- İhbar tazminatı,
- Fazla mesai ücretleri,
- Aylık ücretler ve maaşlar,
- Ulusal ve genel bayramların ücretleri,
- Mola hakları,
- Süt ve doğum izni hakları,
- Sigortalı çalışma,
- Yıllık ücretli izin hakları,
- İşçilere eşit davranma hakları olarak özetlenebilir.
İşçi Alacak davası Ne Kadar Sürer?
İhbar tazminatı ya da kıdem tazminatı alacakları için açılan davaların süresi değişmektedir. Bu aşamada hangi davanın açılacağı ve davanın seyri, dava süresi için önem teşkil etmektedir.
Kıdem tazminatı; işçinin işten çıkarıldığı durumlarda işveren tarafından ödenmesi gereken tazminatı ifade eder. Çeşitli durumlarda işçi istifa etse bile tazminat alabilir.
Genel olarak zorla çalıştırılma ya da iş yerindeki baskı ya da psikolojik şiddet gibi sebeplerle işçi istif etse bile kıdem tazminatı alabilir. Bunun dışında ihbar tazminatı ise, işçinin belirli bir süre önceden haber verilmeden işten çıkarılması sebebiyle ödenen tazminattır.
İş sözleşmesi kapsamında, işçinin çalıştığı süreye göre belirli bir süreden önce işçiye haber verilmesi gerekmektedir. İşveren bu haberi yapmadıysa, ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
İş Mahkemeleri Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
İş mahkemesinde dava süresi açılan dava çeşidine göre değişmektedir. Genel olarak İş Mahkemesi’nin davayı sonuçlandırma süresi 7 ve 9 ay arasında değişebilir.
Yargıtay aracılığı ile yönetilen davaların ise sonuçlanma süresi 12 ve 18 ay olarak belirlenmiştir. Bölge Adliye Mahkemeleri kapsamında açılan davalar ise 3 – 6 ay arasında sonuçlanır.
İş Mahkemesi birçok farklı sebeple açılabilir. Kötüniyet tazminatı kapsamında işçi 6 aydan az süreli çalışıyorsa ve 30 kişiden az kişinin çalıştığı bir iş yeri ise işçinin sözleşmesinin feshedilmesi durumunda kötüniyet tazminatı talep edilebilir. Bu tazminat için 10 senelik bir zamanaşımı söz konusudur.
İşçi Alacakları Davası İşçi Tazminatları
İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki her türlü hakların ve sorumlulukların tanımlandığı, iş hayatının Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak işleyişini inceleyen hukuk dalıdır. İş hukukunda temel ilke olarak işçi haklarının korunması benimsenmiştir ve her türlü mağduriyette hukuki süreçlere işçilerin penceresinden bakılır.
Çalışanların yaşadıkları herhangi bir mağduriyette bulundukları şehirlerdeki iş mahkemelerine başvurmaları gerekir.
Örneğin, Ankara’da bir işverenin hukuksuz uygulamalarından maddi ya da manevi zarar gören çalışan, beşeri şartlar gereği de Ankara’daki iş mahkemelerine başvurma eğilimindedir. Hal böyle olunca da kendisini temsil edecek avukatı seçerken iş hukuku avukatı ile çalışmak isteyecektir.
İş hukukunda en sık karşılaşılan dava türleri kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi iş alacakları, işe iade davalarıdır. Yaygın olarak dava konusu olan bu süreçlerin dışında, işçi ücretleri, çalışma koşullarına yönelik mağduriyetler, işçi sendikalarına yönelik her mevzuat iş hukukunun çalışma alanına girer.
Ankara’nın en iyi iş hukuku danışmanlık, kendisinden hukuki süreçler ve bu süreçlere yönelik hizmet almak isteyen çalışanların her türlü haklarını gözetmek ve savunmak durumundadır. | İşçi Alacakları Davası İşçi Tazminatları
Ankara İş Hukuku Avukatı ve Danışmanlık İşçi Alacakları Davası İşçi Tazminatları
İşçi ile işveren arasındaki her türlü ilişki iş hukukunun çalışma alanıdır. En başta kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi iş alacakları olmak üzere çeşitli sebeplerle mağduriyet yaşayan çalışanlar hukuki süreçlerini yürütebilmek ve kanunların kendilerine tanıdığı haklar ve sorumluluklar konusunda danışmanlık alabilmek için iş avukatı ihtiyacı duyar.
Bir çalışan, avukat ihtiyacı doğduğunda genellikle ilk başvurduğu adres yakın çevresidir. Kendi çevresinde iş hukuku konusunda destek almış kişilerden tavsiye alma eğiliminde olan çalışanlar, doğal olarak bulundukları şehrin avukatlarına yönelir.
Ankara’daki bir çalışan için bu durumda kendi şehrinden iş avukatları ile çalışacaktır. Ankara iş hukuku avukatı tavsiye edilen bir çalışan dilerse başka şehirlerdeki avukatlardan da destek alabilir.
Ancak Ankara iş hukuku tavsiyesi dışında diğer şehirlere yönelen işçiler, fiziksel olarak bu avukatlara ulaşmada zorlanabilir. İş hukuku konusunda dava sürecinin başlatılması kadar, işçiler haklarını öğrenebilmek için danışmanlık ihtiyacı duyarlar.
Ankara iş hukuku tavsiyesine uyularak seçilen bir avukat ile görüşmek, bire bir danışmanlık hizmeti almak hem zaman hem de maliyet açısından daha avantajlı olacaktır. İşçi Alacakları Davası İşçi Tazminatları
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?