İşten çıkarılma durumunda kıdem tazminatı ödenmesi gereklidir. Kıdem tazminatı işçinin haklarının korunması için uygulamaya sokulmuş olan ve bir kuruma verilen hizmet karşılığında işten çıkarılması durumunda ödenen tazminattır.
İşçi kıdem tazminat hakkı kazanabilmesi için en az 1 yıl süreyle aynı iş yerinde çalışıyor olması gerekiyor. 1 yıldan daha az çalışmış olan kişiler kıdem tazminatı alabiliyor.
Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Hakkı Kazanılır?
Kıdem tazminatı şartlarından en önemlisi bir kişinin iş etiğine ya da ahlaka aykırı davranışlardan dolayı işten çıkarılmamış olması gereklidir. Bunun yanı sıra askerlik nedeniyle de işten ayrılmalar kıdem tazminatı hakkının kazanılabileceği durumlardır.
Bir başka kıdem tazminatının alınabileceği durum ise kadın çalışanın evlilik dolayısıyla işten ayrılmasıdır. Evliliğin ardından işten kendi isteği ile ayrılan kadın çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür.
Doğum Yapan Kadın Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?
Bir kadının evlenmesinden dolayı işten ayrılması kıdem tazminatı hakkını doğruyor. Ancak doğum yapan kadın işten ayrılırsa bu durumda kıdem tazminatı alamıyor.
İşten ayrılmalarda kıdem tazminatının alınabilmesi için işten kaynaklı bir sağlık sorunun yaşanması gerekiyor.
İstifa Ettim Kıdem Tazminatı Alabilir Miyim?
İşten ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi sorusunun yanıtı verebilmek için işten ayrılma nedeninin bilinmesi gereklidir. Keyfi nedenler ile işten ayrılma gerçekleşirse herhangi bir kıdem tazminatı hakkı olmayacaktır.
Ancak çalışan bir kişinin sağlık sorunu yaşaması ve bu sorunun çalışma koşullarından kaynaklanıyor olması kıdem tazminatının da alınabileceği anlamına geliyor. Ayrıca işten çıkarılmaya zorlanan kişiler de kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplama işlemi işçinin çalışma süresi ve aldığı maaşa göre yapılır. Bu hesaplamanın yapılabilmesi için önemli olan bir diğer nokta ise yatan son maaş tutarıdır.
Kişinin aldığı günlük ücreti üzerinden hesaplamalar yapılarak kıdem tazminatı miktarı belirlenir.
İşyerinin Devredilmesi Durumları – İşçi Kıdem Tazminat Hakkı
Bir işyeri farklı bir kuruma devredildiği durumlarda çalışan kişiler işlerine devam edebilirler.
Bundan dolayı herhangi bir tazminat hakkı doğmayacaktır. Ancak yeni işveren işten çıkardığı kişiler için kıdem tazminatı ödemelidir.
Tazminat Hakları Hakkı İşçi Kıdem Tazminat
İşçi Kıdem Tazminat Hakkı, İşçi kıdem tazminatı ve işçi alacakları neler olabileceğinden bahsetmek gerekirse, Çalışan kişi Kıdem Tazminatı ve Ücret Alacağı talebinde bulunabilmektedir.
Aldığı Kıdem Tazminatında hata olduğunu eksik olduğunu düşündüğü durumlarda ise hukuki mercek çerçevesinde, Kıdem Tazminatı Hesaplaması yaptırabilmektedir. Kıdeme Esas Tutulan Süre davası, Çağrı Usulüne Göre Çalışma gibi çeşitli haklarını savunduğu dava açabilmektedir.
Öte yandan en sık karşılaşılan Dava ise İşçi Alacakları Davasıdır. Bu Dava türünde, iki maaş tutarında ödenen ikramiyenin, yılda bir maaşa indirildiği durumlarda, çalışma koşulları ile ilgili hukuk dışı durumlarda ve varsa ikramiye alacağının hüküm altına alınmasının sağlandığı davalardır.
İşçi ve işveren arasında genel olarak, bu tarz davalara sıkça rastlanabilmektedir. İşverenlerin genel olarak işçiler için hakkını aramada daha az istekli olduklarını düşündüklerinden, hukuk dışı yaptırımlarda bulunabilmektedirler.
İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – KIDEM TAZMİNATI FARKININ ÖDETİLMESİ İSTEMİ – İŞ SÖZLEŞMESİNİN HAKLI BİR NEDEN OLMAKSIZIN İŞVERENCE FESHEDİLMESİ – İŞ SÖZLEŞMESİNİN EMEKLİLİK SURETİYLE GERÇEKLEŞTİĞİNİN KABULÜ GEREĞİ
ÖZET: İş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın işverence feshedilmesi halinde, işçinin ihbar tazminatını henüz almadan önce ve ihbar öneli içinde yaşlılık aylığı bağlanması için kuruma başvurması ve kendisine tahsis yapılması durumunda feshin emeklilik suretiyle gerçekleştiği kabulü edilmelidir.
Ancak unutulmamalıdır ki, davacı da olunsa davalı da olunsa, en uygun sonuca varma aşamasında kanıt ve delil gerekmektedir. İş dünyasında bazı, hak kayıpları resmi ve yazılı dokümanlarla ispatlanamaya bilmektedir.
Örneğin yasalalar günlük çalışma saatlerini belirlediği halde, bu sürenin üzerinde çalışan işçiler bu durumu nasıl ispat edebilirler? Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatlama ile yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar, aynen burada da geçerlidir.
İşçi ücret bordrolarına imzasını atmış ise, sahte olduğu ispat edilinceye kadar o bordrolar kesin delil niteliği taşımaktadır. Aksi ispatlanamadıkça fazla çalışılmış olunsa dahi, ücretinin verildiği varsayılmaktadır. Bu durumda işçi, iş yerine giriş ve çıkış saatlerini tutan belgeleri delil olarak sunabilir.
Ancak fazla çalışmanın yazılı belge ile ispat edilemediği durumlarda ise, tanık beyanları ile sonuca gidebilmektedirler. Öte yandan yaptığı iş ve verilen emek araştırılmaya müsait ise, araştırması yapılarak, gün içerisinde fazladan çalıştığını ispat edebilmektedir.
Bu örnekte görüldüğü üzere böylesi bir hak mahrumiyetinde bile, işçi yasal yollara başvurarak hakkını arayabilmektedir. İşçilerin, işveren ve ya işi ile ilgili hemen hemen her sıkıntısını yasal yollarla çözebilmesi mümkün bir durumdur. Bu süreci sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yürütebilmesi içinde İşçi Avukatı tutarak, vakit kaybetmeden hakkını arayabilir. (İşçi Kıdem Tazminat Hakkı)
Tazminat Hakları Hakkı İşçi Kıdem Tazminat Yargıtay Kararı
ÖZET: Somut olayda ise davacı emeklilik nedeniyle işyerinden ayrılmış ertesi günü Sosyal sigortalar kurumuna başvurmuştur. İşçinin işyerinden ayrılma amacının emeklilik olduğu anlaşılmaktadır.
İşverenin bu durumu devamsızlık nedeni kabul etmesi yerinded olmadığı gibi disiplin kurulu kararı olmadan yapılan fesih haklı fesih sayılmaz. (İşçi Kıdem Tazminat Hakkı)
Makalemizde İşçi Kıdem Tazminat Hakkı konusu yer almıştır. Diğer bilgilendirici makaleler için Ankara Avukat ve Tazminat Avukatı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?