İşçinin Raporlu İken İşten Çıkarılması Modern çalışma dünyasında karşı karşıya kalınan problemler arasında en yaygın görüleni ise çok sık şekilde. Hastalık dolayısı ile alınmakta olunan sağlık raporlarıdır. Bu doğrultuda da üretim odaklı bir çalışma yapısı bulunan iş yerinde, işveren tarafından uzun süreli olarak veya sık şekilde sağlık raporu kullanımı gerçekleştiren.
İşçiye yönelik olarak haksız dahi olsa iş akdi İşçinin Raporlu İken İşten Çıkarılması fesih işlemlerini uygulamakta oldukları görülebilmektedir. Bu durumda işçilerin yasal haklarının korunabilmesi hedefi ile kanun koyucu tarafından bu alandaki düzenlemeleri içermekte olan İş Kanunu uygulaması devreye girmektedir.
Sürekli veya Uzun Süreli Sağlık Raporu Alımlarında İş Akdi Feshi Nasıl Yapılır?
İş Kanunu kapsamında çalışanların haklarının korunabilmesi hedefi ile sağlık gibi etkenler dolayısı ile sağlık raporu alan bir işçinin. İş akdinin feshedilmesi gibi bir haksız uygulamaya maruz kalmaması, kalması halinde de yaşadığı hak kayıplarının ve mağduriyetlerinin giderilebilmesi hedefleniyor. Bu noktada sağlık sorunları nedeni ile çalışan tarafından usulüne uygun şekilde sevk alacak şekilde. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde sağlık sorununa uygun şekilde çalışamaz raporu yani sağlık raporu alımı gerçekleştirebiliyor. Çalışanın iş akdinin feshi işlemlerinin bu gibi hallerde yapılabilmesi iş yeri içerisindeki.
Çalışma süresi ve sağlık raporu içerisindeki süre ile doğrudan ilgilidir. Yani sağlık sorunları yaşayan çalışanın iş akdinin feshedebilmesi noktasında ihbar süresi ile rapor arasında bulunacak bir bağlantının söz konusu olması gerekliliği bulunuyor.
Bu sürenin dolması halinde işveren tarafından, söz konusu işçinin iş akdinin feshi işlemleri haklı nedenlere bağlı olarak sorunsuz şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bir iş yerinde 1 yıllık bir çalışma süresine yani kıdemine sahip olan çalışanın sağlık sorunları sebebi ile almış olduğu. Sağlık raporundan kaynaklı olarak iş akdinin feshedilerek, iş yerindeki aksayan işlere çözüm oluşturacak başka bir çalışan alımı yapılabiliyor.
Bu noktada iş akdinin feshi işlemleri için söz konusu olan 10 haftalık bir sürenin geçmesi gerekliliği bulunuyor. 10 haftalık söz konusu geçmesi gereken sürenin hesaplaması noktasında ise 4 haftalık kısmi bir 1 senelik kıdemi bulunan çalışanlar açısından ihbar süresi olarak değerlendirilmektedir. | İşçinin Raporlu İken İşten Çıkarılması
Haksız İş Akdi Feshinin Yaptırımları | İşçinin Raporlu İken İşten Çıkarılması
İşverenler tarafından çalışanın iş akdinin fesih işlemlerini gerçekleştirebilmek için ilk olarak söz konusu. Fesih işlemi için haklı bir neden gösterme ve kanıtlama yükümlülüğüne sahiptir. Bu noktada özellikle işveren tarafından sağlık sorunları nedeni ile sağlık raporu alan. İşçilerin iyileşme sürecini beklemeden iş akdi fesihlerinin haksız şekilde uygulayabiliyor.
Bu noktada da özellikle genel olarak çalışanın gerçekleştirdiği görevin önem derecesi dolayısı ile iş akdi fesih işlemleri uygulandığı görülüyor. Sağlık sorunları nedeni ile sağlık raporu alan çalışanın iş akdinin feshedilmesi. Açısından beklenmesi gerekli olan 6 hafta ve ek olarak ihbar süresi dolmasından evvel işveren tarafından iş sözleşmesi feshi gerçekleştirilmesi halinde işçinin belirli yasal hakları doğar. Bu haklar ise; hukuka aykırı fesihten kaynaklı olarak çalışana ihbar tazminatı ve 1 yıldan fazla kıdemi durumunda ise. Kıdem tazminatı ödemesi, çalışan iş güvencesi çerçevesinde işe iade davası açabilir.
Eğer rapor süresi beklenmeden iş akdi feshi, çalışanın 1 yıllık kıdem süresini doldurmasını önlemeye yönelik olması halinde de kötü niyet tazminatı alınabilir. Konu ile bağlantılı olan İş hukuku avukatı ve tazminat davaları hakkında ki makaleyi okuyabilirsiniz. | İşçinin Raporlu İken İşten Çıkarılması
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?