İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması | Ankara Avukat, Boşanma Avukatı, Miras Avukatları Ankara

Ankara Avukat

ANASAYFA

İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması

İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması

İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması, Bu konuyla alakalı 4857 Kanun’da 19. madde gereken tüm açıklamayı içermektedir. Bu maddeye göre; herhangi bir işçinin hakkında iddialara karşı savunması mutlaka alınmalıdır. Belirsiz süreli olarak geçen iş sözleşmesi, o işçinin savunması alınmadan iptal edilememektedir. Daha doğrusu sözleşmenin iptal nedeni o işçinin veriminden kaynaklı veya davranışından kaynaklı olamaz. Bununla birlikte iş feshi hakkının saklı olduğu 25. maddenin 11 numaralı bendinde var olmaktadır. Bu maddedeki şartlara uygun olan fesih hakkı saklı olmaktadır.

Buradan çıkan sonuç işçinin verim ile ilgili bir nedenden veya davranışından kaynaklı iş sözleşmesinin feshi yapılacaksa, mutlaka işçiden savunma alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. İşçi savunması, fesih için şart olarak konulmuştur. Aksi halde fesih işleminin geçersizliği ortaya çıkmaktadır. Savunma alma sorumluluğu sadece fesih işlemi evvelinde şart konulmuştur. Yani işveren işçiye davranışıyla alakalı olarak ihtar vermek istediğinde, işçiden savunma almasına gerek yoktur. Savunma almadan ihtar verebilmektedir. Fesih ile ilgili olan savunma daveti, işçiye mutlaka yapılmalıdır.

İşçiye bu çağrı, davet yazısı aracılığı ile yapılmaktadır. Bu yazıda, net olarak işten çıkartılma sebebi belirtilmelidir. Yeterli bir süre belirlenerek işçiye belirtilen zamanda orada olunması çağrısında bulunulmalıdır. İşçinin orada olmayıp, savunmasını yazılı verme olanağı da vardır. Fakat işçi hiçbir şekilde savunma vermezse, suçu kabul etmiş sayılmaktadır. Bu durumun da davet yazısında işçiye belirtilmesi gereklidir. İşçiye bu durumun hatırlatılması, işçinin bu durum hakkında bilgilendirilmesi gerekli ve önemlidir. İşçiden savunma istemi mutlaka fesih işleminden önce olmalıdır. (İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması)

Eğer fesih esnasında veya fesih sonrasında işçiden savunma istenirse, bu hiçbir işe yaramaz ve fesih geçersiz olur.

İşçinin Savunmasının Alınmaması İşe İade Sebebidir

İş sözleşmesinin fesih işlemi eğer İş Kanunu’na göre olan 25/11 maddesindeki gerekçeler ile yapılacaksa, işçiden savunma alma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Görüldüğü üzere dikkat edilecek nokta, fesih işleminin hangi maddeye göre yapıldığıdır. Eğer fesih, 17. madde gereğince yapılacaksa, mutlaka işçiden savunma almak gerekir. Aksi durumda, bu nedenler dolayısı ile işten çıkarmak haksız durum ortaya çıkarır ve işçi haklı duruma geçebilir. Bu haklılık işçinin işe iade davası açmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle işçiden savunma alınması ve hangi koşullarda bu savunmanın zorunluluğu olduğu çok iyi bilinmelidir.

İşe İade Davası İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması

İşçinin açtığı bu davada, işveren tarafından mantıklı ve geçerli bir neden olmaksızın fesih yapılmışsa veya işverenin gösterdiği nedenlerin geçerli olmadığı mahkeme ve özel hakem tarafından belirlenirse fesih geçersiz sayılır. Ortaya çıkan bu karar nedeni ile işveren bir ay süre içerisinde işçiyi tekrar işe başlatmakla yükümlü olur. İşverene tanınan bu süre zarfında, işveren işçiyi işe başlatmazsa bu defa da başka sorumluluklarla karşı karşıya kalır. İşçiye en az dört en çok sekiz aylık ücret miktarı temel alınarak, tazminat ödenir. İşveren işçiyi geri işe başlatmazsa, bu tazminatı ödemekle yükümlüdür.

İşçi Savunması Nasıl Yazılır?

İşverenin bazı durumlar nedeni ile savunma dilekçesi istediği anlar vardır. Bu durum bir zorunluluktur. Aynı zamanda işveren açısından yasal bir kazanımdır. Çünkü işçi savunma yazmaz ise, suçu kabul etmiş sayılmaktadır. Savunmanın yeterli bulunmadığı durumlar da olabilir. Fakat bu durumlar her iş yerine göre değişiklik içerebilmektedir. Yeterli savunma olmadığı düşünüldüğünde, işçiye kınama cezası verilebilmektedir. İşçiden savunma yazması talep edilirse, bu işlemi mutlaka bir bilirkişiden destek alarak yapmalıdır. (İşçinin Savunması Alınmadan İşten Çıkarılması)

1.075 Görüntülenme

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri

AV.İLKAY UYAR KABA

AV.İLKAY UYAR KABA

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
Telefon WhatsApp